Časový plán výstavby

Dobrý večer. Na jar začíname s výstavbou nášho domu. Projekt pre SP už máme. Pozemok máme v Kamennom Mlyne v Trnave, všetky prípojky máme na hranici. Práve zháňame všetky povolenia, do konca Feb/14 by sme mohli mať stavebné povolenie. Rád by som poprosil niekoho, kto už býva a prešiel si všetkými peripetiami počas výstavby v zmysle kedy a čo je treba realizovať, resp. pripraviť na pokročenie výstavby. Mohli by ste mi poskytnúť/poradiť orientačný časový plán, kedy, čo a koľko vám trvali jednotlivé etapy výstavby. Napr. čo mám vybavovať počas murovania, počas realizácie strechy, počas rozvodov elektriny a pod. Naša predstava: nepodpivničený bungalov 12,5x14m, pásy h40 x š60 s tromi radmi DT40, tehla 38, strop s drevených trámov, valbová strecha 25°, podlahový EPS 20cm, podlahové kúrenie teplovodné s plynovým kondenzačným kotlom, cementový poter, stopné izolácie 38cm nobasil, sadrokartónové podhľady, okná plastové trojská, krb s komínom. Fasádny EPS 20cm a úpravy okolia plánujeme až po skolaudovaní. Ďakuje za reakcie.
Odpovedať
Nikto mi nevie poradiť? :-(
Odpovedať
trocha odveci ale mne pride 60 cm stena vratane omietky uz dost hruba...az moc.. ale to je moj nazor
Odpovedať
Profilova fotka
Vykonávací projekt obsahuje výkaz výmer a POV (Plán organizácie výstavby), je to v cene.
Odpovedať
Ty tu chces niekolkostrankovy elaborat. Ak si uplny laik daj si urobit realizacny projekt,najmy dobry s.dozor a v konecnom dosledku usetris.
Odpovedať
máme projekt pre stavebné povolenie, nie realizačný... ja chcem vedieť, koľko vám trvaji jednotlivé etapy výstavby, nepotrebujem žiadne extra detaily. Ja neviem, ak by som už býval,prečo by som neposkytol info, koľko mi trvali výkopy a betonáž, murovanie, realizácia strechy, stropné izolácie, podlahovka, elektrina, zabezpečovačka.... Aj mne sa zdá sendvič 60 až až, pôvodne som chcel 25 murivo s 20 izoláciou, ale projektant mi povedal, že na môj bungalov je málo aj 25 aj 30, až 35 je ok, vraj kôli tomu, že nemám ZB strop. Čo už...
Odpovedať
@janulikk takeho projektanta treba poslat kade lahsie, lebo to este budete lutovat.
Odpovedať
Ta 38cka je zbytocna chujovina, mam rozostavany poschodovy z ytongu 25. Zaklady budes betonovat na 3x (pasy, DT, deka), rychlost vystavby nie je mozne odhadnut, nepises ci svojpomocne 2-3 ludia, alebo firma s 5-6 ludmi. Od vykopu k doske mi to trvalo mesiac (uz je v tom aj ulozenie zemniacej pasoviny, urobenie kanalizacie a dotiahnutie sieti) a to som robil svojpomocne so svokrom len po robote. Mury (nosne steny bez priecok) by sa dali urobit s partiou murarov za jeden den, ulozenie vaznikov, kontralaty a krytina rataj 7-10dni. Skus pogooglit, albumov je tu mrte. Hlavne trvaj na zmene zakladov, ja mam poschodovy dom v tazkych podmienkach (spodna voda + il) a mam pasy siroke 50cm (mam v nich aj kose), na tom je v strede DT30 a steny 25.
Odpovedať
@winternight myslíte z dôvodu vyšších nákladov? @stowasser ďakujem za info
Odpovedať
@janulikk to, co ten vas projektant vyslovil je uplna hlupost ako uz povedal @stowasser. Kludne by stacil aj 25 cm mur zo statickeho hladiska. Ja mam 30 cm a to mam na nom cele podkrovie vratanie ZB dosky. Druha vec je estetika. 60 cm mur je znudzecnost a nie riesenie. Samotny mur ma ten dom niest. Tepelnoizolacnu funckie plni tepelna izolacie, nie mur. Obavam sa, ze ked dokazal Vas projektant taketo nieco vyslovit pri takychto zakladnych veciach, tak aby nahodou nenavrhol niekde nieco uplne postavene na hlavu.
