Dilema zakladov

Rád by som sa Vás opytal, už dlhsie riesim otazku prečo ked ma známy garaz bez zakladových pasov iba na 15 cm hrubej zakladovej plotni mu mraz nerobí šarapaty ? nie je ani zdaleka v nemrznucej hlbke , ziadne praskliny murovana garaz pekne drzi uz asi 7 rok strecha klasický drevený krov ... ako je to možne dakujem ...? planujem robiť terasu pri novostavbe a rozmyslam ako sa vyhnut zakladovým pasom a dt kedze po obvode nebudem nic murovat ... dakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@tslivovic garáž možno v zime trochu putuje na hor a potom späť...ak je doska nadimenzovaná správne, tak jediná chyba čo sa môže teoreticky stať že sa pri takom pohybe poruší kábel či potrubie...terasu môžeš spraviť ako štrkové lôžko a na to zámkovú alebo gresovú dlažbu....
Odpovedať
Zámrzná hĺbka na Západnom Slovensku je podľa druhu zeminy cca 0,8-0,9m. Reálne však pôda v posledných rokoch nikdy nezamrzla hlbšie ako 0,5m. Garáž, ktorá má len obvodové steny sa vplyvom prípadného podmrznutia pohybuje vertikálne rovnomerne a tieto pohyby sa nemajú šancu prejaviť nejakými poruchami. Naviac sa jedná o desatiny milimetra v závislosti od druhu zeminy.
Odpovedať
@tslivovic na to aby mráz robil šarapatu stavbe potrebuje vodu. Ak pod garážom nie je voda alebo nasiaknutá zemina (s veľkým množstvom hlinitých alebo ilovitých častíc) so stavbou mráz nedokáže nič spraviť. @kntsz "Reálne však pôda v posledných rokoch nikdy nezamrzla hlbšie ako 0,5m." prezraď odkiaľ máš túto informáciu, lebo asi to bude blbosť, zvlášť ak bude týždeň -10°C a minulej zimy bolo aj viac.
Odpovedať
Vdaka chlapi rozumiem , rad by som sa ale opytal ako mám urobiť tú terasku ak ju potrebujem dat do výšky od terénu cca 70 cm ... kedze sa chcem vyhnut betonovaniu pasov a nasledne vytiahnutia cca 3-4 rady dt .... ako sa tomu môzem vyhnut čo mi môže spraviť šalung ? alebo tie DT iba poloziť prvé Dt 15 cm do zeminy a potom to pekne vyskladat a zabetonovať iba dt ? nasledne vnutro zhutniť a mozem spraviť dosku betonovú a na nu mrazuvzdornu dlazbu ? ... je mozne takéto riesenie ? vdaka za info
Odpovedať
Profilova fotka
Vykop zakladovy pas tak aby ti dtcka vysli pod uroven terasy cca 10cm. Do vykopu nasyp strk ten uslap daj dve rady dt a zalej redsim betonom do vysky 1.5 dt a ked dolejes poslednu tak daj zvysne zatial beton zavadne a daj zvyssne a tie nasledne dolej aby posledna bola do polovice zaliata a napichaj roxory aby trcali pol metra. Na druhy den vysyp vnutro hocicim co mas do roviny s dt a zhutni ..... doskami zvonku zasaluj do roviny ... daj foliu a ohni roxory smerom dovnutra na to kari siet a betonuj platnu.
Odpovedať
takze klasicky ako som robil zaklady domu akurat s tym , ze tie pasy zakladove nemusim betonovat ? stačilo by cca 50 cm na širku 20 cm dt , pas zasypat strkom , cca 35 cm na zhutneny strk polozit prvy rad DT, čiže 15 cm z vysky dt bude pod urovnou a 10 cm nad na to dam este 2 x Dt a klasicky roxory zabetonovat , vnutro, zhutnit zasalovat zviazat a zabetonovat.. ten koniec rozumiem akurat ten zaciatok ci by sa dal takto .... dakujem vid foto , ako su tie 2 stpove tvarnice tak medzi nimi a smerom k stavbe bude ta terasa ... dakujem
Odpovedať
@slavoslav no ak si presvedčený o tom, že to je blbosť, tak s tým nič nenarobím. Nie je to blbosť. Ako som napísal, pre západné Slovensko je v priemere normová hodnota povedzme 0,85m. Normová znamená maximálna aj s malou rezervou. Ani hrúbku ľadu na stojacej voda nikde nenájdeš viacej ako 0,5m. Snáď niekde na Štrbskom plese alebo vyššie. Výpočtová teplota zeminy cca 1,5m pod terénom je +10°C. Takže ak je z hora -10, tak je zdola +10. Možno pri -20 týždeň a nasiaknutej sprašovej hline by to v spomenutej oblasti zamrzlo nad 50cm , inak veľmi pochybujem.
