Eliminácia tepelných mostov v základoch

Zdravím. Ideme stavať dom o rozmeroch cca 9x9m, južná strana v miernom svahu, materiál - vibrolisované tvárnice 20-25 + xps/eps 300 a potrebujem sa poradiť ohľadom základov. Snažím sa eliminovať tepelný most použitím jednej rady YTONGu, chcel by som sa vyhnúť drahšej variante ako je novomur a pod. Počul som, že problém môže byť v tom, že YTONG nasáva vodu a potom sa mrví. Myslite, že vyriešim tento problém, keď posuniem YTONG vyššie? Ďakujem za všetky pripomienky.
Odpovedať
1
2
@breo to uz radsej postav dom na zakladovej doske a nie na zakladovych pasoch. V kazdom pripade porobeton musi byt nad hydroizolaciou - inak bude problem.
Odpovedať
Profilova fotka
na toto sa používajú tvarovky z penového skla alebo tá izolovaná platňa.
Odpovedať
Profilova fotka
@breo čo máte v projekte? to čo je na obrázku 20cm xps nemá žiadny účinok. Voči čomu alebo pred čím chcete izolovať 80cm v zemi betonový pás, ktorý je na druhej strane v tej istej zemine neizolovaný?
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. janvirostko : základová doska že vraj nemôže. Hydroizolaciu by som určite dal. lapajko : snažím sa vyhnúť drahším variantom (penového sklo, novomur atd.) ak to pôjde jan45 : tvrdíte že 20cm xps nemá žiadny účinok. Viete povedať prečo áno alebo nie, lebo niektorý tvrdia to, iný zase opak. inšpiráciu beriem od ferre1 ( http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/f... ) mio23 ( NULOVÝ DOM BEZ KOMÍNA... Som UFO? (Foto 9 z 505) )
Odpovedať
@janvirostko @lapajko @jan45
Odpovedať
@breo v prvom rade toto riesenie s porobetonom je zle. Tak to urcite nesprav. Tam v podstate ani nemas ako dat hydroizolaciu, aby si porobeton ochranil pred zemnou vlhkostou a vodou. Zaujimalo by ma, preco nemoze byt pouzite zakladanie na doske a naopak ti vyhovuje sirka zakladovych pasoch iba 30 cm? Zda sa mi, ze to bude JPP. Inak podla mna, keby @mio23 staval teraz , tak spravi zelezobetonovu zakladovu dosku a nie pasy. Inspiracia od @ferre1 je tiez dobra. Ty si to vsak nejak zmixoval dokopy a je to nespravne riesenie.
Odpovedať
@janvirostko tá šírka základových pásoch 30 cm nie je definitívna. Ak by som chcel základovú dosku (uvidíme čo na to statik, projektant), chcel by som ju zatepliť, no jediné riešenie je asi eps/xps pod ňou, a to by som sa bál, že sa tam nasťahujú myšky a stavba sadne. Ak nie pórobetón, vieš o nejakej lacnejšej variante ako novomur?
Odpovedať
Profilova fotka
@breo riešite niečo, čo nemáte riešené od projektanta, ten obrázok je skutočne nesprávny. Bojíte sa myší ale založenie máte presne ako základová platňa, len doplnená kvázi pásmi, držte sa projektu, alebo predložte na posúdenie projekt, nie úvahy.
Odpovedať
Dobrý den. To jste kreslil sám, nebo Vám někdo pomáhal ? Podle mě je to celkem špatné a to jak z hlediska zateplení, tak z hlediska dimenzování základů tak z hlediska odstranění tepelného mostu. Nicméně dá se to opravit. Stačí si najít standartní detaily, které to už dávno a definitivně vyřešily. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@jan45 projekt sa rieši, a projektant by asi dal na elimináciu TP novomur, penosklo. Ja sa snažím ušetriť, a nájsť lačnejšiu variantu, ale bez rizika. Dočítal som sa že by tam mohlo ísť ytong lambda, žiaľ nenašiel nikoho kto by to naozaj zrealizoval.
