Betonaz zakladovej dosky bez betonpumpy

Zdravim, stavia nam dom firma, o tyzden sa bude betonovat zakladova doska. Rozmery cca 9x11m, vyska 15cm, cize cca 15-20 kubikov Stavba je +- v radovke, pristupna je len z jednej strany. Dom bude stat priamo na hranici s obecnym chodnikom (chodnik siroky 2m, potom je cesta). Nad chodnikom ide elektricke vedenie. Firma planuje betonovat bez pouzitia betonpumpy - ich argumenty su, ze by museli na dlhy cas zastavit ulicu a boja sa toho elektrickeho vedenia, ktoremu by sa pumpa musela vyhnut. Je realne toto betonovat bez pumpy? Stihnu to rozhrnut, ked im to tam mixer vysype - nestvrdne ten beton dovtedy? Ma niekto skusenost s betonazou dosky bez pumpy a mysli si, ze je to v pohode?
Odpovedať
@matus_pt to budeš počas stavby mudrovať každej partii do roboty? a konzultovať jej postupy s anonymným laickým fórom? kde ľudia nepoznajú detaily tvojej stavby. vieme iba zopár detailov o tebe, na základe tvojich úvah. radšej sa k tomu nebudem vyjadrovať. nájdi si kvalitný stavebný dozor, čo ti zastreší stavbu, keď sám v tom tápeš (veľmi mierne povedané).
Odpovedať
@matus_pt Betónoval som aj s miešačkou. Ide to bez problémov aj betón pumpy dobrá parta rozhrnie betón za pár minút.
Odpovedať
ziadne beton-pumpy niekedy neboli a domy stoja bud v klude ...
Odpovedať
Ak ich bude dost, tak v tom nevidim ziadny problem. U svagra sme komplet zaklady (podpivniceny cely dom) a potom aj dosku urobili vsetko rucne, miesacka, furiky, partia ludi a dom stoji 🙂
Odpovedať
@danculd Len jedna vec je betonovat pekne po starom a druha ze ti tam domiesavac vyprdne na kopu hafo betonu a mas to roztahovat... Vsetko sa da ked sa chce, ale toto je skor otazka na majstrov, nie na obyvatelov modrej strechy 🙂
Odpovedať
15 -20 kubíkov sú 2 domiešavače a keď sa pristavia blízko základu, tak to bude v pohode. Oni tam nevysypú kopu betónu, ale cez válovce ho budú postupne liať. Dĺžka válovca je tuším 6 metrov a natáča sa, takže aj podobný rádius. Ten betón sa bude liať, nebude to hustý ako na vlečke. Takže ostaň v pohode a partia to musí dať za cca 3 hod. maximálne.
Odpovedať
@matus_pt .... a nmusíš sa báť, majstri stihnú rozhrnúť ten betón, kým stuhne. Jedine že by si skočili na 4 hodinový obed... 😉 Betón je tekutý pár hodín, to nie je ako sádra.
Odpovedať
Profilova fotka
oprava, betón treba spracovať do hodiny, aj potom sa dá rozriediť , len prvotná pevnosť sa už stratí. Ale pri doske je pevnosť druhoradá.
Odpovedať
dakujem vsetkym za odpovede, ukludnili ste ma
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som lial do domu kedze bola drevenna podlaha cez okno no spravil som do najvzdialenesich izieb valovy a krasne sa to podarilo. Postacuje aj siroka polrura.
Odpovedať
Pred par dnami sme robili taku rozlohu. 4ja ludia. Za par hodin. Uplne vpohode. Budte radi ze su majstri ochotny to tak robit. Vy usetrite na beton pumpe dost penazi. Majstri su lacnejisi a zvladnu to uplne vpohode 🙂
Odpovedať
Podla mna sa isto nemusis bat a je veru tazko sa miesat do prace, ktorej nerozumies. Isto to nebude partia o 2 robotnikoch. Podla mna sa nemas coho bat isto ich tam bude dost na to, aby to vsetko stihli tak aby dobre bolo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je celkom zabava citat tu niektore prispevky... Ono v podstate ked to samotny majstri sportu navrhli tak snad vedia do coho idu... tato tema a tvoje obavysu uplne zbytocne... Viem si ale predstavit jeden humorny scenar, ked by ich zacalo tuhnutie betonu trosku nahanat a ty by si prisiel knim a povedal... Kurna chlapi, na modrej streche mi povedali ze to zvladnete lavou zadnou 🙂 @matus_pt
Odpovedať
Dnes to zabetonovali. 8 chlapov za cca 2hod. Spravili si z dosak velky zlab (cca 6-7m) do ktoreho to daval domiesavac. Avsak domiesavac doniesol husty beton, ktory cez ten dlhy zlab nechcel tiect (mal maly sklon) tak do neho pridali vodu, nech to lepsie tecie - ci jej nedali nahodou prilis vela, alebo len trochu to posudit neviem. Myslim si, ze s betonpumpou by asi vodu pridavat nemuseli. Dokonca mali aj vibrator, ale ho do toho betonu nepichali kolmo, ale vodorovne ho tahali po hornej vystuzi (ano, mam v doske aj spodnu aj hornu vystuz). Necakal som ze to budu robit takto, ale nechcel som im do toho mudrovat, ved snad vedia co robia.
Odpovedať
@matus_pt profici :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv - za chvilu bude nariekat, ze ma dosku zvlnenu ako ipelsku pahorkatinu. to je tak, ked sa setri na nepriamom mieste a stavebny dozor je nahradeny mudrostami z fora.
Odpovedať
@mgx ja stavebny dozor mam, vsak on im aj zdoraznil na co si maju davat pozor. Je ale fakt, ze pri samotnej betonazi nebol, myslis, ze by to pomohlo?
Odpovedať
@matus_pt stavebny dozor máš ale zaujmave že sa na taketo veci dotazujes na amatérskom internetovom fóre.Prameníten strach len z tvojej nevedomosti.Ano voda sa do betónu nepridáva,alebo ak hej tak o tom človek musí mať znalosť v akej konštrukcii to urobiť.Ale to sú skúsenosti a zdravý rozum.To že behali vibratorom len vodorovne -načo by pichal vibrator kolmo v doske o hrúbke max 20cm?Ten vibros ma taku silu ze tu supku 20 cm uvibruje upne v pohode tym ze ho tahas po vystuzi.
Odpovedať
@matus_pt keď natrafíš na zlú partiu tak aj s betonpumpou to budeš mať krivé. Ja som si robil dosku a deku nad suterénom svojpomocne s betonpumpou aked mi dávali izoláciu a premeriavali bolo to s lokálnymi nerovnostami max do 2cm.. A deku nad prízemím som dal robiť murárom a aj ked sa to lialo betonpumpou tak deka bola riadne krivá. V strede bubon 6-7 cm...
Odpovedať
Ja som si kupil samonivelacny laser a vecer ked sa zotmelo som si napichal do zeme roxory aby trcali do roviny. Robili sme dosku dvaja a nie je to perfektne, ale ani ziaden extrem. Hadam aj presnejsie nez ked mi styria robili strop (tam mam asi 3 cm kopce, ale som rad ze to zvladli aspon takto, lebo inak som nebol spokojny s nicim).
Odpovedať
Mal som este napisat, ze oboje bolo s pumpou samozrejme. Ja by som rozhodne odporucal pumpu, pumpovat ponad elektricke vedenie nie je nic nezvycajne, ked dociahne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?