Betónovanie v mrazoch pod nulou

No, ako som tusil, majstri sa pochlapili az ked tuhne vonku. Idu mi robit veniec, klasika 30x25cm, lenze.. uz teploty su v zime skor blizko k -5C, podla predpovedi, dnes rano bolo -4C (rano o 7), takze pokial nepride zazracne oteplenie, tak neviem. Rozmyslal som teda ze ak by sa do toho pustili, obalit beton PS ? ale ma vobec beton zrejuci az taku vyhrevnost, aby to smiesnych 2cm PS zachranilo? lenze z boku uberie centimetre, potom sa musi inak dimenzovat, cize skor z vrchu by som kludne aj 5cm mohol tam pripevnit. rozmsylal som potom, ze by som v ten vecer co sa bude betonovat natiahol hadice a pustal do nich teplu vodu, ale aj tak, to vyhreje maximalne tak vrch, co so spodkom betonu? okrem toho, musel by som tam kupit nejaky kotol. ma vobec toto riesenie, aby neutrpela statika?
Odpovedať
1
2
5
Hovorí sa aj kto chce kam, pomôžme mu tam. :-) Majstri ti to nalejú, vykešujú a už ich neuvidíš. :-(, no a tebe raz padne strecha na hlavu. Svet sa nezrúti ak si počkáš na lepšie počasie, hoci aj do jari. V normálnom počasí máš veniec po 2ch týždňoch dostatočne pevný, strechu ti urobia za týždeň. Nestihneš v zime elektriku rozvody,.... no a čo, aj tak to robiť pri mínusových teplotách je pekná pakárina. Ja by som v "-" nerobil ani obrubníky.
Odpovedať
@dusantt kasli nato, neriskuj. Ak ti mraz poskodi beton tak veniec budes mat na hovno a tym aj statika celeho domu. Teraz hlasia dost velke mrazy.ono majstrom to je jedno, oni budu mat prachy a viac ich nezaujima.a ty hlavu v smutku. Inak v susednej dedine zacali stavat zaciatkom decembra dva domy a uz idu robit strechu, mrazy nemrazy makaju, sak domy sa rychlo predaju a budu prachy.
Odpovedať
Kasli na to. Inak verim, ze ta budu este prehovarat stylom: "Sefko, nebojte, v betonarke dali prisady do -10°C, vsetko bude v pohode....." Mna takto prehovorili, ked mi dorabala partia poter v garazi (bola este uplne otvorena - bez dveri), dva dni po sebe ako na potvoru prislo cez noc -6°C a hadaj co robili na jar? Esteze bola pod nim hydroizolacia, tak to islo lahko von od zakladovej dosky, poter sa miestami uplne sypal. Tak dali znova hydroizolaciu a znova poter. PS: Ja som to neplatil, takze ma to moc nesralo ale na venci, kde je kopa zeleza....no neviem, co by som robil.
Odpovedať
V minuse to nerob... Najlepsie by bolo, keby si aspon 10 hod mal teplotu nad 2*C... Potom uz je jedno ci bude aj mraz ak bude uz voda naviazana na cement a teda uz nebude volna voda....
Odpovedať
cakat hoci aj do jari. to je relativne, porobeton nerad mrzne a mokne :/ toho by som sa nemal bat ? kazdy hovori inak... inak sranda je, ze normalne oficialny stavebny dozor co ma licenciu mi hovori, ze do minus 5 je to OK. min 2C minimalne 10 hodin? netreba aspon 3-5 dni teploty nad nulou?
Odpovedať
ono ale je pravda, ze co by som robil cez zimu? maximalne tak susilo sa. okna neviem ci sa daju montovat v zime, daju nedaju ? ale to by sa potom nesusilo. nj, ja to rikal, najlepsie je, ze kazdeho treba nahanat, a aj tak nic z toho. fakt, mal som to chytit do ruky sam a kaslat na vsetkych.. nemam problem vyviazat veniec a kupit velox, uz to mohlo byt. ale co uz, nezruti sa mi svet, len ke uz krytina tam je atd, pokial nie je narezane drevo za ktore som uz dal zalohu, tak asi im to zarazim.. no asi vymenit majstrov na jar.
