Aký spôsob uzemnenia bleskozvodu je najlepší?

ahojte. chcela by som poradiť. práve začíname stavať. a riešime malý problém s uzemnením bleskozvodu. Existujú dva spôsoby buď do základov alebo vonkajší do zeme. Nevieme, ktorý spôsob je lepší. Vie niekto poradiť?
Odpovedať
1
2
5
kedze len zacinate, podla mna je jednoduchsie dat ich do zeme pod zaklady... my sme tak spravili
Odpovedať
my sme tiez davali zemniacu pasovinu pod zakladove pasy, resp. cca 5 cm do betonu
Odpovedať
Len manžel sa informoval u nejakého známeho, že vraj tento spôsob do základov má platiť len do januára 2009. OD februára 2009 je platná nová norma a má sa to robiť už len tým druhým spôsobom. Že vraj tým spôsobom do základov sa v prípade úderu blesku môže narušiť statika domu. Nepočuli ste niečo o tom?
Odpovedať
Ahoj, my sme to tiez riesili a napokon po konzultácii so stavebným dozorom aj stavbyvedúcim a tiez s firmou, ktorá nám bude blezkozvod dávat nám odporucili umiestnenie do zeme, nie pod základy.
Odpovedať
...my sme si zistovali cenu bleskozvodu...a vzhladom k normam EU...boli ceny priam sokujuce.... =-) ...aka je vasa financna skusenost???
Odpovedať
Profilova fotka
expertka8, aka je cena blezkozvodu pre tych, ktori o tom nemaju ani sajnu :-S ...Dakujem ;-)
Odpovedať
my máme pod základmi, zatiaľ nie na streche (ešte nemáme hotovú) a ten v zemi nás vyšiel 2500Sk s robotou (takmer žiadna robota) rozmery pôdorysu 7,75 x 9,5m.
Odpovedať
lucy2 chcem sa spýtať, keď ste sa radili s tymi firmami aké dôvody Vám povedali, prečo je to lepšie dať do zeme a nie do základov? ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
ja som zacal stavat pred 5 rokmi a nedal som to zakladov z dvoch dovodov: 1/ koroziou sa zvacsuje objem a moze popraskat beton 2/ pri zasahu bleskom nemozno predpokladat co to spravi so zakladmi a naviac to tam nikto nevidi ... nestoji to zato lepsie je to dat mimo zakladov aj ked okolo domu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
- najlepší je základový zemnič! Tiež sme počúvali rady jpp , že to naruší základy pri možnom výboji blesku a podobne. By ma zaujímalo v akej norme to vyčítal Váš stavebný dozor manželov známi , že bude základový zemnič zakázaný od februara 09 ? (andrea000 a lusy2) Robili sme základy a nevedomky v dobrej viere sme naleteli na doporučenie aby sme použili obvodový zemnič 1m okolo stavby lenže stavba sa nám týmto predražila o viac ako 5000 korún ( dva -tridni práce traja chlapi naviac) Ak staviate, všetky technologie si preštudujte na internete popredu ako k Vám zavíta stavebná firma, pretože .... a terazky by nasledoval dlhoký zoznam prečo ... s pozdravom
Odpovedať
Profilova fotka
Takze takto.Ja som elektrikar s vyhlaskou 718/23 a nielenze odporucam dat zemnic mimo domu a nie do zakladov ale je to od februara 2009 zakazane.predstavte si keby vas dom zasiahol blesk cca niekolko 1000 KV,ze aka supa to je?a co to môze spravit so zakladami?no nechcel by som byt majitel domu.takze len pekne montujte bleskozvod teda zemnic mimo zakladov.bud natlct do zeme zemniace tyce alebo vykopat jamu a dat tam zemniacu platnu.ale je to na vas.nikto to nebude kontrolovat ako to je namontovane.revizny technik bude len merat a merat.a ked to nebude sediet podla normy tak prerabate cely bleskozvod alebo platite do vacku.
Odpovedať
Skotočne som prelúskal všetky stánky internetu s problémom obvodového alebo základového zemniča. Všetky inštitúcie a firmy zaobezajúce sa už storočie ochranou proti burkovým javom doporučujú základový zemnič alebo obvodový zemnič. Som prekvapkaný, že akurát na Slovensku je od februara zakázany zakladový zemnič. Osobne som ho nerobil ale banujem, pretože s obvodovým zemničom sme sa velmi natrápili. Záujemcovia nech si kuknú na DEHN + SÖHNE A ešte: základový zemnič sa dá samozrejme tiež doplniť o vertikalne tyče pri každom zvode.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zaujímalo by ma, podľa akého nariadenia (konkrétne číslo a názov) je v SR od 02/2009 zakázané používať základový zemnič (spomínal to madyyy).
