Čo si myslíte o Porfixe?

Dobrý deň chcel by som vediet čo si myslíte o Porfixe.Material sa mi zda byt vyhodny ale chcel by som pocut nazor aj inych ludi
Odpovedať
Profilova fotka
vela ludi tu s toho stavia ,takze otestovane je to dost dobre by som povedal. osobne mam pocit ze je to dost zvukovo priezvucny material (mam z neho priecky) u mna osobne by padla volba na tehlu ,ale je to skor emotivne rozhodnutie ako rozumove
Odpovedať
no palena tehla je aj rozumove rozhodnutie podla mna, lebo tehla je overena starociami. kdezto porfix, ytong a obdobne materialy maximalne desiatkou rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanislavao moj dedko staval z kvadru (dnesny porfix) dom dokonceny v roku 1970 cize rozhodne nie desiatka rokov. My mame z ytongu ale myslim ze je to uplne jedno, aj tehla aj porobeton je kvalitny.
Odpovedať
@estoklukas Ja aktualne staviam z Porfixu. Dlho som spekuloval, ci to nebude nezdravsie od ytongu, alebo nejake nevyhody, kedze je lacnejsi. Nenasiel som nic podlozene a okrem babskych klepov som nenasiel ziadny relevantny dovod. Co sa tyka pevnosti, je natom o trosku lepsie od ytongu, tepelnoizolacne vlastnosti su takmer zhodne. Hlavne netreba prehanat so sirkou muru, ale radsej pridat na izolacii. Ja som postavil 2 podlaznu stavbu s Porfix 25cm (pevnost P2-480) - samozrejme tu sa treba pobavit so statikom. A myslim ze rozdiel 2 az 3 tisicky eur oproti ytongu sa daju pouzit na ovela lepsom mieste ;)
Odpovedať
aj ja staviam z Porfixu... tiez sme vahali ytong - porfix ale aj cena urobila svoje... a porfix je zas pevnejsi ako ytong a tepelne vlastnosti su cca rovnake. a musim suhlasit s @mahatma ze kedysi sa pouzivali sede kvadre - syporex - teda predchodca sucasneho porobetonu (Ytong, Porfix....) a kedze pristavujeme k starej casti kde su len tri mury a je to hned ten porfix pri tom syporexe tak je to rovnake ako jeden mater.. A vela ludi stavalo z tych kvadrov... Kazdy material je dobry, ci porobeton, ci tehla.. Aj priecky budeme robit z toho porfixu... takze sa toho Porfixu nemusis obavat... mozno nie je uplne presny na mm, ale murari si s tym vedia poradit aj sikovny majster domaci... a kto riesi elektrarensky popolcek tak ten mas aj v cemente, v betone...
Odpovedať
Profilova fotka
porfix alebo ytong je v podstate fyzikálne to isté. Tu ide skôr o reklamu a strach s rádioaktivity popolčeka. Ja osobne som za porfix je to momentálne najlacnejší stavebný materiál na trhu. Tehla je v mojich očiach samý problém... vzduchotesnosť, tepelný odpor...
Odpovedať
Profilova fotka
radsej by som zobral termalicu za rovnaku cenu, a je to v podstate to iste co ytong, aj rozmerovo a vyzera, ze aj kvalitou, dnes som kupil na skusku 3 ks prieckovky 10cm , na premeranie, ci je ozaj kriva ako sa hovori sem tam, ale vsetky 3 boli rovnake, nech som ich dal akokolvek na seba vedla seba, zdaju sa byt presne, na 115 m2 mam najlepsiu ponuku na ytong 1180,- euro vratane dopravy a vykladky a na termalicu 850,- euro, takze to vyzera, ze ju zoberem, obvodove mury sme robili z ytongu, ale teraz asi presedlam na termalicu 8-)
Odpovedať
K elektrarenskemu popolceku v porfixe - spalenim uhlia dojde k spaleniu 100% organických látok obsiahnutych v uhli a popolcek je v podstate nespalitelny zvysok na anorganickej baze, kde je takmer o 90% podiel oxidov kremika, zeleza a a hliníka. Spolu s ostatnymi latkami su skodlive pre zivotne prostredie ak su obsiahnute vo vzduchu (ulet popolceka spolu so spalinami) alebo vo vode (uskladnenie popolceka na odkalisku). Takze v podstate tieto castice nie su problemom v stavebnom vyrobku. To co je problem pri stavebnom vyrobku je merna aktivita Radonu a Thoria a Draslika (prirodzena vlastnost elektrarenskeho popolceka ale v podstate vsetkych hornin a druhov pody). Su normy, je legislativa, ktora nieco stanovuje, ale dolezite je to ze tehla, beton a porobeton maju velmi podobne hodnoty mernej aktivity vyssie uvedenych prvkov. Pre doplnenie Vam poviem ze nieco je obsiahnute i v keramickych obkladoch, farbiva maju radovo vyssie hodnoty mernej aktivity Ra a Th ako tehla ci porobeton). Na zaver chcem upozornit ze niektori vyrobcovia tehal taktiez pouzivaju elektrarensky popolcek ako prisadu pri vyrobe tehal ale ako som povedal popolcek je na tom obdobne ako hlina. K porfixu jeho slabinou je, ze je velmi dobry hydroskopicky material a ak nasaje vodu idu jeho tepelno-izolacne vlastnosti prudko nadol. Ale inak clovek oceni jeho vlastnosti pri tahani elektriky. A cena? Co som nasiel najlacnejsie bola 30tka Porfix pri 8ks na m2 je cena cca 17.23 €/m2. Betonove murovacie tvarnice sa daju zohnat za 1€/ks (do m2 ich ide 10ks, takze 10€/m2).
