Ako stavať ak je 30cm pod povrchom spodná voda?

Profilova fotka
na pozemku, kde ideme stavať je vysoko spodná voda, respektíve je tam ílová vrstva, ktorá neprepúšťa dažďovú vodu. Už 30 cm pod povrchom je voda. Čo to pre mňa znamená ohľadne výstavby? Mal niekto podobný problém? Treba nejakú lepšiu izoláciu alebo čo. Ďakujem za rady. J.
Odpovedať
1
2
u nas si kazdy uvazujuci posunie dom vyssie o jedno DT-cko, da kvalitnu hydroizolaciu a vyriesi odvod dazdovej vody.
Odpovedať
a este si treba najst firmu, ktora ma skusenosti so zakladmi v takejto oblasti, treba pocitat s tym, ze ked sa vyhlbia ryhy na zaklady, tak sa mozu takmer hned zaliat vodou, spravnou technikou liatia betonu (najlepsie hned po vykope) u nas vodu vytlacili a odcerpali, cize voda pod betonom neostala.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za rady. Keďže môj pozemok je na miernom briežku, nepredpokladám, že tam je vysoko spodná voda. Skôr ide o to, že je v zemi vraj ílovitá vrstva, ktorá neprepúšťa vodu po dažďoch. Takže asi treba poriadne vyriešiť odvod dažďovej vody z pozemku. Ale dom dávam +40cm od nulového bodu, tak dúfam, že to bude stačiť.
Odpovedať
@korozor my mame doma spodnu vodu a poviem ti kamo, starost na cely zivot,ked mozes tak tma nestavaj...
Odpovedať
Hlavne dobry stavebny dozor ktory ti skontroluje izolacie a odrenazovat pozemok, vykopat studnu-stiahne kopu vody a mozes do nej zviest aj tu drenaz.
Odpovedať
Urcite investuj do nejakeho kvalitneho odbornika,ktory ti vopred poradi ohladne izolacie a odvodnenia.Mame tiez dom, kde je vysoka spodna voda,ale som z toho nestastna.Komplet nove podlahy, izolacie a neviem co este. Plesne sice nemame, ale v rohoch citit vlhkost stale... :-( , v lete obcas vlhke flaky... Niekde som citala, ze pozemky s vysokou spodnou vodou nie su vhodne na stavbu, ze vyzaruju "zle" energie a su premnozene mravcami. Mravcov mame tiez pozehnane, staci padnute zrnko ryze na zemi...
Odpovedať
Profilova fotka
no po týchto vašich skúsenostiach som stratil chuť na stavenie a najradšej by som ani nestaval :-( . Je to naozaj také zlé, alebo je aj niekto, kto síce spodnú vodu má, ale býva bezproblémovo?
Odpovedať
Profilova fotka
okolo Bratislavy smerom na východ {Vajnory, Čierna Voda,} je všade vysoká hladina s.v. Až na niektoré situácie, keď sa nekvalifikovane zastavajú odtokové smery, to nie je problém. Potrebuje to len skúsenosti od projektanta po realizátora.
Odpovedať
Treba vyžiť ten svah a drenážovať, samospádom pôjde voda preč,,,,, ja mam spodnu vodu a nemám svah, si na tom lepšie....
Odpovedať
My máme spodnú vodu,dom je na 4 rady tvárnic,pozemok oddrenážovaný....žiadne mravce,žiadna vlhkosť,aj keď sú silné dažde,tak nám voda nestojí na pozemku.Nezúfaj!Akurát musíš veľa investovať do stavby.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@korozor Ahoj, myslim ze firma LIV-GEOSERVIS by ti vedela kvalitne poradit. Mal som rovnaky problem a navrhli mi technologiu ktora je prevzata z velkych stavieb a funguje to perfektne za cenu klasickych zakladov. Mozno sa mi podari najst kontakt na toho pana.
