Domáci betón

Chcem miešať betón doma ,mal by som k dispozícii lomový andezit vo frakcii 0-32 . Prvá otázka či je to použiteľný kameň a frakcia na betón? Druhá otázka je pomer. Miešačku chcem nakladať bágrom v pomere 3:1 ( tri lyžice 0-32 a jedna lyžica cementu), bude to správne? Chcem s tým zaliať strop na pivnici , ukotvenie skruže, ...
Odpovedať
@jedendvatri pokiaľ to má byť železobetón a uvážiš že krytie výstuže je 25mm a tvoje zrno štrku má 32mm asi sa ti nebude betónovať dobre a hrozí že ti vzniknú aj nejaké kaverny. Nehovorím že to je nereálne ale chce to viac dôslednosti.
Odpovedať
@jedendvatri myslis si, ze na tom domacom miesani nieco usetris? Kolko m³? Ked som ja prepocitaval ze mi treba piesok, cement, ludi, miesacku energie vobec sa to neoplatilo. Ta tvoja frakcia mi pride nejaka zvlastna ale niesom odbornik. Skor by som asi uvazoval nad 8-16 napriklad ale to len moj nazor
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri 32-ka je podľa mňa veľká....1:3 je OK....(ale strop na pivnici by ti mal niekto asi povedať že aký betón....lebo nie je strop ako strop :-) )
Odpovedať
Na beton sa pouziva riecne kamenivo a nie drveny andezit a uz vobec nie na strop. Riecne kamenivo 0-22. Cement zalezi od druhu.
Odpovedať
@slavoslav máš pravdu ,takto som nad tým nepremýšľal. Chcel som zabiť dve muchy jednou ranou a použiť tu 0-32 aj do betónu. Doobjednám radšej 0-8 ,ak aj na to nebudú nejaké postrehy. @adidasko1 menšie betonáže,stavbu je cca 10m od cesty ,s raketou nechce vojsť do dvora,dosah má 1,5m, takže pumpa , rozloženie-zbalenie niečo trvá, všetko je účtované. Ľudí neplatim, miešačku mám, ... @eagleowl budete mať pravdu ohľadom tej frakcie , lepšia bude asi 0-8 @jozefsv kto povedal? A keď ti poviem , že betonarka z ktorej som bral 60m3 použila andezit z lomu ,mal by som ho ísť reklamovať?
Odpovedať
@jedendvatri 10 m od cesty je celkom v pohode zlab ma dlzku 3 m ak by si mal nejaku napriklad korugovanu ruru na predlzenie spravis to aj z cesty. Ale jasne ty poznas svoje moznosti a podmienky.
Odpovedať
@jedendvatri nemusis reklamovat, dufam ze si platil adekvatnu ciastku za beton. Stretavam sa v praci kazdy den s betonom tak by som o tom nieco vediet mal ale v zivote ziadna certifikovana betonarka nerobila beton z drveneho andezitu. Napr cement nedostatocne obaluje ostry kamen - nizsia pevnost. 0-8 samotne bez vacsej frakcie nedosahuje dostatocne pevnosti. Ak si o nom presvedceny tak sa naco pytas o rady. Ten drveny si daj do chodnika ako podklad.
Odpovedať
@jozefsv neviem či je rbr certifikovaná ,ale v betóne bol andezit (bolo to na faktúre) ;-) , aj vodič ma upozornil , že keď budem zalievať veniec , mám si pýtať dunajský štrk , že to krajšie ukáže ako s týmto andezitom :-D
Odpovedať
Aj samotný lom tvrdí že ťaží kameň na výrobu betónov (okrem iného), takže niečo niekde nesedí ;-)
Odpovedať
@jedendvatri krajsie ukaze, no to bude presne ono. Drvene kamenivo sa pouziva pri vybrolise. Niektore tvarnice su aj z pomletej trusky a maju nato aj papier clovece, ale zeby som s tym staval tak to asi nie. Und,crh,skanska napr tak na ich dvore drvene kamenivo asi nenajdes. Asi im vysla pst pre nejaky druh betonu tak to tam hura davaju. Lebo prvorada je cena.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv štrk sa posudzuje podľa iných kritérií ako uvádzate, tak ho nepleťte. @jedendvatri betón sa mieša až v pomere 1:5, 0/16 by bola lepšia, nedávajte veľa vody, beton nemá tiecť. Ak nemáte rozpon nad 5 m tak štrk je použiteľný.
Odpovedať
tak ako hovori @jan45. Riecny strk 0/16 (alebo andezit 0/16 - to je jedno). Ale ked mas len ten 0/32 andezit a ides nieco dovazat, tak preco to neurobis kvalitne a nedas si doviezt riecny 0/16. Ale ako tu uz bolo povedane, neusetris (skoro) nic - a na zimnu betonaz je to odvaha - tam ti treba chemiu ktoru v betonarke davaju standardne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mne domaca tvorba betonu ušetrila majland, lebo ma stála v podstate len cement. Voda do suda napršala, štrk sa "zobral" z jedneho prirodneho štrkoviska... miešali sme motykou, no čo viac treba k šťastiu? :D Kubik betonu za 20€.
Odpovedať
@jan45 nepisal som podla coho sa posudzuje kamenivo. Co som videl pst roznych betonov tak sa drvene kamenivo nepouziva, nechavaju si vozit riecne strky pretoze vacsinou vyhovuju. Nie ze by v okoli andezitove lomy neboli. Samozrejme zabetonovat sa da s hocicim len nechapem to setrenie na nespravnych miestach s nevhodnou frakciou, kedysi sa pouzivali 0-22 teraz povacsine 0-16.
Odpovedať
@jozefsv voľba použitia riečneho kameniva je čisto ekonomická záležitosť. Betón sa môže spraviť aj z lomového drveného kameniva. Bežná frakcia štrku na betón je 0-16 alebo 0-22 podľa možností dodávateľa okrem špeciálnych receptúr. @jedendvatri
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
ahojte, potrebujeme ani nie kubik betonu do patky, co nevyslo pri zalievani zakladovych pasov 8-( poradite ako na spravne namiesanie betonu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?