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
No to je neaka blbost pozrel som 718/2002 a jej novelu ale nebola ziadna zmena dokonca ani STN 341391 (ktora hovori o bleskozvodoch) nic take nezakazuje, posledna (4) novela v roku 2008 tusim zaciatkom. to nezakazuje. Moj nazor je taky ze zakladovy zemnic je asi najlepsi a nemusis sa bat toho ze zhrdzavie ved je v betone (to by aj roksor musel zhrdzavet). a urcite bude mat lepsi odpor ako neaka tyc. Platna je sice lepsia (odporovo) ale mozno len tak na max. 5 rokov. Zatial nic lepsie nieje.
Odpovedať
remenar - mne sa to tiež nezdalo, preto som chcela vedieť nejaké konkrétne nariadenie ktoré to má ževraj zakazovať :-o ale zatiaľ nikto nič.. Cez víkend nám robil jeden elektrikár elektrorevíziu na el. prípojku a hovoril nám, aby sme pri robení základov nezabudli na základový zemnič, lebo veľa ľudí na to zabúda a tie zemniace tyže potom nie sú vraj nič moc - treba ich veľa...
Odpovedať
Ahojte "odborníci" teda česť vynimkám. Madvyy, nemýľ tu ľudí !!!!! Ak sa budeš chcieť ako to všetko s bleskom je tak mi zavolaj alebo Ti pošlem pozvánku na školenia ktoré sú k tejto problematike. Teda myslím to v dobrom, nie ironicky! Andrea000 - jednoznačne si urobte základový uzemňovač ! Nič nie je od februára zakázané! Skôr naopak. Základový uzemňovač sa prednostne doporučuje ! Z tohto základového uzemňovača si dajte urobiť aj vývod do hlavného rozvádzača v dome a pripojte ho na Hlavnú Ekvipotenciálnu Prípojnicu vyrovnania potenciálov ( HEP). Može to byť tá ista ktorá je aj Hlavná Uzemňovacia Pripojnica ( HUP) alebo Hlavná Ochranná Prípojnica ( HOP). Váš elektrikár by mal vedieť o čom píšem. Ak nebude vedieť vymeňte ho!!! Problematiku ochrany pred bleskom rieší súbor noriem STN EN 62305 1 až 4. Základový uzemňovač je jednoznačne doporučovaný !!! Rozprávočky o poškodení základov a korózii nepočuvaj. Je to hlúposť. Naftalin je najbližsie k pravde. Ochrana pred učinkami blesku totiš nie je len bleskozvod. Ten Ti ochráni len dom ako stavbu pred mechanickým a tepelným poškodením. Neochráni Ti elektrickú inštaláciu a el. zariadenia v dome pred elektrickými a elektromagnetickými účinkami blesku. Ten projekt nech Vám urobí naozajstný odborník čo veci rozumie. Fakt, že niekto je elektrikár 30 rokov a urobil už desiatky bleskozvodov neznamená že ich urobil dobre a že to vie a že tomu rozumie!!! To sú moje skúsenosti. Tých ozajstných čo tomu naozaj rozumejú nie je na Slovensku veľa. Vanda Vy máte dobrého revízáka. Pozdrav ho :-)
Odpovedať
Ahoj Jurko. Chcela by som sa spýtať ako sa to dá najlepšie riešiť ak už základy máme a nedali sme základový zemnič?Čo robiť v tomto prípade?Ďakujem za odpoveď a prajem krásny dníček
Odpovedať
Ahojte nevie mi niekto poradiť dobrého spoľahlivého elektrikára v okolí Nitry?
