Cena za dielo - predraženie

Ahojte,chcel by som sa poradiť. Včera nám dokončili živnostníci zakladovú dosku.Mám s nimi zmlúvu na dielo vo výške 9000€ dnes som im to vyplatil, ale cena bola už o 2 500 € vyžšia kvôli menším úpravám. Samozrejme že mi dali výpis materiálu na cca 8000€, ale keďže majú známosti takýto výpis mi môžu dať aj na 20 000€! Nie sú platcami DPH takže aj faktúra mi je na nič keďže DPH z celkovej sumy platiť nebudú. Nevieme si s priateľkou rady a vláčiť sa po súdoch fakt nepripadá do úvahy ako aj možnosť zaplatiť ich 30% navýšenie ceny za zakladovu dosku.Ďakujem za rady.
Odpovedať
@eldzej1 Kedze uz si zaplatil, tak neries a usetri tych 2500€ na inom. Bude toho este dost, kde sa da usetrit.
Odpovedať
No tých 2500€ som mu ešte nezaplatil a ani nechcem.
Odpovedať
Zmluva je zmluva ,vybodni sa na nich ,nech sa sudia zaluju,ty mas cas,kym bude sud spustu veci urobis,nic by som im nedal..
Odpovedať
Ono čo znamenaju menšie úpravy...
Odpovedať
@eldzej1 uz si zaplatil, takze si akceptoval zmluvne plnenie, vratane vypisu materialu za vyfakturovanu cenu. Ked si navysenie nemal osetrene v zmluve, tak asi sa ani sudit nemas s cim. Mas este len zakladovu dosku, kym sa dopracujes k poslednemu kohutiku v kupelni este budes vela zmluv podpisovat, vela faktur vyplacat, tak si daj do kazdej dalsiej zmluvy klauzulu o tom, ze mozne navysenie ceny musi byt s tebou odkonzultovane, realizatorom prac zdovodnene a tebou odsuhlasene. Zvycajne sa akceptuje tolerancia navysenia 5 - 10% z dohodnutej ceny bez odsuhlasenia, ale mozes si ziadat odsuhlasenie kazdeho eura navyse.
Odpovedať
A ako to máš v zmlúve , navýšenie ceny?
Odpovedať
divný človek si... množstvá materiálu by si si mal vedieť odkontrolovať, ceny tiež. Mal si predsa cenovú ponuku s JC na jednotlivé materiály (?). A ty vieš, čo znamenajú "menšie úpravy"... Ceny za ne si si mal overiť vopred, inak nedopadneš dobre. Ak si sa hral na granda, ktorý si nepotrebuje vopred prekonzultovať ceny za "menšie úpravy" a tvári sa, že "je nad vecou" a môže ich akceptovať, tak potom ich akceptuj a nediv sa. Niektorí ľudia sú fakt divní... Do budúcna si pri každej zmene prekonzultujte a odsúhlaste navýšenia ceny. Jednoducho to je nutné. Alebo potom plať, koľko budú od teba pýtať. Bez akéhokoľvek rozporovania... To je daň za tvárenie sa, ako si "nad vecou" a nepotrebuješ sa predsa rozprávať o peniazoch....
Odpovedať
Asi som divný, ale keďže nie som od fachu dal som si urobiť cenovú ponuku. Najnižšiu som zobral a nechal som si rezervu ktorú som si myslel že si nechali aj oni. Áno viem že tam šlo o pár kubíkov betónu viac aj práce aj železa ale o 30% navýšiť rozpočet? Keď si dám po sezóne servisovat bicykel tak mi z toho servisu zavolajú že by som si mohol vymeniť ložisko za 10€ a opýtaj sa či môžu. Na stavbe som bol každý deň a veci sa menili, hrubšie kari siete, viac dt, betónu ... no žiaľ ani jedna pripomienka o cene. Uznavam zlyhala komunikácia ale platiť navyše takú vysokú cenu nemôžem akceptovať
Odpovedať
@eldzej1 ako mas koncipovanu zmluvu o dielo? v kazdej normalnej mas automaticky napisane, ze "kazda zmena musi byt podpisana a odobrena". podpisoval si im nieco? ak si nic nepodpisoval, tak ich posli do faka, nech sa sudia, ze o 10 rokov sa vidite a mozno nieco dostanu. je to ich hlupost. ak si im to podpisal, tak to zaplat a mas pokoj, lebo podpisane je platne.