Odpovedať
Profilova fotka
z hladiska unosnosti vam bude bohato stacit aj 25cm, 30cm je v pohode..38 je uplne zbytocne.. projektant bude odbornik na slovo vzaty.. :) ked nemate ZB strop, tak by som urcite zainvestoval do vacsej hrubky stropnej izolacie, hlavne kvôli tomu aby sa vam v lete dom prilis neprehrieval.. dal by som tam aspon 40cm mineralnej alebo sklennej vlny s co najnizsou lambdou, resp. najvyssim tep. odporom. co sa casoveho hladiska tyka, tak je to vsetko o tom, ci to chcete robit svojpomocne, alebo to bude pre vas robit firma
Odpovedať
keď si to dobre naplánuješ za rok to postavíš ja som začal v máji a už malujem.
Odpovedať
@winternight @cuthalion ako som písal vyššie, môj zámer bol úplne iný, zmýšlal som porobetón, ale bol som projektantom informovaný v tomto zmení: " mal som konzultacie so statikom a na zaklade jeho vypoctov Vas nepotesim ale YTONG mu tam nevychadza nielen 25 ale ani 30. Vonkajsie steny -Problem je v tom ze nemate tam ZB strop a stavba by bola prilis lahka na ohybove momenty. On by potreboval mury viac zatazit-laicky povedane. Murivo ktore mu tam vychadza je min hr.350mm tehla. Tehly tychto hrubok uz su chapane ako obvodove s lepsimi tepelno technickymi vlastnostami , a potom ja by som uz namiesto tehla + zateplenie uvazoval radsej na TI tehle napr. Heluz Family 44 a vysledny tepelny odpor by bol rovnaky. Pri Ytongu hr. 200-375mm je aj problem aj ten ze ma lepsie TI vlastnosti ako tehla ale pri zatepleni polystyrenom je to zas nevyhoda lebo hranica rosneho bodu sa posuva z izolacie do muriva." Takže mi nenapadlo, že zapochybujem. Myslíte, že by som mal kontaktovať iného statika?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ak sa vasemu projektantovi nieco nezda, nech kontaktuje priamo zastupcu ytongu, ten necha statiku prekontrolovat priamo u nich. S vasim argumentom, ze rosny bod by bol v murive (ak dobre chapem, ze pisete o 200ke izolacii a 375ke ytongu) nesuhlasim, ak vam to tak niekto povedal, tak asi ratal teploty na Sibiri. Pri vaznikoch nepotrebujete ani veniec. Pokusam sa pochopit myslienky toho statika..
Odpovedať
@stowasser @cuthalion @winternight @reptile @jan45 Myslíte, že pokial by môj pôvodný návrh cez iného statika prešiel, je to u prvého statika opodstatnený predmet reklamácie?
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk skus ineho statika, alebo ak tramy nepriznavas, pouvazuj na väznikovym krovom. Aj moj statik mal problem s tramovym stropom a prehovarali ma na ZB strop, nakoniec som dal väznik a porfix 300mm. Moja skusenost: zaklady 9 dni, potom pauza cca. 30 dni, murovanie a veniec 10d, pauza 20d, strecha krov za 1 den, latovanie,krytina 4d, teraz pauza, jan.-feb. okna, potom napisem ako dalej :-D popritom vsak stale bolo co robit.
Odpovedať
Profilova fotka
ja tiez nerozumiem tomu, co vam ten statik nataral.. ako napisal stowasser, oslovte ktorehokolvek obchodneho zastupcu ytongu /pripadne zastupcu vyrobcu materialu, z ktorého by ste chceli mat postaveny dom/.. je to ich praca a stretavaju sa s tym denne.. tak isto na prepocitanie rosneho bodu vyrobcu izolantov /Isover, Polyform, Austrotherm... atd/ len na slovensku je postavených nekonecne mnozstvo domov s obvodovym murivom 300m..
