Co si myslite o technickom suterene pod zakladovou doskou?

Chcela by som vediet,aky je vas nazor na technicky suteren pod zakladmi.Nedavno som polozila otazku,ako sa vlastne tento priestor vola,avsak chcela by som vediet,ci niekto z vas,ktory stavia alebo uz postavil ma s tymto skusenost.Diky :)
Odpovedať
@ludmila86 zbytočný a nevyužitý priestor , ktorý sa bude temperovat zvýšenými tepelnými stratami objektu. To mi pripomína americké domy, odkiaľ z času na čas vyháňajú rôznych nežiadúcich obyvateľov.
Odpovedať
@viktor811 ten suteren musi byt zabezpeceny samozrejme tak,aby sa tam tie hlodavce nedostali-je to ako s pivnicou :) Podla mna zbytocny az tak nie,v pripade poruch,je tu pristup,nemusi sa sekat dlazka alebo steny a neviem co este :)
Odpovedať
@viktor811 ALe dakujem za nazor :)
Odpovedať
Proti hlodavcom, ktorí vyhrabú dieru aj popod základ, sa to ťažko zabezpečuje... Naozaj, zbytočné. Mávajú to bytové domy, ktoré majú časť domu vo svahu a funkčný suterén nie je potrebnÿ, sú tam uzávery kúrenia a vody, ale podlahy to má väčšinou betónové...
Odpovedať
@ludmila86 pokial si si vsimla na fotografiach, zospodu nie je betonova doska. takto sa ti tam vied dostat hocico, co vie hrabat. je to relativne plytke, cize oproti beznej pivnici, aj starsej, ktora ma pochodznu vysku, sa ti tam vie dostat ovela viac hrabosov a podobne. kolko problemov nastava s kanalizaciou novych domov? alebo ako casto ti praskne privodna rura vody? pripadne hlavny elektricky kabel? nic ine tam totiz nevidim a neviem si predstavit tam nic mat. tie tvoje "poruchy" sa budu v tomto pripade vyskytovat castejsie nielen kvoli zveri, ktora sa tam bude vediet dostat, ale aj tomu, ze to nebude chranene. ked mas totiz zaliate rozvody v betone, menej na ne posobia poveternostne vplyvy (oteplovane a ochladzovanie bude v tychto priestoroch pravidelne) a nachylnost na poruchu je vacsia. a v poslednom rade, si pozri tie drevene tramy. tie znizia zivotnost budovy. v USA stavaju vacsinu domov z dreva. to su lahke stavby. my stavame z betonu a tehal. to je nasobne tazsia stavba! co urobis, ked ti po 20-25 rokoch praskne ten tram, lebo kvoli zmene teplot pride k prachniveniu? ako to budes menit? a nakoniec ti to mozno ani nevyjde kvoli energetickemu certifikatu a budes mat po dileme ;-) nechaj to radsej na profikov a nevymyslaj veci, ktore nefunguju.
Odpovedať
@bozsky_kaja @dedo758 pravda je taka,ze tento technicky suteren chce moj priatel.V skoro vsetkych novostavbach vo Francuzsku tieto technicke sutereny maju a su s nimi spokojni.Samozrjeme,ze by sme tento suteren nerobili sami-to by sme si veru netrufli ;D- bude nam stavat firma a bude to montovany dom nie murovany.Je pravda,ze tie hlodavce by bol ale najvacsi problem.Kazdopadne vam dakujem za rady :)Pre energeticky certifikat to nemusi byt schvalene chcete povedat?
Odpovedať
@ludmila86 to akzoe ta prva foto je ta ista stavba ako tie ostatne? Ake to ma vyuzitie, unika mi zmysel tohoto riesenia. To ze su s niecim spokojni francuzdi a s drevenymi sopami s jednym vysuvacim sklom su spokojni americania je jedna vec a s cim si spokojni slovaci druha.
Odpovedať
zbytocne sa to predrazi, pri dobre urobenych rozvodoch mas minimalnu sancu na havarijny stav. Viac tam bude negativ ako pozitiv, nasi robotnici to v zivote nevideli, tak nebudu moct pouzit svoje zauzivane frazy "tak to robim uz 20 rokov" a budu sa to na tvojom baraku ucit ... Cele zle bez pridanej hodnoty, len s pridanymi komplikaciami.
Odpovedať
@sysell Nie,tie fotky som dala len ako priklad toho,ako to asi vyzera,nemaju spolu nic spolocne,su stiahnute z Googlu.