Odpovedať
@ladajaskva Dobrý deň. Chcel som to vyriešiť s pórobetónom, ale asi to nepôjde. Aj keď sa mi zdá že @ferre1 ( http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/f... ) to nijako neriešil a vyriešil :). Asi budem musieť použiť novomur a priplatiť. Neexistuje iba jedna varianta ako na to? iný dom=iný TM? Prosím poraďte ďakujem
Odpovedať
Nechaj to na projektanta a statika, tvoj nakres nie je dobry a je tam par chyb. Dat na zakladovy pas 20cm xps su vyhodene peniaze. PS Na lambdu sa urcite nezaklada, nema take staticke vlastnosti a dat to pod dosku..tak to je uz skor ako pokus o prvy april.. Treba zistit celkove straty domu, nie strielat max hrubky izolacie od buka do buka. Nie je vsetko o hrubke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Uvazoval som podobne ako ty. Robil som klasicke zakladove pasy 60cm debnene od strkoveho lozka do 10cm XPS, na to 15cm podkladny beton, hydroizolacia (2 x hydrobit) na to 1 rad YTONG lambda a na to DT vyplnene zelezobetonom. Dat YTONG nechraneny pred vlhkostou zrejme nebude ten najlepsi napad. Ja to idem izolovat aj z boku hydroizolaciou.
Odpovedať
@supiiik si asi prvý čo som našiel ktorý to zrealizoval. skúsil som to nakresliť je to ono?
Odpovedať
Ano, je to zhruba tak, ako to mam ja. XPS pri zakladovych pasoch ide az dole, to zn. ze izoluje aj strkove lozko. Co sa hrubok tyka, tak to mam nasledovne: 10cm XPS pri zakl. pasoch (tak ako na obrazku) 30cm EPS 150-200 izolacia podlahy 40cm EPS 70 izolacia fasady YTONG je otoceny o 90°, to znamena, ze je 25cm na sirku a 30cm na vysku na tom je 20cm DT vyplnenych betonom a zelezom pricom na YTONGU su osadene tak, ze z vonkajsej strany trci 3,5cm ytongu a z vnutornej strany 1,5cm. Mozem sa spytat, v com kreslis tie prierezy? Prikladam moj nakres s izotermami (nie celkom presny, pretoze bol vyhotoveny pred realizaciou, niektore detaily su mierne odlisne)
Odpovedať
@breo Dobrý den. No vidíte. To by už šlo. Pokud je ta černá tlustá čára po Ytongem hydroizolace a bude pokračovat po celé ploše podkladního betonu. Ještě by to chtělo Ytong zaizolovat z čelní strany. Nicméně musí se spočítat, zda staticky Ytong vyhoví a zda ten barák unese. Já bych skoro řekl, že 9 x 9 m je barák poschoďový a 20 cm tlustá stěna je něco úplně jiného jak 30 cm stěna. Čili vidím to na pořádné posouzení od statika. Lambda 20 cm tlustá to nezvládne. Nicméně snížením tloušťky YPS z 20 ti na 10 cm jste už asi ušetřil na lepší matroš, jak je nějaký nejistý Ytong. PS Když ten Ytong úplně vyhodíte a začnete stavět přímo těmi tvárnicemi a izolaci stěny natáhnete 30 cm pod úrověň okolního terénu, tak výsledek bude lepší. Jinak stejně to je staticky špatně - zatížení základů by mělo být v ose. Jinak když to spočítám, tak tvárnice jsou 20 cm + 30 EPS = 50 cm. Z toho vychází základ 40 cm + 10 cm XPS . Lóžko/jemný strk je tam úplně na nic. Škoda práce, škoda penez a škoda lásky. :-D . PPS No a už je to zde i s grafem. Superhyperultraextravypovídající. Díky za ty dary Supiiik !!!!!!!!! S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Takze pre uplnost by som doplnil, ako mi pojde hydroizolacia. Co sa statiky tyka, tak podla mojich vypoctov je tlak celeho domu na prvy rad YTONGu cca 200kPa, co mi potvrdil vypoctom aj moj statik. Ytong lambda ma minimalnu pevnost v tlaku 2MPa, cize v mojom pripade je tam cca 90% rezerva. Za 2 tyzdne budem mat hotove stopy, takze ten ytong uz bude niest 90% konecneho tlaku, mozem dat potom vediet, ci stale drzi pohromade, ale mi dom klesol o 30 cm a z YTONGu zostala kopka prachu 8-)
Odpovedať
Este by som mozno doplnil jeden obrazok, skusil som nasimulovat priebeh teplot rezom zakladov pre 2 rozne pripady, raz je to tak, ako je to vyssie a pre porovnanie je namiesto YTONGu beton, myslim, ze ten rozdiel je znacny. Robil som to davnejsie, takze su tam taktiez nejake zmeny oproti realite.
