Co je rozdelovacia vystuz?

Prosim vas, neviem sa nikde na internete dohladat ku nejakej rozumnej informacii. Vedel by mi niekto vysvetlit a idealne aj nejakym schematickym obrazkom objasnit co je "rozdelovacia vystuz"? Konkretne v projekte mam takuto vetu v casti statiky zakladovych pasov: "Armokoš sa zostaví z hlavnej výstuže 5×Ø16 mm pri hornom povrchu, 5×Ø16 mm pri spodnom povrchu, z rozdeľovacej výstuže 2×Ø12 mm a šmykovej výstuže vo forme dvojstrižných strmienkov Ø10 mm, á 200 mm."
Odpovedať
Profilova fotka
pekná blbosť, to staviate v bažine? Rozdeľovacia výztuž je výztuž ktorá drží tvar výztuže v debnení (výkope), robí sa z prútov 5-8 mm, pri doskách aj iných priemerov. strmienka nie sú šmyková výztuž aj keď šmyk prenášajú. ukážte výkres, pre potešenie ducha.
Odpovedať
Armokos 5x16 a 2x12 do zakl. pasu. Wau. To by som aj ja rad videl ten vykres.
Odpovedať
Viete mi ukazat co to je na nejakej fotke zvyraznene? Pretoze podla toho popisu netusim co si mam pod tym predstavit.
Odpovedať
@tadeasbucha ak ide o bežný rodinný dom, tak to čo uvádzate, je veľmi neštandardné riešenie. Buď je nejaký problém s podložím, alebo iná nie bežná situácia, ktorá vyžaduje také riešenie aké máte navrhnuté. Ak je to pravda, tak v tom prípade obetujte niekoľko eur a dajte si vypracovať výkresy výstuže pre realizáciu stavby. Ale k otázke, nech poradím konkrétne. Nosné prvky majú hlavný nosný smer (dosky nosné v jednom smere = podlhovasté dosky, kde jeden rozmer je kratší a druhý dlhší) a v tom nosnom smere je navrhnutá hlavná nosná výstuž. Kolmo na ňu je ukladaná výstuž, ktorá sa nazýva rozdeľovacia výstuž. Ak ide o pozdĺžne nosné prvky (nosníky, základové pásy), tak v tom prípade sa tá výstuž, ktorú myslíte nazýva skôr konštrukčná. Hlavná nosná výstuž v takýchto prvkoch je bežne dole a hore. Ďalej platia isté konštrukčné zásady ako ďaleko môžu byť výstuže od seba (minimálne alebo maximálne, pre rôzne prvky), ak je táto vzdialenosť prekročená (400mm), tak sa medzi nosnú výstuž vkladá konštrukčná ( ,,rozdeľovacia" ) výstuž. Nemá prioritne nosnú funkciu, plní iné funkcie. Pre predstavu pridávam obrázok. Ide o základový pás pod priečny rám skeletovej 5 podlažnej konštrukcie. To znamená, že stĺpy stavby sú votknuté (pevne ukotvené) k základovému pásu, aby preniesli namáhanie stavby do základov. Základové pásy sú šírky 2,1m a výšky 1,3m. Výstuž sa po dĺžke pásu mení, inak je pod stĺpmi, inak je medzi stĺpmi. Berte to ako informáciu pre predstavu, každý prípad je iný a treba riešiť konkrétne podľa okoľností. Toto je len rez jedným konkrétnym miestom základových konštrukcií. Zvýraznil som Vám tam tie, ktoré sú konštrukčné výstuže.
Odpovedať
@jan45 strmienka nie sú smykova vystuz? A prečo sa pri výpočtoch rátajú a dávajú dvojstrizne,stvorstrizne...? Ďalej písať radšej nejdem... snáď len že výpočet vystuze na šmyk ste asi v živote asi nerobili...a rozdeľovača vystuz má tiež svoje zásady vo vzťahu k hlavnej vystuzi...
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda ty aj čítaš s porozumením? text je hore ale to vykanie kvitujem V mojich produktívnych časoch ešte neboli odborne spôsobilé osoby a staiku sme si robili sami
Odpovedať
@jan45 strmienka sú smykova výstuž..... Pri výpočte sa beru do úvahy,... Preto sa rátajú dvojstrizne, stvorstrizne... A slušnosť káže neznámemu vykať.... A zvlášť keď ma šediny.
Odpovedať
Ten armokos co je spominany vyssie ma byt pod stenou co je na prilozenom obrazku, v projekte je napisane, ze taky armokos by sa mal dat do zakladov pod vsetky miesta, kde sa nad nimi bude nachadzat otvor svetlej sirky sirsi ako 1,5 metra. Na obrazku su vedla seba dve okna sirky 2,5 metra (jedno z nich ma vysku 5 metrov a druhe 2,2 metra). Podotykam, ze cely dom je podpivniceny, takze to co vidite na obrazku ma pod sebou este jedno poschodie pivnice (bez okien). @halnas pokojne som ochotny zaplatit niekomu za realizacny projekt vystuzi, len mi nejde do hlavy ako sa podla toho da spravit vystuz, ked v projekte nie je priecny rez tym armokosom a teda sa neda (myslim) urcit aka ma dlzka stran armokosa. Alebo je to len mojim neznalym usudkom, a robi sa nieco standardne nejakym sposobom, bez toho aby to bolo v projekte napisane? dakujem za odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
Doporučujem si dať urobiť realizačný projekt statiky, nestavať takýto dom len na základe projektu pre stavebné povolenie (PSP) alebo názoru "odborníkov". Ideálne statikovi ktorý robil PSP.
Odpovedať
Pochopil som to spravne, ze ten armokos pri zakladoch o vyske 80cm a sirke 80 cm bude vyzerat takto? Pricom tie dva pruty v strede su ta rozdelovacia vystuz?
Odpovedať
@tadeasbucha áno, idea je správna
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@tadeasbucha Ludia chcu stavat dom bez realizácneho projektu aby usetrili par sto eur, ale pri stavbe bez neho prerobia par tisic eur 😄. Nedaj boze ked im niečo praskne tak ro opravujú cely zivot 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?