Drenaz-ma v nasom pripade zmysel?

Ahojte, mame postaveny dom novostavba pozemok takmer rovinaty. Ideme upravovat teren a ja rozmyslam ci spravit drenaz okolo domu aspon v hlbke cca 60cm. Zaklady su obalene v nopovej folii, hydroizolacia dodrzana. Dakujem za prispevky.
Odpovedať
Aké je podložie? Mne tu niekto radil že v našom prípade je to Hlúposť lebo mame naozaj hlinu(íl) a tým že by sme spravili drenáž tak by sme si v podstate vytvorili bazén okolo domu. Museli by sme tu vodu niekam odvádzať a to nemáme kam. Tak sme drenáž nerobili a zatiaľ vyzerá všetko fajn aj pri silnejších dažďoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@m1lan0 ak ju das do 60 cm hlbky za domom, tak pred domom skoncis v 100cm. Ma to potom kde odtekat ak si na rovine?
Odpovedať
@muska414 no nejaky trativod by sme museli vymysliet len to mozno vytopime susedov 😉
Odpovedať
@m1lan0 a nemate rigol? Ja mam na pozemku drenaznu ruru, pojde aj popod dom ( poda 30sm cierna nasledne samy il) mam to v hlbke 1.20 a vyvadzam to do rigolu, uz terqz polorozkopane to funguje. Pozemok mam so sklonom.
Odpovedať
@eeffka ahoj a co je rigol? U nas je zrazkova voda u vsetkych odvadzana na ulicu ale spodne vody nemame kde, jedine do nadrze alebo trativodu. Otazka je skor ta ci budem mat problem s vodou, nemame podzemne pivnice
Odpovedať
@m1lan0 rigol je obojstranne vykopana jama popri ceste co odvadza zrazkovu vodu
Odpovedať
Zmysel to nemá
Odpovedať
@m1lan0 zaklady obalene v nopovke to sa ako da? a vyznam?
Odpovedať
@m1lan0 my sme spravili. Hlina samý íl, keď kopali drenáž našli mokrú hlinu, aj keď už dlho nepršalo. Trativod končí v miestach kde sadíme zeleninu.
Odpovedať
@sonau no nopovka sa osadila dookola vykopu pred zalievanim zakladov. Zmysel? Asi len prevencia v pripade ze by sa nejak chcela dostavat vlhkost cez zaklady do platne a nasledne cez hydroizolaciu. Ak je posledne menovane spravne urobene je to asi zbytocne. Kazdopadne stavebnici nesomrali takze to nerobili prvy krat.
Odpovedať
@zltalienka ahoj a ako hlboko ste kopali?
Odpovedať
@m1lan0 nemas foto? este som take nevidel
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spikerhc mam podobnu situaciu. Rovinaty pozemok, vodorovna hydroizolacia je takmer zarovno s terenom (nechceli sme do domu slapat po X schodoch). Okolo domu mame chodnik. Na odporucanie projektanta je medzi soklom a chodnikom cca 15cm medzera, ktora sa vyplni strkom. Napriek tomu ze je relativne suche obdobie a hlina vsade naokolo je vysusena, dole v tejto medzere som strcil prsty do cisteho blata (zatial to strkom este nemam zasypane). Dom ma nalepenu izolaciu aj po obvode, je osadena nopovka, atd. Nikde mi nic nevlhne, skor nnaopak dom je extremne suchy. Mam sa v suvislosti s tym blatom pri zakladoch bat? Hlina je cierna, urodna, dobre vodupriepustna, ilovita vrstva je az cca dva metre hlboko.
Odpovedať
@robo91 prečo sa báť? Ja niesom teda expert ale základy sú od domu odizolované a tým pádom môže byt zaklad aj vo Vode… aj my mame sucho doma a asi kvôli rekuperáciu tak zvlhcujeme
Odpovedať
@m1lan0 neviem presne. Nie hlboko, pol metra? Niekde ani toľko nie. Totiž pozemok mierne klesá, tak aj drenáž je vyspádovaná "dole kopcom". Zároveň sa najprv urobila drenáž a až potom terénne úpravy, navozenie hliny, niekde aj 60-70cm bolo potrebné.
Odpovedať
@sonau urcite mam, ked najdem tak pripnem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?