Odpovedať
Nakoniec se sa rozhodli pre základový zemnič aj keď v projekte máme zemniace tyče. Vedel by mi niekto popísať akým spôsobom ste pokladali základový zemnič do základových pásov? Koľko vývodov ste si nechali?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte... musím súhlasiť s Jurkom, nakoľko je na 100% pravda, že naša legislatíva nijakým spôsobom základové uzemňovače nezakazuje. Všetko sa to popisuje v platnom súbore noriem STN EN 62305 časti 1-4 o ochrane pred bleskom. Tento súbor noriem úplne nahradil starú známu normu o bleskozvodoch STN 34 1390. To znamená, že jediné, čo prestalo platiť od 1.2.2009 je práve táto norma a nie základové uzemňovače! V novom súbore noriem je trochu ťažšia orientácia, ale sústreďuje sa práve na lepšie zabezpečenie stavieb a osôb pred účinkami elektrických výbojov. rovno odpoviem aj kathrin6, keď poviem, že uzemňovače vlastne môžu byť dva a to už spomínaný základový uzemňovač a druhý je obvodový uzemňovač. Základový uzemňovač je najlepší, ale je pravda, že sa skôr odporúča hlavne pre väčšie stavby, ale to nič nemení na veci, že je ho možné použiť aj pre menší rodinný dom. No ak už niekto vyhotovil základy a teda nie je u neho možnosť vyhotoviť základový uzemňovač, potom môže použiť obvodový uzemňovač, ktorý so sebou ale prináša samozrejme isté predraženie, nakoľko je nutný ďalší výkop okolo domu atď. Podľa novej normy takýto uzemňovač pre malé rodinné domy nie je potrebný a stačia aj uzemňovacie tyče, no napriek tomu ja by som dal aj obvodový uzemňovač, ktorý omnoho zvýši kvalitu uzemnenia, ak už by som nemohol dať základový. Práve robím projekt na svoj vlastný dom, keďže som projektant elektro a určite budem riešiť bleskozvodnú sústavu základovým uzemnením. Je to určite najlepší spôsob.
Odpovedať
Bleskozvod pásovina musí byť spojená špeciálnymi spojkam pri krížení a v rohoch, treba nechať vývod na rohu domu cca 2 m nad terén, protiľahlo do uhlopriečky tak, aby sa dal po stene pekne vyviesť na strechu, a potom treba vyviesť uzemňovaciu pásovinu na elektrinu. Ukladá sa do štrkového lôžka na okraj základu tzv. zálievky.
Odpovedať
dobrý den, chcem sa spýtať, či nevie niekto, do akej vzdialenosti ochranuje bleskozvod budovy. Mám pozemku garáž vo vzdialenosti ca 25 -30 metrtov. Otázka je, či potrebujem nový bleskoozvod alebo stačí ten na rodinnom dome. Dakujem za info.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, tvoj bleskozvod na dome ochrani do vzdialenosti 114° od zberaca.kol do kola.treba si to teraz len vypocitat.
Odpovedať
cena bleskozvodu pre rodinny dom sa pohybuje v cene cca od 500 do 700eur.zalezi aka kritina je na streche,pocet kominov,stoziarov atd ... rozhoduje vyska budovy,dlzka strechy atd...
Odpovedať
Profilova fotka
zdravim Vas. ako ste sa tu docitali tak ja len potvrdim.. skutocne je riesenie zakladovym zemnicom najlepsie aj po financnej stranke aj po efektivnej. co sa tyka zemnych tyci maju malu plochu a nie vsade potom dostatocne uzemnenie. nakoniec podla novej normy bude treba viacej zvodov co by v konecnom dosledku etse predrazilo bleskozvod. ak ste na zakladovy pas ale zabudli tak samozrejme nieje nic stratene,.. da sa to riesit bud tycami alebo inym sposobom.. co sa tyka ceny tak ta sa naozaj pohybuje cca 500 az 700 EUR
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ahojte, prosim Vas, poradte mi, kto robi bleskozvody v okrese Dunjska Streda. Riesime zaklady, :-| a nevieme ako na zakladovy zemnic. Dakujem
Odpovedať
@noraah Ahoj, vypokat zakladový pás ,,,,,, na spodok strk,,,, potom das zakladový zemnič, pás alebo gulatinu ... mal by byt v betone cca 10cm, a potom armovanie,,,,,, samozrejme nezabudnut na vývod pre HUP (eqipotencionalna) svorkovnicu v dome,,,, a zvody pre hromozvod,,,, 1Kg pasoviny je cca 1 meter .... Rob81
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ako ste upevnili bleskozvod na streche? Pomocou originalnych škridiel s uchytkami alebo ste ste davali samostatne drziaky na skridlu? My sme kupili len tie drziaky, ale zda sa nam, ze sa nedaju poriadne upevnit na skridlu - vznikaju tam take medzery, ked sa poklada skridla.
Odpovedať
Profilova fotka
@tinkerbell hod foto, zaujima ma to
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?