Odpovedať
@rkorba Tak uz teraz vobec neviem :D. Dam vam tu link,ak si to chcete pozriet blizsie na viacerych obrazkoch. https://www.google.fr/search?q=vide+s... je to vo francuzstine
Odpovedať
to je taký mačkopes... niečo na štýl USA domov, ale keďže francúzi nemajú radi nikoho okrem seba, hlavne nie anglicky rozprávajúcich, tak to urobili inak 8-) veľa závisí kde budete stavať... ak v SR, tak za tie prachy (možno o pár tvárnic navyše) už viete urobiť plnohodnotnú pivnicu, takže pri prípadnom predaji nebude problém... ak vo FR, tak sa asi bude vhodnejšie spýtať na francúzskom blogu ako sú spokojní ;-)
Odpovedať
@zuzanka.zuzu mackopes,tak presne.Francuzi totiz ani iny jazyk nevedia,len svoj :)veru na jazyky su na tom asi najhorsie v europe na to,ze su taka vyspela krajina-co uz,su lenivi :) Ten moj sa bude musiet naucit,kedze sa rozhodol so mnou zit na Sk ;D Ved prave,ze u nich je to asi normalny standard kazdeho domu mat tento technicky suteren,ale nie u nas.Kazdopadne,ak to to firma,u ktorej chceme stavat nerobi,tak nebude a ak ano,tak si hlavne zistim cenu,kedze tiez mame limitovany budget.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ludmila86 ja na to iba tolko, na svete je mnoho narodnosti a mnoho systemov stavania domov, pokial si slovenska a stavias na slovensku chod metodou slovenska klasika, nikdy nevies kedy ten dom budes chciet predat, tvoj system je sice dobry a lacny hoc si to tu malo kto uvedomuje, ale bojovat proti veternym mlynom nema cenu, zvysok ti napisem do posty ak mas zaujem, P.S. 35 rokov som zil v canade, mysi nebol a nie su, zima nebola a nie je, podlaha drzido do dnes, to iba kto to nikdy nerobil a nezil v takomto dome tak je najvacsi fylozof a mdrlant, pretoze ak poriadne zateplis tu podlahu tak niekolko krat prekrocis tepelny odpor podlahy co je prakticky nedosiahnutelne urobit s podlahou dotykajucou sa zeme a ma to svoje vyhody, samozrejme na slov. ti to nedokaze nik poriadne urobit, ale za riekou morava , ano, cim to je ? nespekuluju? nevymyslaju?
Odpovedať
Plusy: - ľahší prístup k rozvodom - jednoduchšia možnosť dodatočne dorobiť akýkoľvek rozvod - cena oproti pivnici Mínusy: - Hlodavce - poškodia rozvody, káble - Hmyz - ak sa tam nasáčkujú osy alebo sršne, neviem, kto tam pôjde niečo opravovať, jedine vo včelárskom mundúre. - oproti pivnici nemožnosť skladovacích priestorov - ak je to v záplavovom území, alebo pri nejakom potoku, riziko zatopenia a nánosov, ktoré bude obtiažnejšie odtiaľ odstraňovať - vymŕzanie rozvodov a tým nižšia životnosť, resp. vyššia poruchovosť Ak by som mal takéto niečo robiť, tak naozaj radšej spravím plnohodnotnú pivnicu - kde sa dá spraviť čokoľvek - dielňa, skladisko, technická miestnosť...
Odpovedať
@kavar Je to tak,toho som si vedoma.Kazda krajina ma ine podmienky,no ved toto,ze proste s tym nemame ziadne skusenosti.Ja som som to na Slovensku este ani nevidela.Ked o tom poviem otcovi,tak sa bude tukat po hlave ;D ze co to vlastne vymyslame.
Odpovedať
@expeeert Nechceme podpivnicovat,aj ked by to nebolo zle.Postavi si na skladovanie vedla domu. Vyhod aj nevyhod veru je dost z kazdeho :D No pockame si na odpoved od firmy,ich odporucania a nacenenie a budeme potom mudrejsi.A uz ste to u niekoho aj videli tento technicky suteren?
Odpovedať
Profilova fotka
@ludmila86 Slováci radšej zo zvyku urobia základy, zasypú ich, zhutnia a na to spravia žb dosku. Potom nevedia ako napojiť spotrebiče a zariaďovacie premety, lebo všetko je už zabetonované. To čo navrhujete má logiku, je to tepelná izolácia , prístup k sieťam a malo by to byť lacnejšie, ale zvyk je železná košeľa
Odpovedať
@jan45 Ano ak clovek postavi novy dom a potom za 20-30 rokov to chce presuvat a potom je problem a su existujuce rozvody teda najma klanalizacia obmedzujuca. Iny prinos nevidim, Zivotnost rur je ale asi dozivotna. Staci sa pozriet na 50 rocne domy - kazdy prerabva lebo je stary zstaraly zly, tak robit takuto predpripravu ze co ak za 40 rokov budem menit polohu hjazjla je trochu zbytocne.
Odpovedať
@ludmila86 a ver mi @jan45 ma svato svate pravdu, je to skuseny starsi pan /prepacte pane/ tak nechapem tuna lud,i preco nedat na rady starsich a skusenejsich
Odpovedať
@jan45 @sysell @kavar Ak by boli rozvody dobre urobene,a pocas dlhych rokov by tam ziaden problem nebol,bolo by to asi aj zbytocne.Ale co ak tam ten problem bude,mozno treba mysliet aj na tie zadne dvierka v pripade potreby.Mozno sa to tu neskor dovali,tak ako aj montovane domy.Bude to samozrejmostou,len nevedno kedy :)
Odpovedať
este mas moznost ist takou "strednou cestou" medzi tymto francuzskym systemom a tym slovenskym, ktora pre slovakov mozno nebude az tak zvlastna. aj ked na nase pomery tiez nova, no uz sa to v nasich koncinach zoparkrat realizovalo (ci uz kvoli tepelno-izolacnym vlastnostiam alebo stavebnym povoleniam) a bolo/je aj dostatocne propagovane v casopisoch o stavani a byvani. mozes zalozit cely dom na patkach :)
Odpovedať
@kkl82 Ano,aj to je jedna z moznosti :)dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?