Dávali ste uzemňovacie pásy po celej dĺžke základov?

Dobrý deň. Práve začíname stavať a riešime uzemnenie. Elektrikár nám navrhol lacnejšiu verziu uzemnenia a síce takú, že pásovina by sa nedala po celej dlžke základov,ale by sa použili menšie kúsky, ktoré by sa previazali s roxormi a použil by sa asi len 1-2 kotúče pásov. Vraj to splní funkciu čo má. Mne sa takáto možnosť nepozdáva, čo Vy na to?
Odpovedať
moj manzel povedal, ze lepsie je urcite po celej dlzke(aj podla normy). Takze radsej nesetrit. Pretoze ak by to aj chcel teda previazat s roxormi, urcite by mali byt prepojene.. By som rada videla, ako by to pan elektrikar robil sebe ;-)
Odpovedať
Ahoj, dajte po celej dlžke, mechanicky sa spájaju ale môžes aj zvárať! na teplí zvar (pripadne zohriať IPU) priložte kus hydroizolácie ( IPU) to je ochrana proti korózii... zemniaca pásovina FeZn by mala byť ponorená v betóne ! Robo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
aké rozmery pásoviny mám použiť ? 40/4 mm alebo 30/4 mm ?
Odpovedať
Profilova fotka
My sme dali 30x4 po celej dĺžke základov . Nie len obvodové ,ale aj priečky .
Odpovedať
Profilova fotka
ja som daval okolo zakladov aj stredom tato pasovina az taka draha neni ...
Odpovedať
Profilova fotka
@rob81 Ahoj, ja planujem ze by som zemniacu pasovinu dal este pod strkovy zasyp... bude to tak v poriadku? alebo ju treba dat vyslovene nad strkovy zasyp a zaliat?
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka dobre to je az na to ze by tam nemal byt ten strk ale len zaliate betonom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj ja som dával včera do základov dával som to pod makadam a vyšlo mi to na 3/4 základov a potom sa to zalialo betónom. Poradil mi to elektrikár a už to dnes krásne schlo....Ahoj. ;-)
Odpovedať
@petko_sonka určite do betonu :) R.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka pozri si môj album :-)
Odpovedať
pasovinu treba dat dobetonu aby nehrdzavela a po celom obvode , prinajmensom, naco starosti ak predpisane hodnoty zemnica nebudu ok potom dodatocne prizemnovat a pozor na vyvody pre bleskozvod a hus -ku roxory a paskovina pozvarat poriadne to nebude zdarma
Odpovedať
ja som dal po celom obvode ako bolo v projekte .Položil na zhutnený makadam a zalial betónom
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
tak som dal po celom obvode pasy a v kazdom rohu som dal vyvody (tiez z pasoviny) nebolo treba nic zvarat...pospajal som to krasne so svorkami :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
a nemalo by ist uzemnenie pod makadam? aby bola co najvecsia plocha spojena zo zemou? urcite je lepsi vodic zem ako ked to je na makadame: nie? dakujem
Odpovedať
no urcite bude vysledny odpor systemu mensi polozeny v zemy ako v makadame.
Odpovedať
Profilova fotka
@michal2 praveze ma byt cele v betone, inak tam moze nastat elektrolyticky proces a moze to korodovat.
Odpovedať
A nezabudnut vyviest jeden vyvod uzemnenia aj ku domovemu rozvadzacu pre ekvipotencionalnu svorku!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
zdravim mne dali do pasov najskor uzmenovaciu pasovinu a nato makadam a zaliali betonom a zabudli na EPP ze sa to este da prepojit s vyvodom gulatiny ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
Viem že stará téma ale zhrniem to ak to niekto vygoogli nech ho nepopletú príspevky "odborníkov". - Pasovinu dať do základových pásov aby bola celá zaliata ! (Podložiť tak aby ju betón podlial cca 5cm..) V zemi pod makadámom síce môže mať dočasne mierne nižší odpor ale prechod medzi hlinou a betónom vytvorí rozdiel napätia a zvod vám do pár rokov odhnie a máte nič ... -Svorky odporúčam dať po dve na spoj (pár € navyše pre ešte trvácnejší prepoj a lepší pocit) - Ošetriť spoje proti korózii. - ! Okrem vývodov pre zvody bleskozvodu nezabudnúť aj na guľatinu ku domovému rozvádzaču resp. HUS - pospojovanie (Vačšinou techn.miestnosť) PS: častá chyba ! - vývod pre uzemňovače nech vychádzajú až nad DOKONČENÝ terén - hlinu/ trávnik inak opäť elektrolýzou môžu odhniť (opäť prechod betón hlina..) PS2: Základový zemnič je rokmi overený, betón má dostatočnú vlhkosť v zemi aby fungoval .. (je dokonca odporúčaný normou prednostne) Ak by ste mali veľmi malé rozmerovo základy dá sa samozrejme zakopať okolo oddialený bleskozvod a pod., ideálne sa poradiť potom s odborníkom.. Len som to za minútku zhrnul lebo viacero prispievateľov navrhovalo chybnú stavbu uzemňovača a ak to niekto vygoogli v budúcnosti ako ja aby nemal zmätok a nepokazil si stavbu .. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
Pozdravujem skúsenejších, zemniaci pás má tvoriť uzavretý okruh, čiže nejaký jeden závit cievky? Alebo má ostať po celom obvode základov, ale nespojený v bode stretu?
Odpovedať
Profilova fotka
@robert_cunderlik spojiť spojkou na zemniaci pás
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?