Aký je potrebný čas od zaliatia dosky po murovanie?

Caute, chcel by som sa spytat, aky je potrebny cas od zaliatia dosky az kedy je mozne zacas vytahovat mury. Izolacia dosky sa dava tyzden po zaliati? A po vytiahnuti murov je mozne hned robit strop(krov, strechu)? Dakujem.
Odpovedať
beton vyzrieva 4 tyzdne, to by som v kazdom pripade dodrzal, a ked vytiahnes mury, treba urobit veniec, takze zas cakas na vyzretie betonu (teda ak nerobis monoliticky strop, tam zreje dalsia deka) a potom ukladas pomurnicu atd.
Odpovedať
v lete sme zvykli pockat tyzden, teraz by som pocka viac, 4tyzdne treba cakat iba ak je nieco podstojkovane (monolit). inak by som necakal tolko.
Odpovedať
Začať murovať môžeš ak bude doska vizuálne suchá. Na izoláciu nie je potrebné čakať tak dlho. Podklad napenetrakuješ( penetrák chytí len ak je podklad suchý) urobíš izoláciu a možeš murovať.( beton síce zrie 28 dní ale doska je položená na podloži a Ty murivo staviaš síce na dosku ale pod nou máš základové pásy čo je v Tvojom prípade nosná konštrukcia.Po nosnom murive môžeš začať s debnením vencov a prekladou, nasleduje armovanie a betonáž . Podľa typu stronej koštrukcie môžeš ( ak je strop monolitycký) robiť vence a dosku súbežne ak je strop montovaný a položený na vencoch tak pozabetonovaní vencov plynule pokračuješ v ukladaní stropu na vence( samozrejme že strop musí byť podopretý).
Odpovedať
@romajko nechapem preco v lete tyzden a teraz viac??? viem tu mi uz nemozes napisat, ale nechapem. @martin_tn beton nezrie, tuhne a tvrdne. Pri tuhnuti sa meni beton z tekuteho na tuhy, ako dlho to trva tuhnutie zalezi od pouziteho cementu (pomalotuhnuci, normalny, rychlotuhnuci) a prisad a primes. Tvrdnutie betonu je faza po zatuhnuti, kedy beton nadobuda pevnost. Pevnost narasta postupne a po 28 dnoch musi mat taku pevnost, ktora je definovana pre kazdu triedu betonu. Aj po 28 dnoch beton stale nadobuda pevnost, no najväcsi narast je pocas prvych dni a postupne narast pevnosti klesa. Podla zlozenia betonu sa da dosiahnut tychly narast pevnosti, takze v konecnom dosledku, to kedy mozes zacat murovat zalezi od toho aky si pouzil beton. Ale kedze beton je navrhnuty na celu tiaz domu, na murovanie ti postacuje aj mensia pevnost ktoru nadobudne pocas prvych dni. Pretoze zatazenie je male, len murivo. Stropy, krov a ostatne zatazenie pride az neskor a to uz je predpoklad, ze to bude po 28 dnoch. Teda presne cislo v dnoch odomna nedostanes, ale nie je nutne cakat 4 tyzdne.
Odpovedať
suhlasim s ladislavomr
Odpovedať
Kludne mozes po 3-4 dnoch tahat mury, ipu uloz pod mury pre istotu dvojmo. Jedna vec je beton ako nosny/samonostny prvok teda napriklad preklady, stropy a pod a nieco uplne ine je stavat na betonovu dosku, pod ktorou su zakladove pasy. Vaha obvodoveho muriva je takmer zanedbatelna oproti celkovej statickej zatazi po dokonceni domu (plus projektovana zataz snehu a vetra). Beton nadobuda po 3 dnoch az 70% svojej pevnosti, po 28 dnoch asi 90% a zvysnych 10% po niekolkych rokoch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?