Ako vyplniť dieru v základe pri prestupoch

Nenašiel som tu odpoveď na otázku, ako najlepšie z tep. hladiska vyplniť dieru pri prestupoch cez základ pri rekonštrukcii? Moja predstava je asi taká že zvonku "obšalujem" tú ruru a do výšky kde sa bude zalievať deka tam nechám zatiecť beton, ale ako najlepšie vyriešiť zvyšok? Domurovať? Vypeniť?
Odpovedať
Profilova fotka
Zapeň .. zahádž suťou... zabetonuj a hotovo žiadna veda veď to bude pod izoláciou.
Odpovedať
Stavba môže sadať... Ja preferujem polystyrén. :-)
Odpovedať
@dedo758 polystyren kam? Nad? Pod? Podlozene je to potrubie aj tak kvoli vyske spadu, ak sadne stavba /nie je nova/ tak to bude asi moja posledna starost cos kanalizaciou :)
Odpovedať
Medzi betón a rúru... A zvyšné potrubia podložiť po celej dĺžke... a radšej plochou tehlou, ako ostrým kameňom... ;-)
Odpovedať
@cotibebemore Najskôr by som pozapchával všetky vpuste. Potom vyčistil pod rúrami a rúry po celej dĺžke podbetónoval, vrátane tej tenšej rúry. Pri zavážaní priestoru odpady zvrchu zasypať pieskom. Prestup vyplniť montážnou penou, alebo betónom.
Odpovedať
@cotibebemore @viktor811 ako píše wolodymyr jednoznačne pena v prechode cez základ,celú dlžku odpadov do nejakého poterového piesku,žiadne podbetonovanie,ak náhodou to časom trochu sadne,ten beton pod rurami stratí zmysel,zbytočné náklady,robota.
Odpovedať
@hora111 jedná sa o vyzretý dom, tak aké sadanie.
Odpovedať
@viktor811 lenže podklad bol rozrytý,treba navážať ešte cca meter zeminy,čo je váha nemyslím,že ak by to dnes podbetonoval,zajtra navozil hlinu,že pozajtra by to na tom betone lezalo v celej dlzke a žabovať v tých priestoroch nebude,preto podľa mňa škoda materiálu a roboty,klasika obsypať pieskom koldokola,vypeniť otvor a hotovo.
Odpovedať
@hora111 Asi potom zle vidím. Mám zato, že to bolo vybraté do úrovne ako je na fotke a zatiaľ tam nebolo nič navezené. Teda po vyčistení pod potrubím sa dostane na starú pôdu. Pokiaľ by to vysypal len pieskom, tak potrubie sa pod váhou navážky v piesku prehne, prípadne zlomí. Takže bez riadneho podloženia potrubia, najlepšie podbetónovaním do polovice potrubia, nie je možné zavážať .
Odpovedať
@viktor811 @hora111 Diky za odpovede. Situácia sa má tak, že všade je už navozené, všetko je užabované. Len pod rúry som nedával ten bordel, tam je čistá hlina (tvrdá), rúry podložené tehlami, a podsypané + obsypané pieskom. (okrem tých tenkých na foto) Na tie rúry + okolo nich sa bude už iba vyplňať štrkom, a na to pôjde už iba beton (deka). Čiže nad rúrami bude pri tej diere z domu cca 15-20cm štrk + 15 beton, na najvyššom bode to vychadza len na ten beton, aj to nie celých 15cm, uvidím ako pustia výšky. Prioritne sa mi jednalo ale o tie prechody cez základ, ostatné už prerábať neplánujem :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahojte, rád by som oživil tému. Kvôli dorobeniu kanalizácie do RD som musel spraviť prestup do pivnice. Prestup je spravený nad dekou cez obvodový múr (betón) cca 80cm pod úrovňou terénu. Myslíte že stačí takýto prestup vypenit a z vonku zatriet gumoasfaltovou hydroizoláciou ? Pôvodne som to chcel nejako zahadzat betónom , ale pri 50cm prestupe to ťažko vyplním poriadne. Ďakujem
Odpovedať
@pealu Sú aj zalievkové betóny (malty), nezmršťujúce sa. Hydroizoláciu určite nepodceniť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@frantisekca díki za tip, ale aj takúto maltu by som tam musel nejako dostať pod tlakom či ? Je rozdiel zaliať nejakú vertikalnu dieru a horizontálnu ( môj prípad ).
Odpovedať
@pealu Dieru v betónovej zvislej stene (vodomerená šachta pre bytovku) som dobetónoval tak, že som okolo rúry dal napresno vyrezaný 3 cm hrubý styrodur, ktorý nebol až po vrch diery. Zapažil som ho a cez zvyšnú dieru “dolial” betónom. Hrúbka steny do 15 cm. V tvojom prípade by stačilo toľko, koľko betónu tam dostaneš z jednej aj z druhej strany. V strede základu byť nemusí. A zaizoluješ…
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?