Odpovedať
@tslivovic Vy laici ste niekedy naozaj srandovní. Ak to urobíš ako si popísal, tak to môže byť katastrofa. Môže, aj nemusí. No a preto sa robia projekty oprávnenými projektantami, aby posúdili všetky vplyvy a na vlastnú zodpovednosť navrhli. Ak napr. do výkopu pod základ dáš štrk, či kamenivo, v zeminách sprašovitých a hlinitých, tak vytváraš priestor do ktorého môže vniknúť voda. No a voda v týchto zeminách spôsobuje rapídne zníženie ich únosnosti a stavba ti dopraská a budeš mi nadávať, že som napísal, že pod 0,5 to na juhu nezamrzne. Alebo stačí, že zemina pod základmi nebude všade s rovnakou únosnosťou a zase to môže popraskať.....:-)
Odpovedať
@kntsz škoda že nemám na teba kontakt aby si prišiel presvedčiť bagristu, že už dvadsať cm kope v nezamrznutej zemine aj keď to musí robiť búracím kladivom lebo zem pod 50cm nezamrzne podľa teba . Pozrel som si minimálne namerané hodnoty a nenašiel som tam rok kedy by v 0,5m hĺbke neboli teploty pod nulou (a to bolo Hurbanovo ktoré sa s inými časťami nedá porovnávať). Výpočtová teplota zeminy cca 1,5m pod terénom je +10°C alebo aj +5°C. SHMU nameral okolo 3,8- 5°C v zime pri -3°C vzduchu . Priemerná ročná vychádza +10°C. Pod nevykurovanou miestnosťou je výpočtová +10°C keď si dobre pamätám, ale tam sa nepočíta že bude vo vnútri -15°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav nuž neviem čo si pozeral ale v Hurbanove v hĺbke 50cm od roku 2009 do dnes teplota pod nulou nebola ani raz.
Odpovedať
Poradi mi prosim Vas niekto ako sa robi ta terasa bez zakladovych pasov ? Alebo sa im nevyhnem ...dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@tslivovic pokiaľ bude terén na tom tvojom dome?....z čoho má byť terasa ?....bez pásov sa to dá spraviť tak ako zámková dlažba.(makadam hrubý á 20cm, štrk 4-8 frakcia- 5cm a na to gress 2cm alebo zámková dlažba alebo betónové pätky a na to drevenná konštrukcia a drevo)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@eagleowl priemerna nie, ale minimálna ano. pozeral som merania SHMU.
Odpovedať
@tslivovic robí sa to ako betonova doska na štrkovom odvodnenom podklade, tak ako všetky parkoviská, chodníky, spevnené plochy...
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav v meraniach SHMU od roku 2009 do r. 2019 nebola v Hurbanove v hĺbke 50cm nameraná ANI RAZ teplota nižšia ako 0°C Nižšia teplota bola nameraná len ako absolútne termínové minimum od roku 1951.
Odpovedať
@eagleowl od polky januára do začiatku marca každý rok do -3°C je minimum dennej teploty v hĺbke 50cm, škoda, že k tomu nie sú teploty vzduchu (nemám čas to hľadať), už aj tak som nad tým strávil viac času ako som chcel aby som vyvrátil tvoju hlúposť ale tá je asi bezbrehá. a moja snaha bezcenná.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.shmu.sk/sk/?page=2120&id=&... http://www.shmu.sk/sk/?page=2120&id=&... http://www.shmu.sk/sk/?page=2120&id=&... to máme za rok 2018,2017,2016....a takto môžem pokračovať do r.2009.... nuž....kto nevie čítať....nevie čítať....aspoň šermovať pojmom hlupák by si mal opatrnejšie. P.S: ospravedlňovať sa nemusíš.
Odpovedať
Profilova fotka
treba si prečítať čo znamenajú jednotlivé farby grafu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ešte poznámka....zima 2017 definovaná bola najchladnejšia za posledných 50 rokov
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?