Odpovedať
@eldzej1 ak si od fachu tak potom by si mal vediet, ze cena za dielo by sa mala dohodnut vopred. Taktiez akakolvek zmena rozsahu a sposobu vykonania diela by mala byt odsuhlasena obidvoma stranami, idealne pisomne do stavebneho dennika pripadne dodatkom k zmluve (ak zmluva existuje). Podla toho co pises pochybili obidva strany, zhotovitel nepodal presnu informaciu o planovanych zmenach (iny material, ina cena, iny rozsah prac) a ty si aj napriek tomu, ze si cenu nepoznal odsuhlasil zmeny, resp. nenamietal si... Odporucam riesit to dohodou. Ak tam mas ten material navyse zabudovany, tak ta neokradli. Zlyhala komunikacia, za co mozu obidve strany, nie len zhotovitel. Ak neuhradis, sice zhotovitel ma minimalnu sancu prachy vysudit (neexistuje pisomny suhlas obidvoch stran) ale vsetko sa da demontovat. Do zmluvy o dielo sa zvykne davat aj ustanovenie o tom, v ktorom okamihu sa stava vlastnikom diela objednavatel. Zvycajne je vlastnikom diela (zabudovaneho materialu) az do okamihu uhradenia zhotovitel. Su aj velke buracie kladiva :) rozbije dosku a zoberie si svoj beton aj zelezo.... Ja ako zhotovitel som uz na jednej stavbe takmer pristupil k demontazi sadrokartonov. Krompacom.... :) uhrada prisla velmi rychlo...
Odpovedať
Profilova fotka
@eldzej1 nehraj sa na hrdinu a co dlzis to zaplat. Ci su alebo nie su platcami DPH s tym nijak nesuvisi a vobec to nie je tvoja starost.
Odpovedať
@eldzej1 oni keď nie sú plátcovia DPH tak to hádam neznamená, že neplatia DPH.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shark013 pisal, aj som dobre cital, ze nie je od fachu. Clovek od fachu by vedel v tychto veciach chodit. Ale kedze mam pocit, ze tieto veci nikdy predtym neriesil, tak preto sa ocitol v takejto situacii. Dalej suhlasim so vsetkym co si napisal ;-)
Odpovedať
Preco ta zaujima ci su platcami DPH? Faktura je ti na nic ak nie su? Co ty s tym mas? Vsak pre teba je to stale faktura. S DPH aj bez. Jedine ze by si si ju ty chcel dat do nakladov a uplatnit si DPH Na navysovanie sa priprav pri kazdej jednej praci na stavbe s tym budes bojovat. Nepises aka velka doska, co sa dorabalo, kolko zeleza, kolko betonu, toto presne uz nespocitas ked si nepocital kazdy jeden den. Uz je to v betone. Kolko mal byt material povodne ked je teraz 8tis? Tu nik nevie ake velke zmeny ste robili.
Odpovedať
@igigi neplatia DPH ked nie su platcami. Poskytuju sluzbu.
Odpovedať
Troška tiež nechápem to DPH. DPH platí každý,či je alebo nieje plátcom. Tovar nakúpim vždy za rovnakú cenu,nieje to o tom, že prídem do stavebnín ako živnostník a neplatca DPH a tovar kúpim o DPH lacnejšie. Pre spotrebiteľa to vychádza narovnako. Skôr to je o tom zavolať si dodávateľa a jednoznačne si vykonzultovať rozpočet. Porovnať položky navýšenia a prác,kde to musí jasne písomne zdôvodniť. Je predsa jednoduché zkalkulovať - pôvodná cena kari rohože xyz-hrubšia xyz,betón viac o toľko rozdiel na konci spočítať a dohodnúť sa. Reči o rozbití dosky sú blud,pretože by zničili aj materiál ktorý je dohodnutý a zaplatený... Rozdiel viac ako 25% nie sú drobné úpravy!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?