Odpovedať
@dusantt podla noriem, aby beton odolal mrazu musi dosiahnut pevnost v tlaku aspon 5MPa... dost pochybujem, ze ju dosiahne za 10 hodin, hlavne ak je teplota pod 5 stupnov, co hydrataciu cementu vyrazne spomaluje az zastavuje. Neskusal si o tom zistit info v betonarke? Teda dufam, ze to nechcu robit v miesacke :)
Odpovedať
@gashtaan no, este aj to, ze podla projektu by tam mal byt beton C30, neviem ci ma nejaku vyhodu pociatocnej pevnosti, alebo rychlsoti zrenia, on by mal mat menej vody. na strop som tiez chcel C25, ale strasne reci mali, ze naco tak drahy, ked je to asi tak +5e kubik :) asi sa da namiesat nemrznuci beton, resp zimny, ale zas, nechcem zbytocne tahat do stavby chemiu. ale pravda je, ze nevyznam sa, ci je to fakt chemia navyse. na Vianoce by malo byt teplejsie, no ale betonarka bude mat asi sviatok, cize to nic. AK UZ nemaju teraz :D:D
Odpovedať
@dusantt beton C25/30 je v tomto vyhodou, menej zamesovej vody detto, tie prisady pochybujem, ze su nejake zdraviu skodlive po vyzreti betonu, ale je pravda, ze niektori ludia povazuju aj dihydrogen monoxid za jedovatu chemiu :) Pozri toto: http://www.zapa.sk/o-betonu/beton-v-z...
Odpovedať
@gashtaan tak keby ho piju, tak mozno hej.. :D ale aj cista voda je zabijak, staci jej vypit dostatok (schvalne nenapisem kolko nech to niekto/nikto neskusa) takze ak tvrdohlavo ist betonovat, tak jedine B30 (to moje minule C30 chybne oznacene) beton a nejake tie nemrznuce zmesy do toho.. otaznze len je, ako skontrolujem ci je naozaj B30. uz len musim zistit, kedy a za kolko pri 0C dosiahne beton 5MPa
Odpovedať
podla tohto grafu by to mohlo dosiahnut 5Mpa za 1 den. lenze az pri 5C, minusove tam nemaju, takze nemam tusenie ako by sa to mohlo spravat.
Odpovedať
@dusantt vsetkeho vela skodi :) Ci je beton B30 ty urcite len tak neskontrolujes, ale normalne betonarky snad nemaju potrebu na tomto ojebabravat... Ak ma beton 0C tak nedosiahne 5MPa nikdy, kedze hydratacia neprebieha. Otazka je, aku teplotu bude mat beton ak bude vonku 0C, netusim. Tabulky vyvoja pevnosti pod 5C som nikde nevidel. Cital som, ze pred mrazom je dobre chranit beton pocas zrenia textilnymi rohozami... nemas k dispozicii stare koberce? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan zial nemam, tiez som nad tym rozmyslal, jedna sa o veniec, cize je to cca 60 beznych metrov. pocul som o foliach, ale to je blbost, ved foliou prenikne teplo prakticky okamzite, nie ? mozno keby dam 2 vrstvy a medzi to nejaku palicku/dilataciu 1-2cm. alebo kupit ten EPS ? ale ten zas neohnem, cize nejak to skombinovat.. nemam ani dost starych triciek, ze by som tam dal tie... pripadne teraz mi napadlo, nejak to ohriat lampami, ale zas - to by som potreboval jednu aspon na kazdy meter a asi by to tiez nemalo ziadny ucinok.
Odpovedať
@dusantt den braven ma v TL celkom dost o tom popisane: http://www.denbraven.sk/dokument-prod...
Odpovedať
@dusantt ak mas v noci do minus 5 a cez den plusove teploty niet sa coho bat. Minuly tyzden bolo par peknych dni kedy cez den bolo slnecno cca 5 C a v noci max -5C. Silnejsi beton s primesami a da sa to (cim silnejsi beton, tym mu menej skodia nizsie teploty pri zreni). Do zeme by som betonoval uplne v pohode. Pri venci nezarucis ci prave ak dobetonujes nepride v noci -10C a cez den nebude -5C ako je to posledne dni. Dialnicne piliere betonovali pri -10 C, ale to bola vsak ina pevnost betonu :). vyvoj pevnosti betonu: http://www.ebeton.cz/pojmy/vyvoj-pevn... 5MPa mas zhruba za 1 den.
Odpovedať
@gashtaan uz len tie koberce niekde najst, mozno bazar, alebo skor nejake zberne suroviny, ak mi ich pozicaju :) dakujem za ten TL, velmi informacny.
Odpovedať
@dusantt nie je zac :) Tak nemusia to byt zrovna koberce, mozno nejaka hrubsia geotextilia by nebola odveci... ale to len hadam, ani som netusil o tejto moznosti kym som nevidel ten TL.