Odpovedať
Ten kontakt na firmu LIV-GEOSERVIS som nasiel. Je to pán Ing. Sumec telefon ***. Prajem vela uspechov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
my máme tiež podobný problém so spodnou vodou (hlavne keď veľa a stále prší), ale taktiež s dažďovou vodou, keďže máme taktiež ílovitú zem, ktorej priepustnosť je veľmi slabá. Problém sme sa rozhodli riešiť navozením ďalšej vrstvy zeme. Myslíte, že to pomôže, aby voda nestále na povrchu? Zároveň by som sa chcela opýtať, či má niekto skúsenosti, koľko stojí také drenážovanie pozemku a čo tvšetko to obnáša? Ďakujem za rady a snáď som dala tiež nápad ako si pomôcť hlavne s tou ďaždou vodou. Pozor pri tom na susedov! Naším susedom sa to nepáči, že sme navozili ďalšiu vrstvu zeme. Nevie niekto poradiť, či to nie je protizákonné? máme vymurovaný betónový múrik, ktorý oddeľuje naše pozemky. Ďakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi1986 drenážne trubky kúpiť v stavebninách, prikryť netkanou textíliou, môže sa aj obsypať štrkom, ale nemusí, na rozprestrenej zemine urobiť ryhy po 5 m od seba po spáde pozemku, na konci ryhy pripojiť kolmo na priečnu vetvu. Spád minimálny. Teoreticky by sa dal pozemok zakryť netkanou textíliou a zasypať, zemine sa nespojí a zostane trvalá drenážna vrstva.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ja by som postavil dom na cokli -vsetko aj pohlad je lepsi ono cokolvek neskor praskne a voda ide aako chce
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
caute, chcel by som stavat RD bungalov bez pivnice. O lokalite, ktoru som si vybral sa dost spekuluje so spodnou vodou. Podla mna su to iba klepy. Mam vypracovanú hydrogeologickú spravu - prikladam v prilohe. Mam sa bat stavat na takomto podklade? dakujem za odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Poradte prosim.kupili sme starsi dom na pozemku,kde ani susedia nemaju pivnice kpli podzemnej vode...to by sa este dalo.ale na kraji pozemku pod kopcom/horou mame hospodarsku budovu do ktorej sme ulozili drevo,nech je v suchu.nedavno napadol sneh,asi 20 cm,teraz sa to zacalo topit a sopa je vytopena aj spolu s celou zadnou castou pozemku.co mame urobi?zburat a postavit nieco izolovane alebo staci polozit izolaciu a zasypat strkom ci vyliat betonom?teraz je tam ako zem len velmi chaba vrstva..len sa bojim ze aj hrubsia vrstva betonu casom praskne pod tlakom vody...co mame robit???
Odpovedať
To ale bola povrchová, nie spodná voda? Alebo... ?
Odpovedať
@gabciatkoo mohla si sem dať aspoň 2-3 fotky z diaľky aj z blízky ako to vyzerá ... veru z vodou nie sú žarty, a riešenia sú nákladné. Tiež mám postavené pri kopcoch a na jar spodná voda niektorý rok stúpne až na úroveň cesty ...preto žiadne pivnice , a stavia sa tam minimálne 50cm nad úrovňou cesty a naváža sa veľa zeminy na pozemok.
Odpovedať
@korozor Problem mate iba so spodnou vodou, alebo aj povrchovou? Hrozia v lokalite aj povodne? Co je to minimalny sklon pozemku? Ake mate prevysenie na pozemku? Ak ide takmer o rovinu zvazoval by som zakladovu dosku namiesto pasovych zakladov (jednoduchsie a podla mna aj lacnejsie riesenie). Inac v mojej lokalite maju susedia podobny problem - spodna voda cca 40-50 cm pod povrchom. Vykopali zaklady a mali ich napustene vodou. Ide o niekolko takych pozemkov. Urcite by som nerobil pivnice :).
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 voda zo sopy je prec.stoji uz len na jednom mieste.na pozemku ostali len dva vyvierajuce potociky..ako je mozne ze vcera rano tam bolo sucho,vcera vecer som skocila po clenky do vody a dnes naobed je tam uz len rozmocene piliny a blato.je mozne ze voda takto pracuje?.nechcem ani pivnicu ani nic kopat do hlbky.chcem len vediet ci zabranim vyvieraniu vody v sope vrstvou betonu...len nech le drevo v suchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 ja neviem...zvrchu tam nenaprsalo a obvodove steny to nepustili...zrazu tam bolo kopu vody...
Odpovedať
@gabciatkoo Z tých foto som sa nič nedozvedel. V Prvej otázke píšeš že máte na konci pozemku hospodárku budovu. ( čo pre mňa znamená stará murovaná stavba ) A teraz píšeš o šope ( čo si predstavujem labilnú drevenicu ktoré často vídavam na dedinách ) Ja som chcel vidieť z diaľky celú stavbu a úroveň terénu v okolí nej. Nie blato s vodičkou čo si odfotila :-D Toto je šopa - foto
Odpovedať
Profilova fotka
prepac..neskoro som pochopila
Odpovedať
@gabciatkoo Takúto stavbu treba zozadu a zbokov obkopať aspoň 60-70 cm, uložiť do spádu drenážne potrubie a to zviesť niekam mimo pozemku, prípadne aspoň niekam na kraj pozemku. Potom sa dá aj podlaha spevniť.
Odpovedať
Profilova fotka
Iny sposob?
Odpovedať
@gabciatkoo zburat sopu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Iny sposob?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky a dalej?lebo nejaku hosp.budovu potrebujeme.na naradie,drevo.... :-S
Odpovedať
Iný spôsob ? modliť sa aby nepršalo a nesnežilo :-) Drenáž je základ. Ináč dobré foto už môže niekto aj poradiť , teraz je jasná predstava ako tá stavba vyzerá.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?