DT uložené na roh základu a základy posunuté o cm.

Profilova fotka
Dobrý deň prosím vás aká je povolená odchýlka pri stavbe domu? Mame problém že DTcka sú není položené presne na stred základové ho pasu ale sú posunuté ku kraju. Moja otázka znie aká je povolená odchýlka v cm ako môžu byť maximálne posunuté DTcka lebo niekde to robí 1cm a niekde je to až 5cm... Dá sa to pri základovej platní nejako zo silni keď tam pôjdu priečky?? Je to väčšinou na vnútorných základoch vonkajšie by mali byť ako tak dobre s rozdielom 1cm. Ďakujem
Odpovedať
tych ť cm nerobi ziaden problem. Ak nad nich pojdu priecky tak vobec nie je co riesit. Ak to budu vnutorne nosne steny aj tak je to v pohode, popripade pouzite sirsiu tvarnicu/tehlu.
Odpovedať
Profilova fotka
A ak idú tie DTcka Až krajom základu??? Tam vzniká problém žeby to nemuselo byť stabilné nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@nikki16 Hovorila si že základy sú posunuté o cca 5 cm a teraz hovoríš že sú na hrane základu, základový pás by mal byť širší ako DT o cca 15 cm na obidve strany ak to je základ pod niečo nosné.
Odpovedať
@nikki16 v projekte som mal dt na hrane zakladove pasu, neries, nepodstatne
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko no DTcka sú na hrane základoveho pasu idú šikmo začínajú na strede a ako idú tak idú šikmo a sú proste na hrane základoveho pasu kde to robí tých 5cm rozdiel @sysell neohrozí to statiku ak sa tam položia nosné múry??
Odpovedať
@nikki16 tak to navrhol projektant, nic nehrozi kde by sa to malo pohnut, siky posobia dole, a keby sa to aj malo niekdy hybat, doboku nehrozi vsak je to v zemi ma maly dom je to uplne jedno, to neni panelak
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell a koľko radové to mate?? My mame 7 radov DT kvôli i tomu že je to vo svahu
Odpovedať
@sysell blbost, sily samozrejme na zakladovy pas neposobia len dole, preto by murivo malo byt na strede zakladoveho pasu.
Odpovedať
@gashtaan hej nejakansila je do boku co to vytlaci zem? Ani to nehne. Je asi jedno kolko, podstatene je zatazenie, podma mna to nemoze vadit @jan45
Odpovedať
@sysell zrejme bude treba prehodnotit co sa o zakladovych pasoch uci na skolach, coskoro ta bude niekto kontaktovat, ci im neporadis co a ako.
Odpovedať
@nikki16 Mne geodeti zle vymerali stavbu, bola odchýlka asi 5 cm na každú stranu. Zistilo sa to pri vyliatí základov. Táto chyba sa korigovala položením DTčiek na správne miesto. Tak sa DTčka dostali až na kraj základového pásu. Pre istotu na tej strane, kde to bolo mimo stredu, sa miesto 30 cm DTčiek dali 40 cm široké. Síce mám len 2 rady, ale nemalo by to vadiť, pokiaľ je celá spodná plocha DT tvárnice na základovom páse. Základový pás u mňa má 60 cm, DTčka mali byť 30 cm, teda presah základu mal byť na každú stranu 15 cm. Na druhej fotke ten pás vľavo je širší, než ostatné. .
Odpovedať
@nikki16 vôbec to nevadí, bežne to projektanti tak kreslia. Podstatné je aby dt boli previazané so zakladovym pásom a s platňou zvislou výstužou. Nemá sa to kam pohnúť
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My to mame bohužiaľ takto už je to zavozene strkom ale ne urobená plátna
Odpovedať
@nikki16 zvislá vystuz je tam, nakoniec sa zahne a previaze s kari sieťami v platni. Len pokračujte, vyzerá to dobre. DT sú 40cm široké?
Odpovedať
@nikki16 staviate s firmou, či svojpomocne?
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslav33 svojpomocne, to by ste mal povedať priateľovi ten je úplne na dne z toho všetkého 😢😢😢
Odpovedať
@gashtaan hej jasne bude tam teba domurovat meter aby to nepadlo boze moj .. 380 mm tehla na hrane 680 mm zakladov, uz sa to ide zrutit
Odpovedať
@nikki16 ale veď tie základy sú úplne v poriadku, pustite to z hlavy a pokračujte. Ta DT tvarnica je len forma na vyliatie betónu a pokým je ten celou plochou na zakladovom páse, nie je absolutne žiadny problém. Mate tam široké DT tvárnice, nič netreba prerábať ani opravovať, veď nestaviate mrakodrap. Viete koľko vecí sa ešte počas stavby vyskytne?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, rad by som Vas poprosil o vas nazor, podobna tema. Omylom sa pri budovani zakladovej dosky urobila o 20 cm kratsia platna , Je mozne bezpecne platnu o 20 cm rozsirit, s tym, ze zakladovy pas ma este na kazdej strane cca 17,5 cm sirku. DT su polozene cca v strede.Uvazovane riesenie je polozit na zakladovy pas dalsi rad DT, na foto 1 by sli tie DT na pravo od uz polozenych, sirka asi 15 cm, chemickymi kotami previazat s uz polozenymi dt-ckami a platnou, ta uz je tvrda, a zakladovym pasom a tehlu 25 cm polozit na to, bud bez precnievania, pripadne s 2,5 cm vysunutim . prikladam foto a dakujem za Vas nazor. Na foto 2 je uz vidiet platnu, na lavo od nej by sa ulozili dalsie DTcka
Odpovedať
@playermato Jasný príklad toho, že na stavbe sa nemá chlastať... 20cm omylom? 😢 @nikki16
Odpovedať
Profilova fotka
@playermato ja by som obkopal trochu zaklad v tom mieste, urobil salung, a cele to vylial, samozrejme predtym navrtal zelezo do dtciek, aby sa to spojilo ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?