Betonaz a nocne mrazy

Sorry za duplikatnu tému, určite sa to tu už riešilo, ale vyhľadávanie tu na MS je fakt žalostné. K veci- máme plánovanú betonaz základov na piatok (betón b25, vystužené základy hrúbky 60 a 80cm, vysky 50cm; dokopy nejakých 30 kubikov). V piatok a v sobotu v noci hlásia -5°C (viem, nie ideál). Potom nedeľa a v priebehu týždňa už okolo -2, -3. Má zmysel čakať s betonážov do pondelka? Spravia tie 2 stupne rozdiel?
Odpovedať
@yahooo Objednaj si mrazuvzdorný betón, na betonárke budú vedieť, čo majú urobiť. Je len o symbolickú cenu drahší od bežného. Neboj, štandardne sa betónuje do - 10° C.
Odpovedať
@petersd to nie je mrazuvzdorny beton ale zimna receptura. Mrazuvzdorny beton potrebuje tak ci tak vytvrdnut za normalnych podmienok az potom to bude ok. @yahooo Aj zimna receptura potrebuje proti mrazu ochranit prve 3 dni. Kedze je to v zemi tak to bude ohrievane a nebal by som sa toho. Max hod nieco navrch,staci folia alebo geotextilia.
Odpovedať
@jozefsv prečítaj si, ako sa volajú betóny podľa príslušných noriem. Alebo trebárs, aké sú ich obchodné názvy. Ako príklad Ti dávam značenia jedného certifikovaného výrobcu. https://www.zapa.sk/sk/druhy-betonu @yahooo 1. Nič nečakaj, veď je polovica novembra, už sa ráta každý nestratený deň na stavbe! 2. Pri akceptovanej teplotnej tolerancii okolia, pri použitiu príslušného mrazuvzdorného betónu netreba nič chrániť! Ochrana síce nie je na zahodenie, ak chceš - chráň, ale nie je to podmienkou !
Odpovedať
@petersd @jozefsv - Ďakujem pekne páni. Oplatí sa potom pokračovať s DT? Máme stupnovite základy, na najnižšom stupni 7 rádov DT... Bojím sa že zalievať DT pri nočných mrazoch už nie je najlepší nápad... Elektrina tam nie je, ohrievať to nemám ako, toľko textílie alebo fólie na zakrytie by som nechcel riešiť...
Odpovedať
@yahooo Ak Ťa ženie čas, a chceš pokračovať na stavbe aj v zime, tak s mrazuvzdorným betónom kľudne pracuj ďalej aj v DT-čkách. Moja krištáľová guľa vraví, že najbližších 28 dní nebudú väčšie mrazy než - 10°C. 🙂 🙂 🙂 Ak sa ale so stavbou neponáhľaš, ja by som teraz už betonárske práce v exteriéri nerobil. (a ani nemuroval tvárnicami pod + 5 C )
Odpovedať
Oplatí sa! Na jar to bude podstatne drahšie, teraz bude pár nocí s mrazom, do konca roka počasie cez deň +, v noci +, zhora na tých pár nocí pozakrývajte kartónom/kobercom a hlavne makajte! Ani len netušíte čo sa na nás valí! Nakúpte led svetlá a šup šup makať! Už aj!
Odpovedať
Zima bude dlhá a suchá, to nám globalisti zariadili aby budúci rok nebolo čo jesť. Takže do 15 januára sa bude dať robiť, až potom napadne sneh. Nakúpiť materiál, čo najviac, čo sa dá a makať, makať, makať! Spali ste 100 rokov
Odpovedať
@roman_x Neni dobré chodiť si robiť na internety ostudu, keď máš vyžraté 🙃
Odpovedať
Chcel som ho vyburcovať, pretože poznám ako to chodí, cez leto ruka hore, párty a dovolenky a teraz chodí po stavbe vydesený starý otec a každému hovorí ako sa jeho syn zadlžil a že to budú splácať aj jeho vnúčatá. Inflácia stavebných materiálov tento rok cca 25% a čo myslíš, ako sa prejaví ropné embagro platné od decembra? Energie? Štrk, betón, doprava, cement hovorí sa o skokovom zdražení šalovacích tvárnic, výrobu obmedzili. Aká bola zima minulý rok a predminulý? V polovici januára napadol trvalý sneh, dovtedy blato a to hovorím o severe Slovenska. Tu po okolí ľudia pozastavili rekonštrukcie, popri dome majú jamy a nerobí sa, nové už vôbec. Na západnom Slovensku, alebo v krajských mestách to zatiaľ necítiť, ale príde to aj tam. Nech nečaká na apríl, inak výrazne preplatí na materiály.