Odpovedať
@supiiik hmm, zaujímavé. pozerám, že to máš všetko v úrovni zeme. Keby že to zdvihnem, tak to by už asi nebolo ono. Však?
Odpovedať
@supiiik tie prierezy su robene vo photoshope
Odpovedať
@supiiik prosím ta čo je to, čo som označil krížikmi? je to časť zakl. pasov?
Odpovedať
podlaha je v urovni terenu, jednoducho som to tak chcel. Som na kopci a spodna voda je v hlbke 13m, takze vytopenie nehrozi. Zaklady sa robili tak, ze sa do vykopu upevnil XPS, potom sa zhutnilo strkove lozko a na to islo 75cm betonu. potom jeden rad DT, to je to lave X, ktore si vyznacil. zhutnil sa strk pod doskou (strk nie je na obrazku) a nasledne sme rozmyslali, co s o skarou medzi DT a XPS (prave X, ktore si vyznacil), kedze to nebolo po celej ploche presne 20 cm a tlacil nas cas, tak sme to uz neizolovali a vylialo sa to cele betonom spolu so zakladovou doskou. Na tepelny most to malo zanedbatelny vplyv
Odpovedať
@supiiik aha! take nieco som hladal, ale ja mam pozemok vo svahu, tak to budem musiet neako vyriesit. velmo pomohlo, diky moc
Odpovedať
@ladajaskva je to myslene takto? nebude tam TM?
Odpovedať
@breo vyser sa uz na to, nebude z teba projektant a spolahni sa radsej na odbornikov ktori vedia co robia. Naco si si teda dal robit projekt projektantovi ktoremu nedoverujes a chces si riesit vlastne skladby a detaily ktorym vobec nerozumies ? Hydroizolaciu kreslis stale len pod stenou, musi byt po celej ploche domu nie len pod murivom. Ak chces mat centricky zatazeny zaklad tak daj pod murivo dva rady DT-ciek a znizis zaklad, nebudes ho musiet ani debnit nad terenom. Vysku zakladu pod DT-ckami daj 500 mm a hlavne aby ti to vychadzalo aspon 900 mm pod urovnou terenu. 10 cm izolacie do podlahy je v porovnani s 30 cm na stene malo. P.S. Tak strasne chces setrit a vsade chces pouzivat extrudovany polystyren, alebo len nemas paru o tom co znamena skratka xps ?
Odpovedať
@engineerr Áno viem, nebude zo mňa projektant, ani odborník, ale po prečítaní zopár príspevkov ohľadom stavby, ktorú si budem stavať sám (asi iba raz za život), som myslel, že by bolo celkom dobre vedieť, prečo tak a nie onak, a dúfal som že na tomto fóre sa nájde nejaký odborník ktorý pomôže. Nie že by som neveril projektantovi, ale verím tomu že sa dá všeličo vylepšiť, ušetriť, keď človek vie. Sú to moje peniažky, nie projektantove, tak prečo by si mal lámať hlavu? Žiaľ na to čo hľadám je x možnosti, riešilo sa to x krát, škoda že neexistuje iba jedna možnosť „robí sa to tak a hotovo“ ;-) Čo hľadám je najlačnejšia ale neriziková možnosť odbúrania TP. Materiál z čoho chcem stavať som spomenul v prvom príspevku. Každý človek tvrdí niečo iné, a ja už neviem kde je pes zakopaný. Pripájam ešte 2x nápad, dúfam že je to lepšie 1.stale ytong 2.ubral xps pod doskou, číže ušetrím na novomur (priplatím) :-| Mam paru čo je xps/eps, nedával som tomu veľkú pozornosť, išlo hlavne o TP
Odpovedať
@breo ten druhy variant je lepsi. Na podkladny beton pride izolacia proti vlhkosti po celej ploche a ten vrchny poter pod murivo uz nejde, kedze vrstvy podlahy sa budu realizovat az po zhotoveni stien a stropov.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Jo staval by som na platni to sa mi paci aj som to chcel, ale som rad ze mam dom dost vysoko nad terenom... Kvoli vode.. Nechcel by som dom zarovno s terenom u nas. a inac ako zijes? :-) ja nic nestiham :-)
Odpovedať
@mio23 Na niektorych obrazkoch na tvojich strankach som nasiel izolaciu aj z interieru (nakres s priebehom teplot konstrukciou). Realizoval si aj tento detail?
Odpovedať
@mio23 OT: som na tom podobne ako ty. Robim, co mozem :-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?