Odpovedať
Profilova fotka
skus iného statika, pripadne iného projektanta :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk vrátim sa k otázke "Časový plán výstavby" My sme pozemok mali, všetky IS máme na pozemku, projekt sme mali už máji a vďaka "super" susedovi a "úžasným" úradníkom ešte stále nemáme SP a projekt sme už 3x prerábali... Takže v prvom rade treba mať za sebou birokratické papierovačky a potom už to ide. Samozrejme pokiaľ sa nestane, že meníš firmu z dôvodu nespokojnosti alebo ti firma neodriekne po X mesiacoch objednávku a pod. Ale realne sa dá aj za 9mes bývať, pokiaľ všetko ide ako má.
Odpovedať
@janulikk neviem kolko si zaplatil za projekt, ale je dost mozne, ze to bola suma tak dobra na navrh odhadom, bez vypoctov a posudkov, potom sa stavaju take veci ako pises. Projektant nic nenavrhne len zo skusenosti povie co tam ma byt a to tam da, aby to bolo dobre, to iste ostatne profesie, netvrdim, ze je to dobre, no je to tak. Je to dan nizkej ceny projektu, ale to sa potom ako sam vidis vykompenzuje pri stavbe domu. Nepoznam podrobnosti a neviem ake mas dohody s projektantom, no pises, ze mas projekt pre stavebne povolenie, kde teda ani nemusela byt statika na urovni realizacneho projektu, ale len posudok pre stavebne povolenie bez jedineho vykresu. Posudok sa da urobit podrobny, no da sa aj odflaknut, aby splnal potreby pre vydanie stavebneho povolenia. Este raz opakujem, ze neviem ake mas dohody o urovni vypracovania projektu (z prispevku viem, ze je to pre SP), tiez som nevidel, aky ten projekt je (aj v neakom stadiu rozpracovanosti, alebo uz hotovy), ale je mozne, ze aj ked bude mat projekt kopec nedoriesenych veci, moze splnat naroky pre projekt pre stavebne povolenie a ak taka bola dohoda s projektantom, tak nemozno na projektanta nadavat. Treba si presne zadefinovat, nie len co ma projekt obsahovat, ale asi aj neaky rozhovor o tom kolko verzii navrhov sa spracuje, do akych podrobnosti, kolko a ako casto v danej cene a casovom horizonte bude kto ochotny nieco menit, pocitat .... @stowasser vyjadrujes sa, ze ma trvat na zmene zakladov? na akom argumente to stavat? Nepoznas aku ma geologiu a ani aky dom (okrem rozmeru a typu bungalov), na zaklade coho vies, ze nebude na neunosnej zemine a nebude stacit ani zaklad siroky 80cm ? Nepovedal by som, ze pri väznikoch nie je potrebny veniec, prave naopak, mnohokrat je vyslovene nutny. @cuthalion @winternight ako viete, ze 250-tka bude stacit? bez toho aby ste vedeli neake blizsie informacie? Zatazenie muriva nie je len zvisle, tiazou prvkov. Niekedy je fakt mat lepsie vela zatezenia ako malo, lebo ked je velke zatazenie, prvky su namahane tlakom, co je pre tehly, tvarnice a pod. dobre. No z popisu @janulikk mam pocit, ze problem su sily, ktore prave nesposobuju tlak na konstrukciu, ale naopak sanie na streche a horizontalne sily posobiace na steny. Netusim, ci to pocital a ako vazne, ale ak ta ma realne problem, treba sa pytat blizsie kde a aky? Do uvahy treba brat aj rozmerove vlastnosti steny, je rozdiel zatazovat stenu vysoku 2m a stenu vysoku 4m. Tiez je rozsiel mat steny len po obvode dlhe 15 a 10m a rozdiel steny, kde je husty nosny system a steny navzajom previazane. Kazdy objekt, kazdy dom je iny a treba k nemu pristupovat individualne a ak chce niekto projekt, ktory aj optimalizuje vsetky prvky, ad hrubok tepelnej izolacie, cez vykurovanie, vetranie az po statiku, treba mat projekt odpovedajucej kvality. Nevravim, ze so vsetkymi informaciami suhlasim, no nie je tu dostatok podrobnejsic informacii aby sme oznaovali projektanta a statika tvojho domu, za nemoznych, blbych a pod. Dufam, ze to tak naozaj nie je. PS: inak krb v takto zateplenom dome mi pride dost nevhodne (subjektivny nazor)
Odpovedať
@spiderhst ano, hovorim o mierne predimenzovanych zakladoch, lebo to viem posudit podla mojich, kedze asi nic horsie uz nemoze byt (striedal sa il s pieskom a k tomu vysoka hladina spodnej vody, uz po 5 hodinach od vykopania zakladov bolo v ryhe hlbokej 80cm miestami az 30cm vody). Statik s geodetom ma nahovarali predat ten pozemok, kedze som tu vsak uz pred par rokmi investoval do pozemku a garaze s dielnou asi 100 tisic a do zahrady vyse 20 tisic, nechcel som sa tak lahko vzdat a hladal som dalej skusenejsieho statika, co by mi to navrhol a opeciatkoval. Stavat bungalov z 38ky kvoli statickej unosnosti povazujem takmer za dovod na odobratie titulu, kua ved sa stavaju poschodove bytovky co maju nosne steny z 20-25 a vsetko je v poriadku. Pri vaznikovom krove posobia sily smerom dole, veniec by sa tam podla vsetkeho nemusel vobec davat.