Odpovedať
@petersd prosim ta nedavaj mi tu poucky. Este raz ti to vysvetlim a naposledy. Mrazuvzdorna receptura betonu s prostredim akymkolvek ( teraz nemyslim vonkajsie prostredie ) je neopodstatnena pre zaklady domu. Akekolvek prostredie mrazuvzdorneho betonu - laicky povedane ma rovnaku podmienku hydratacie a teda nesmie byt v prvom procese od zaliatia pocas najvacsieho nabehu pevnosti ( teda 3 dni ) vystavena mrazu. Plastifikatory a prevzdusnovace v betonoch ti nejdem vysvetlovat, pri kazdom prostredi sa pouziva zmes. Jedine co ti pomoze pri zimnych betonazach je zimna receptura ktora ma plastifikator urceny k tomu aby si beton udrzal dlhsie teplo pri nabehu pevnosti. Dalsia podmienka je teplota betonu pri ukladani do konstrukcie, beton musi mat teplotu vacsiu ako 9 stupnov inac je zly. To dosiahnes na betonarke v mrazoch jedine teplou vodou. Ak nepovies na betonarke ze chces zimnu recepturu tak ti tam naseka beznu chemiu a studenu vodu. Od urciteho obdobia betonarky prechadzaju same na zimne receptury, nie je tomu vsak v tychto prechodnych obdobiach samozrejmostou. Beton aby spravne vytvrdol potrebuje aj zimne opatrenie. Musi sa zabezpecit aby teplo ktore si beton vytvori nabehom tam za pomoci folie alebo geotextilie zostal v co najvacsej miere a mraz sa nedostane k betonu. Mrazuvzdornost betonu sa skusa az po takomto vytvrdnuti v labakoch a nema nedokaze ovplyvnit pripadne drolenie betonu ktory bol bezne vystaveny mrazu bez akychkolvek opatreni. Preto som pisal, ze beton v zaklade nebude problem, je z troch stran ohrievany zamou a zvrchu je vhodne pri mraze ho pre istotu zakryt. Napr zaklady dopravnych stavieb mohutne kocky v debneni ak aj mali mrazuvzdorny,nenasiakavy a vodotesny beton alebo odolny voci soliam tak vzdy bola podmienka pre betonaz zimna receptura,teplota betonu, armovanie muselo mat nad 0 stupnov. To sa docielovalo zakryvanim plachtami a pritapanim teplovzdusnymi delami. To plati pocas prvych troch dni aj od betonaze. Uz chapes?
Odpovedať
@yahooo rob dalej a zalievaj dt len ak budu plusove hodnoty nasledujuce aspon 3 dni. Ak nechces robit zimne opatrenia tak jedine takto.
Odpovedať
@yahooo zaklady v pohode, masa betonu si vyrobi hydratacne teplo, idealne vrch pozakryvat geoskou alebo kartonmi. Tepla voda na betonarke by mala byt standard. Asi by som dal aj nemrzku. DTcka by som v mrazoch nerobil. Tam je uplne ina situacia. Ludia sice po stavbach vystrajaju kadejake veci, ale...
Odpovedať
Článok sa načítava...
A este dodam, ze par dni horedole, kedze sa rysuje vyssia teplota, skor by som pockal. Hlavne ak nechces zakryvat. Kazdy stupen sa pocita.
Odpovedať
@jozefsv som šťastný, že nezomriem hlúpy. Ako dobre, že si mi to vysvetlil. Od dnes, každej betonárke do ktorej prídem odporučím, aby obchodný názov každého betónu nahradili popisom jeho receptúry. Každý zákazník bude mať takto detailnejší prehľad a lepšie si vyberie receptúru, akú potrebuje.
Odpovedať
Nám majú budúci týždeň robiť veniec, firmu naháňam už mesiac.. Dosť sa obávam tých mrazov.
Odpovedať
@petersd si nepochopil podstatu, je jedno ako sa to vola, mrazuvzdorny neznamena ze mozes v mraze betonovat bez nasledkov.
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.asb.sk/aktualne/betonovan...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?