Ako vypočítam koľko m3 betónu potrebujem na základy a deku?

Ako vypocitam kolko m3 betonu potrebujeme na zaklady a deku? + budeme do zakladov davat aj kusy rozbiteho betonu.
Odpovedať
1
2
@lenka_1989 vynasom si dlzku x sirku x vysku jednotlivych pasov a spocitaj ich dokopy. a tak isto aj deku. Pri tej deke rataj ako vysku len tu cast od ktorej sa to bude zalievat ( teda od makadamu co vychadza po vrch - neviem ako to inak napisat) ci existuje nejaky specialny vzorec tak to netusim.
Odpovedať
@lenka_1989 cista matematika... platna neni problem.. treba podla rozmerov vypocitat plochu a vynasobit vyskou platne.. napr 10 x 9 x 0,15 = 13.5m3 pri pasoch treba vediet hlbku a sirku a dlzku vsetkych pasov.. z tejto sumy potom odcitas mnozstvo rozbiteho betonu (kamena)..
Odpovedať
@borderka @skorpy dakujem :)
Odpovedať
Ahoj, výpočet je jednoduchý - a*b*c a ak máš projekt, pohrab sa v ňom a nájdi si výkazom výmer, tak si to vieš spraviť skúšku spravnosti výpočtu - porovnať tvoj výsledok s VV. Žiadne kusy rozbitých betonov a kameniva neodporučam. Myslim, že v projekte to určite nenájdeš. Pokial sú pri zakladaní použité DT tvárnice, je možné počítať s rezervom - usporou, ale je to len mizivé percento.
Odpovedať
@lenka_1989 ten rozbity beton alebo kamen by som nedaval.. mozes ten beton len oslabit.. bolo to tu na MS uz rozoberane.. ak chces usetrit tak si beton miesajte sami.. ja som v zakladovych pasoch v projekte mal len cisty beton.. ja som si ale do pasov dal este zelezo na spevnenie a aj som pouzil silnejsi beton lebo som zalieval naraz aj s dekou.. zakladove pasy su nosny prvok celej stavby.. ked sa bude setrit na zakladoch tak sa moze casom stat ze ti bude praskat dom (moze a nemusi).. pametam si ked sme stavali rodicovsky dom tak sme do pasov davali kamene, a dost toho bolo.. je podstatne aby bol kamen sudrzny a nedrobil sa.. a aby bol cisty.. nesmie byt od blata, lebo sa beton nema ako na neho nalepit.. a po dalsie, kamen musi byt cely obaleny betonom a kamene davat tak aby sa nedotykali.. a betom sme si vtedy miesali sami.. toto si pametam.. s tym kamenom je to piplacka.. jednoduchsie je vyliat betonom.. a nezabudnite si pozicat vybrator.. krasne zavybruje beton a vytlaci vzduch.. :-)
Odpovedať
@lenka_1989 v žiadnom prípade nedávaj do betónu kusy rozbitého betónu, ja by som nedal ani žiadne kamene. Do základov má ísť betón a železo a nie nejaký hnoj. Betón aspoň C15/20 do pásov a na deku C 20/25.
Odpovedať
Profilova fotka
Makadam bol jakživ slovenský roxor... ;-)
Odpovedať
@lenka_1989 Máš to vypočítané v projekte. Viem, je ťažké prečítať kus papiera, a je zábavnejšie sa na to týždeň vypytovať v diskusii. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
naspäť do školy.....
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@majster1 netreba kazit den sebe ani inym - staci sa pousmiat. nechat si to pre seba. uz tu boli otazky ako si vypocitam kolko omietky potrebujem, kolko potrebujem paliet tvaroviek na moj dom ...... mozno to tych ludi proste len nenapadne. tak bud odpovedat na co sa pytali alebo radsej nechat tak.
Odpovedať
@lenka_1989 nedaval by som do zakladovych pasov ziadne kamene, pretoze v tom mieste kde bude ten kamen budu zaklady oslabene. Do zakladovych pasov nedavaj ani zelezo (okrem pasoviny ktora sa tam dava pre potreby zemnenia), je to zbytocne. Ked mas potrebu setrit da sa to inde. Niekde, kde ked sa nieco poserie nebude ta to tak "boliet" a nedudes si musiet hladat podnajom. Kde sa da usetrit? Napr. dvere, klucky, svetla, sanita, kuchynska linka, nabytok, el. spotrebice, vodovodne baterie, vsetky veci ktore sa daju jednoducho vymenit, nahradit novými. A len tak pre zaujimavost, preratala si si, aku sumu tym kamenim usetris? Bude to 1m3 alebo 1 a 1/2m3 betonu? Ide o sumu cca 60euro. Stoji to za to? Popremyslaj
Odpovedať
Článok sa načítava...
Za seriozne nazory a rady dakujeme a ostatnym "majstrom" co si tu potrebuju nieco kompenzovat a dokazovat odporucame navstivit ine stranky a socialne siete.