Odpovedať
@niless http://zilina.sme.sk/c/5590989/odkali... http://zivot.azet.sk/clanok/9486/horu... Citujem: Rádioaktivita prekročila normu, ničia nás nálety ťažkých kovov od arzénu cez olovo až po kadmium... http://spravy.pravda.sk/domace/clanok... Citujem: V máji 1965 ... v Zemianskych Kostoľanoch ... štyridsať metrov vysoká hrádza sa pretrhla a ... toto „svinstvo“ zamorilo približne dvadsať štvorcových kilometrov územia a rieku Nitra v dĺžke asi sto kilometrov. Záver: Elektrárne sa snažia toho svinstva zbaviť a pchajú to všelijakých stavebných materiálov, a ešte na tom zarobia.
Odpovedať
Mytus o radioaktivite sedeho porobetonu pochadza hlavne z minulosti, ked sa skvarobetonove tvarnice (podobne dnesnemu porfixu) vyrabali z jachymovskeho popolceka. Dnesne normy na stav. materialy su ovela prisnejsie ako v minulosti a viac niez 30% domov v SR je postavenych z Porfixu resp. jeho predchodcov.
Odpovedať
nemylsim si o nom nic ...... staviame z neho.. vyborne sa rezal, drazkoval, brusil, kazdy kvader mi presiel rukami tak som si ho celkom slusne poohmatavala :-D . zacali sme robit omietky / lep, sietka, vnutorny stuk / a celkom parada, steny su rovne tak sa robi jedna basen .. a v neposlednom rade.. najvyhodnejsia cena
Odpovedať
Porfix = porobeton ako kazdy iny. Precital som desiatky clankov, tvrdeni a pod. no nikde nie je dokazana vyssia skodlivost tohto materialu v porovnani s inymi. Tiez budem stavat z porobetonu hr. 250 mm. Pri vybere konkretneho vyrobcu budu rozhodovat parametre (tepelnoiz. vlastnosti - cca rovnake pri vs. vyrobcoch) , pevnost a jasne ze CENA :).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Porfix sa robí zo škváry.Obsahuje všetko možné aj nemožné čo sa v peciach spálilo spolu s uhlím.Od rôznych plastov cez staré lieky až po chemikálie všetkého druhu.Preto tento materiál nemám v láske.Radioaktívny bude len v tom prípade že bolo rádioaktívne aj to z čoho sa vypálila škvára.Najviac radioaktivity vykazuje nepálená a pálená hlina najmenej Ytong.Všetky namerané hodnoty sú s veľkou rezervou v norme.Určite na Slovensku kde existuje kontrola.S PL materiálmi by som si nebol istý.Tam neexistuje kontrola.
Odpovedať
tiež sa rozhodujem medzi tehlou, ytong a porfixom. Moje základné kritériom bola schopnosť izolovať vonkajšie zvuky (Tepelnú izoláciu nechávam na zateplení). Prv než som si niečo zistil tak som bol rozhodnutý stavať z tehly. Argumenty 1. Tehla je tehla 2. najlepší zvukový izolant (z týchto troch materiálov) Mojim veľkým sklamaním bolo to, že tehla (termoblok) má najhoršie zvukovoizolačné vlastnosti (z týchto troch materiálov) Naopak najlepší sa ukázal Porfix. Na jar začíname ťahať múry, takže asi mojou voľbou bude porfix p4-580 30cm (asi hladká)
Odpovedať
rada by som vyjadrila svoju skúsenosť. Do technológií výroby nevidím, takže to neviem posúdiť, viem však posúdiť jedno a to: Bývala som v paneláku a v rd z porfixu. Tie rána boli katastrofálne, suchý nos, hrdlo, suchý kašel, decká neustále choré. Teraz bývame v rd z nepálenej tehly a nevieme si to vynachváliť, bývame tu 6. rok a deti odvtedy neboli choré. Na jar ideme stavať nový rd a keby sa dá staviam určite z nepálenej tehly, ale kedže to u nás nieje možné, tiež riešime otázku, že z čoho.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?