Akú nopovú fóliu použiť ?

Budem mať múry so zvisle natavenými zvislými asfaltovými pásmi a na to chcem dať nopovú fóliu, na nopovú fóliu pôjde ešte geotextília, dolu bude drenáž a zasype sa to zemou. Chcem sa poradiť akú nopovú fóliu vybrať. Ako laik dokážem si prečítať rozdiely v hrúbkach čoho sa potom týka maximálny tlak, potom vidím rozdiely vo výške nopu (8 - 20mm) a zdá sa, že sú všetky vyrobené z vysokohustého PVC. Tiež sa chcem spýtať, či sa nopová fólia používa aj do podlahy ? V popise produktu NOPPEX vidím toto: "vyššia tepelná a zvuková izolácia podláh a muriva" Na podlahu chcem dať asfaltové pásy, a potom poter. Ak sa tam dáva aj nopová fólia - kam sa dáva, nad asfaltový pás ? Mne sa to zdá do podlahy zbytočné.
Odpovedať
Profilova fotka
Nopová fólia sa dáva pod podlahy len vo veľmi špecifických prípadoch.Nopová fólia sa nezasypáva hlinou ale štrkom 0-22 alebo lomovým kameňom 8-16 o hrúbke aspoň 15 cm.Geotextíliou sa nezakrýva nopová fólia ale drenážna rúra.
Odpovedať
@stavepeter "múry so zvisle natavenými zvislými asfaltovými pásmi" - čiže suterén? Tam potom stačí styrodur - aj ako tepelná izolácia, aj proti poškodeniu zeminou... Nopovku netreba.
Odpovedať
@mesarosanton Napriklad na tomto nakrese vidiet, ze geotextilia ide od drenaznej rury popri nopovke az hore. Cize ak sa to zasypava zemou s kamenmi - asi by tam ta geotextilia mala byt aby chranila nopovku..(?) A ak sa to zasypava riecnym strkom tak nemusi. Co si o tom myslite ?
Odpovedať
@dedo758 tepelnu izolaciu by som nechcel davat ale vdaka za tip.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter Tým že prekryjete nopovú fóliu geotextíliou ničomu nepomôžete ale ničomu neuškodíte . Sú to len vyhodené peniaze.
Odpovedať
@mesarosanton Ktoru foliu by ste pouzili ? 8mm, 20mm ? pripadne nejake dalsie vlastnosti ?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter toto je jasny priklad toho ze nikto ani netusi naco tam ta nopova folia je , ale kazdy ju tam dava :-D Nopová folia sa moze davat na dva ucely. 1-ako ochranná vrstva tepelnej izolácie alebo hydroizolácie a vtedy sa dava nopami smerom k izolacii (podla mna je to celkom zbytocne ale OK nicomu to nevadi a chrani to vrstvy pod nou proti mechanickemu poskodeniu 2-ako drenazna vrstva a vtedy sa musi davat nopami smerom od izolacie a prekryt geotextiliou, alebo pouzit nopovku co ma priamo z vyroby nakasirovanu geotextiliu, toto sa robi hlavne pri podpivnicenych objektoch a pomaha roznasat tlak vody na izolaciu po vyske pozri si toto: http://docplayer.cz/6543526-Technicke... a davat nopovku do podlahy je v standarnych pripadoch zbytocne
Odpovedať
@jr66 :D nuž každý sa učí, a práve preto s pýtam. Ok, chcem chranit hydoizolaciu - asfaltovy pas ale tiez kusok pod urovnou podlahy budem mat okolo stavby drenaznu ruru. Zo strany svahu to bude zasypane do vysky 180cm. Okolo základu na strane svahu je úsek, ktorý je stále vlhký, aj keď je dlhšie sucho, nič tam netečie ale vlhkosť tam je. Takže ako by ste tú nopovku použili ? Alebo by ste dali na hydrozioláciu geotextíliu ako ochranu pred poškodením kameňmi ? Ako je to s tými veľkosťami nopov ? 8mm alebo 20mm ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Otazocka: chcem zasypat tychto cca 5 metrov terasy. Asi by som mal dat aj nopovku ale dole by som nerobil uz drenaznu ruru a ani strkom nechcem zasypavat, iba zemou aby bol travnik az ku terase. Je pravda ze ani na zakoncovaciu listu moc nie je miesto. Mam to zasypat bez nopovky? Alebo bude stacit odkopat po zaklad prilozit nopovku, zasypat zemou a hore nejako vopchat zakoncovaciu listu a snazit sa ju nezasypat zemou? Dakujem ze odpovede. Ps: zasypavat sa bude iba po spodnu hranu taj zamkovky co je na boku rerasy nalepena.
Odpovedať
Stačí dosypať zemou bez nopovky...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?