Odpovedať
@dominik_boksansky Aký je tlak ľadu pri -5 C? Myslím že to bude viac ako 5 MPa.
Odpovedať
@dusantt Daj si na veniec fólie, papiere a koberce, a po najbližšom silnom vetri ich budeš zbierať po celej dedine
Odpovedať
@diskuter tak hadam si tych 5Mpa v technologickej norme niekto nevycucal z prsta len tak, ze "ja si myslim".
Odpovedať
@diskuter tak zas tak blby nie som, aby som to dal navolno, pripevnil by som to, klinec + snura.. inak teraz som s nim volal a tvrdil ze koberec/textilia je blbost, elbo prepusta vlhkost a ze on tam vzdy dava prederavenu folu, aby nesadala na to studena namraza/rosa.. no zaujimave.. donesiem mu vytlaceny TL, nech si to precita... @gashtaan inak napadlo mi, pieskom/zeminou by sa to nedalo v kombinacii s foliou nejak dosiahnut ucinok textilie ? keby tam dam napr. 5cm zeminy.. (po nejakej hodine dvoch, aby zas som neposkodil beton samotny)
Odpovedať
@dusantt s tym nepochodis, tito ludia taketo "somariny" necitaju...
Odpovedať
@diskuter skor si myslim, ze za cas ked dosaihne beton 5mpa, tak voda uz nie je voda, ale naviazana na ten cement.. inak by voda roztlacila aj 1000mpa beton, konieckoncov roztlaca aj cesty v zime.. aspon myslim no. laicky :) @gashtaan tak ho donutim, resp si tam donesiem po nom textiliu sam.. jasne tam pisu ze beton musi dychat a on to chce takmer udusit, ale zas, na druhu stranu, neviem ci 1-2cm tetilia zadrzi teplo, mozno ano, neviem, ale napr aj mne by olo v1cm textilii teplejsie v noci, ako v 2mm folii
Odpovedať
@gashtaan a co zamrzne v tom betone? ;) Ked uz nieje volna voda (nenaviazana), tak nema co rozdrapit ;)
Odpovedať
@dusantt prehod cez to foliu ci tkany koberec a bude to v pohode. Len ako som pisal, tak nech tak 10 hod nemrzne... proste sa musi stihnut voda naviazat na cement.
Odpovedať
@ivantausk nuz, je o tom popisaneho vela, podla teba su to vymysly, ja si netrufam tvrdit, ze to viem lepsie. @dusantt na tejto fotke su nejake tepelno-izolacne rohoze, pozri ako to vyzera: http://img.topky.sk/mojdom/big/111528...
Odpovedať
@ivantausk no chceli v piatok, ale nie su predpovede velmi pozitivne.. dnes bolo cez den tak 1-2C a to v BA, ja som kusok severnejsie, ale priemerne su teploty rovnake. ak by sa na to islo rano o 9, asi este nebude nad 0C. lenze voda sa roztahuje uz pri 4C, mozno tam doleju 50-60C vodu (cital som, ze vriaca je zakazana), ale zas aj cement by musel byt ohriaty, asi zbytocne liat par litrov vody hoci aj 100C, ak velka hmota bude studena, blizko k 0. no tak hlboky sebaklam neovladam, ale uvidim zajtra, zhanam tie koberce..
Odpovedať
@gashtaan no stat sa moze to, ze sa ta betonova makromolekula nezosietuje tak ako pri 15*C... Tak beton nebude mat 50MPa pevnost ale 40MPa... Ale tak je to veniec a teda nieco, co ma byt tazke (nieje to strop). A ked zakladacej malte staci 5MPa, tak myslim, ze 40MPa bude stacit.
Odpovedať
hm, napadlo mi, nejaky alobal by nepomohol keby nezozeniem rohoze? neviem ale ci odraza dost to teplo a takuto formu tepla. @ivantausk, no aby to potom strecha neroztrhala, ale @jan45 hovori, ze rozpatie 7metrov je celkom male este. A strecha. plus, asi roxor bude niest tie tahove sily, ktore by trhala strecha? tam su 4 pruty po 12mm.
Odpovedať
@dusantt neviem ako mas spraveny salung venca a teda, ci by sa ti dali spravit take polystyrenove Ucka, ktore by si z vrchu na to zasunul... To by bolo najlepsie, ale ak sa ti to neda, tak kup prekryvaciu 0.1mm foliu a preloz na 2-3 vrstvy a preloz tak aby to prevysalo kus aj pod veniec... Len ako to tam prichytit, aby ti to vietor neodfukol....
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?