Armatúry do betónu

Zdravím, chcem sa opýtať, či je potrebné dať armatúry do základov?
Odpovedať
@bea266 Pozri do projektu a uvidis co navrhol statik.
Odpovedať
Projekt ešte nemáme hotový, ale plánujeme bungalov s rozmermi 18x10m, len sa informatívne pýtam, lebo niektorí dávajú a niektorí nie.
Odpovedať
@bea266 ja osobne pri beznom rozmere zakladu 0,6x0,9 by som urcite armaturu nedaval....cisty beton a ziadne kamene na usetrenie betonu.
Odpovedať
@bea266 ja som dal len do rohov na odporucanie projektanta
Odpovedať
Profilova fotka
@stano8 aký je rozdiel medzi kameňom a betónom?
Odpovedať
Profilova fotka
Betón je pevná stavebná látka vytvorená stvrdnutím betónovej zmesi, alebo stavivo vytvorené zmiešaním spojiva, plniva a vody, prípadne ďalších prísad a prímesí, ktoré po stuhnutí nadobúda vlastnosti pevnej látky Kameň je tvrdá hornina alebo ulomok minerálov.
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin A ja teraz napíšem, aký je rozdiel medzi diamantom a korundom... :-)
Odpovedať
Minulý rok som staval dva domy, ktoré boli od seba cca 30 metrov. Podložie bolo rovnaké. Do jednych základov železo nešlo, do druhých šlo. A to teda poriadne. Obidva domy približne rovnaké. Záleží od projektanta a podľa toho koľko máš peňazí. Môj osobný názor je že za normálnych okolností je železo do základov zbytočne vyhodené peniaze.
Odpovedať
@mirek8777 zalezi ake je podlozie teda co je v zemi...v drvivej vacsine to nie je nutne ale musi to odklepnut statit ak je podozrenie ze podlozie nie je ok
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 veď práve, aj keď Ján dobre vie aký je rozdiel a aj to aký vplyv to má v základe a aj to prečo sa to spýtal. Snáď sa nad tým adresát zamyslel že kameň môže byť aj tvrdší a pevnejší ako betón.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Kazdopadne musime pockat co povie statik, ale dakujem za info.
Odpovedať
@jan45 mna by to zaujimalo ze aky je rozdiel medzi kamenom a betonom???.....nam statik neodporucal davat kamen do betonu, ze sa poriadne neobali betonom a v tom mieste je beton oslabeny
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katka162 thorin to popísal odborne, doplním laicky : plnivo v betóne je kameň a určuje pevnosť betónu, v základoch je namáhaný väčšinou len tlakom, takže sa naplno využije jeho pevnosť v tlaku. Keby sa len na ukladal nasucho bez cementu, splní funkciu.
Odpovedať
@jan45 tak ze sa moze pouzit ci nie???.........manzel dal aj tak len cisty beton nevidel v tom niejaku velku usporu financii a aj ze sa stym kamenom treba nadriet
Odpovedať
Profilova fotka
@katka162 odpovedali ste si, ešte raz, kameň je v betóne, pri objemových konštrukciách nezáleží aký je veľký, ale manžel to urobil dobre.
Odpovedať
@jan45 @katka162 S tým kameňom je to tak že priveľký kameň alebo zle uložený môže znížiť "pevnosť" alebo súdržnosť betónu. Ak by sa tam dávali cielene a presne poukladali tak to je na prospech veci. ale ináč to treba poriadne zvážiť. A čo sa týka pevnosti používania armatúr tak to je na zváženie ale jej použitie určite neublíži ;) .. hlavne ak pri vytvrvalých dažďoch sadne dom a praskne základ tak aj menej železa je viac ako žiadne železo. A ak už nechcete využiť železo sú aj modernejšie materiály :)
Odpovedať
Doteraz ste písali buď o armatúrach alebo o kameni. A tak ma napadla jedna (možno hlúpa) otázka, keďže s tým nemám skúsenosti, ale môže byť že sa dajú aj armatúry aj kameň (pri jednoduchom bungalove)?
Odpovedať
@bea266 No ak sa pouziju armaturove kose, tak si pravdu povediac neviem moc predstavit ako a kde ten kamen dat, jedine tak do vnutra armatury, ale realizacia by bola celkom komplikovana. Teda pokial by ste betonovali betonpumpou, ktora vam cele zaklady zaleje betonom v priebehu niekolko desiatok minut. Este keby ste robili zaklady rucne miesackou, tak by sa dalo s tym vyhrat. V kazdom pripade ak chcete pouzit kamen, tak je dobre pred pouzitim ho poliat vodou a ulozit ho do betonu takym sposobom, aby sa nedotykali 2 kamene navzajom a najlepsie ani armatury. Cely kamen musi byt obaleny v betone.
Odpovedať
Dakujem za rady :) My sme este nebetonovali, pravdu povediac este nemame uplne dokonceny projekt :D Len sa informujem. A preto som sa na to opytala, lebo som uz videla take riesenie, myslim armaturu a kamen.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?