Odpovedať
Profilova fotka
norma povoľuje nosné steny od 20cm, to je statika, ale sú aj iné predpisy a domy postavené z 25 cm porobetónu, akokoľvek dobre zaizolované, nemajú dostatočný akustický útlm, ak sú v tichej štvrti, nevšimne si to, ak sa zmenia podmienky, niet riešenia. Okolo domu kde bývam pred dvadsiatimi rokmi prešli v noci dve autá, dnes ruch končí o pol tretej a začína o štvrtej. Pre dostatočný útlm je potrebná hmotnosť 150kg/m2 muriva, to zodpovedá 30cm porobetónu a 25 cm keramického muriva.
Odpovedať
@spiderhst Ja nie som odbornik na statiku a fyzika tiez nie je prave moja silna stranka. Vychadzam len zo skusenosti vlastnych a znamych, ktori stavaju dom. Doteraz som sa nestretol s pripadom, ze by bolo treba 35 cm hruby mur na jednoduchu stavbu. Ked ma presvedci nejaky odbornik vypoctom (co sa doteraz nestalo), tak svoj nazor zmenim. Aj keby to naozaj staticky nevychadzalo, tak urcite sa da navrhnut lepsie riesenie ako 38cm mur =-) a od toho je projektant, aby take riesenie navrhol. Ja som sa na projektantovi dost popalil a doteraz opravujem chyby v projekte "za pochodu". Preto radsej radim byt obozretny a neprikyvnut na vsetko, co projektant povie.
Odpovedať
@winternight napr. v com si sa "popalil" ?
Odpovedať
@sharky369 Je toho mnoho, takze neviem, kde zacat. Ja sa ucim na vlastnych chybach, ostatni sa mozu na cudzich. Spomeniem len niekolko prikladov: - vaznikovy krov s drevenymi podporny stlpmi, pricom jeden z nich bol navhrhnuty do stredu kupelne - priecka na prizemi, ktorou prechadza kanalizacna rura na poschodie nesedi s tou na poschodi, cize rura vychadza cez deku 1 m od priecky do priestoru - do miesta, kde bola v projekte navrhovana vana, bol dotiahnuty privod teplej a studenej vody, ale nejako sa "zabudlo"na projektovanie odpadovej rury, ktora sa v konecnom dosledku musela zasekavat do ZB deky, aby sa dodrzal spad - rezivo na krov bolo rozpisane bez akejkolvek rezervy, muselo sa potom priamo na mieste nadpajat - elektroinstalacia navrhnuta bez (teraz uz povinnej) prepatovej ochrany - navrh vykurovacieho systemu bol postaveny na tepelnych stratach objektu vyssich ako ma rodicovsky dom takmer 40 rokov stary A bohuzial by som mohol este dlho pokracovat. Moja chyba, ze v tom case som nevedel ani zlomok toho, co viem teraz. A to stale neviem ani zdaleko tolko, kolko by som mal, aby som vedel ustrazit stavbu. Ale ako hovorim, pokial to pomoze aspon niekomu do buducna, budem rad.
Odpovedať
@winternight dakujem
Odpovedať
@winternight prepetovka je povinna? Odkedy?
Odpovedať
@hop377 neviem, to mi povedal elektrikar, ked si pozeral moj projekt. Info z druhej ruky, takze netvrdim, ze je to pravda.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?