Odpovedať
@drift506 ... prave ze poznam 3 take domy, ktore maju zaklady ako Ty, či tvoj brat. Domy stoja od 10 do 15 rokov a dnes sa ich majitelia chytaju za hlavu ako tie domy zachranit. podkopavaju ich a dolievaju beton a vecer klacia pri svatych obrazkoch a modlia sa aby to pomohlo a okrem toho travnik a chodniky v prdely a naklady na opravu su x krat vyssie ako bola uspora. Pane ked mam v projekte zakladove pasy sirku 40cm nebudem kopat 60cm. Len prosim Ta teraz nezacni pisat o tom ako uzasne ste tie kamene do betonu osadili, ze tam nieje ziadna vzduchova bublina :-D A silno pochybujem o tom, ze clovek o ktorom pises ze dom nedokoncil, ze to bolo koli zakladom. Ja som daval do pasov 50m3 betonu. Keby som do nich hodil 5m3 kamena usetrim na betone cca 250eur (kedze aj ten kamen nieco stoji) a to viem v pohode usetrit na menej dolezitych veciach ako som uz vyssie pisal a mozem v noci kludne spat. Zelam Vam vela stastia a trvam na tom, ze kamene do zakladov ani vo sne!
Odpovedať
@lenka_1989 nestavaj ten dom, daj ho postaviť profesionálom. Ber to ako serióznu radu.
Odpovedať
@drift506 ... samozrejme, ze aj v dnesnej dobe sa najdu ludia, ktori stavaju rovnakym sposobom ako Tvoj brat. Ked budes stavat dom Ty, mozes zvolit este starsi sposob a usetris viac "dukatov", ako Tvoj brat. Ten sposob je taky, ze beton uplne vynechas a do zakladov pekne ulozis iba kamen, moji obaja stary rodicia maju na takychto zakladoch postavene domy a oba domy este stoja a ich deti v nich byvaju 8-) Tolko k historii :-D
Odpovedať
@1palo1 Kamene majú životnosť tisíce rokov, betón desiatky až stovky. Tvoje rady majú zmysel.
Odpovedať
@radopp beriem to tak, ze tento koment je urceny pre drift506
Odpovedať
Profilova fotka
@1palo1 Nebolo by dobre aj zo štrku povyberat aj tie drobné kamienky?? :-D Nedať do základov viac kameňa ako betónu to je hádam jasné... Predsa kameň je pojivo v betóne...mne to odporúčal stavebny dozor aby som použil do základov 25% z objemu kameň... Zakladove pasy v zemi nie sú deka... A zo spomínaných problémových domov ,tí ktorý dávali ten kameň do zakladou, tak problémy nemajú iba preto, že tam maju kameň... Ale pravdepodobne preto, že ho tam dali moc alebo nízka hĺbka pasu alebo majú problematické podlozie alebo x ďalších veci... V každom pripade ako hovoríš, je to na každého rozhodnuti, čo si zvolí....ako si kto ustelie, tak bude späť...(A ako drift506 píše, aby bolo s čím si potom ustlat a kde)
Odpovedať
diskusia samych odbornikov - napadlo tu niekoho opytat sa jej aku ma na pozemku zeminu? a az potom dristat o tom ci tam moze dat ten suter alebo nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@1palo1 preco nie zelezo ?to je asi preklep.ci ?
Odpovedať
@martin85 "Do základov má ísť betón a železo" ??? si nejako prestrelil nie ??? @radopp 8-) @1palo1 "nedaval by som do zakladovych pasov ziadne kamene, pretoze v tom mieste kde bude ten kamen budu zaklady oslabene" Si niekedy vŕtal do kameňa a skúšal si aj dobetónu??? @ojmajster konečne normálna rada !!! 8-) Číta tu vôbec niekto otázku @lenka_1989 ??? (okrem výnimiek)
Odpovedať
@dano101 ... asi sme sa porozumeli. Pisal som, ze zelezo nie nutne (ked nemas problem so zeminou, alebo nestavas mrakodrap) a nie, ze zelezo nie.
Odpovedať
@achelan :D Ty budes stara skola! Tvoj argument je dobryyy, aj nasi stary otcovia ho poznali a asi preto stavali domy na cisto kamennych základoch. Či? ten dovod bol iny? Si ma pobavil, dnes budem mat super den :D Ďakujem A este k poslednej opytovacej vete v Tvojom prispevku. Prosim Ta, ani jedna cast Tvojho prispevku nieje pre Lenku! :D Ty si fakt zabavny :D Lenka dostala odpoved na otazku ako vypocitat m3 od inych a ich odpoved bola spravna (teda aj ja podla toho vzorca pocitam m3) preto som teda pridal svoj nazor, alebo radu ohladne kamena v zakl. pasoch. (21. mar o 22:11) Pekny den aj Tebe 8-)
Odpovedať
@achelan akože čo som mal prestreliť... si nejaký múdry, ty si daj do základov aj hnoj ak chceš, alebo ešte lepšie ako vraveli naši starý ocovia škrupiny z vajca, bude lepšie držať..... čo tak len porozbíjať kusy starého betónu od suseda a to nahádzať do základov a napr. zaliať Grankom.... Ja som písal, že v žiadnom prípade rozbitý betón a že ja by som nedal ani kamene... Treba čítať a nie len pyskvovať...
Odpovedať
@1palo1 - veď to bolo na pobavenie - teda ak to tak nevyznelo, sorry, sa ospravedlňujem, niekedy mám ironickú náladu... Máš pravdu tak isto aj v bode č.2, že som Lenke nenapísal nič, lebo už bolo všetko potrebné napísané... s nadhľadom :-D
Odpovedať
@martin85 - nič osobné, iba že všetko záleží od okolností a niekde sa ani železo nemusí dávať 8-) no ale čo už - keď pysk / v / ovať tak už poriadne ... 8-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?