Ako správne odizolovať a zrekonštruovať pivnicu

Pre dvoma rokmi sme sa s manželom presťahovali do staršieho rodinného domu. Keďže sme obaja z paneláku, stále sa len učíme. Minulú jeseň sme v pivnici uskladnili drevo, nakoľko sme potrebovali zbúrať drevenú garáž, v ktorej bolo umiestnené a bola už na spadnutie. Teraz v lete sme si všimli, že drevo chytá pleseň. Vyniesli sme všetko von a nakazené časti spálili. Po bližšom skúmaní sme zistili, že je to drevomorka. Zavolali sme si špecializovanú firmu, ktorá to potvrdila a posúdila stav. Chcela by som sa poradiť ako správne pivnicu zaizolovať, aby sme sa vyhli chybám. Dlážka je hlinená, tú chceme určite zabetonovať, ale čo so stenami? Chceli sme použiť aj na ne nejakú izoláciu, ale ten pán, ktorý bol u nás kôli tej drevomorke to neodporúča, lebo ak prešla do muriva, môže to spôsobiť ešte väčšie škody. Čo teda so stenami? Celé to opadáva, je tam akoby hrubá kamenná omietka. A tiež so stropom pivnice? Nechceme to nejak udusiť, aby nebolo horšie, alebo opraviť diery a nerovnosti. Viete niečo poradiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuskakri nejak ste to rozbehli, drevomorka je na spálenie nie trochy dreva, ale domu. Drevomorka sa zisťuje dosť náročne, tá firma je skutočne tak vynikajúca? Ak pivnica nie je izolovaná, je úplne prirodzené, že drevo splesnivelo a ukázali sa tam huby. Ak Vám niekto radí, že sa to nedá, tak treba pouvažovať nad rozhľadenejším.
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuskakri Ak chcete starú pivnicu dobre zaizolovať proti vode a tepelne to bude strašne drahé to sa vám už skôr finančne oplatí túto zasypať a na záhrade si postaviť novú. Museli by ste vykopať podlahu naliať tam podkladný betón nechať podrezať všetky steny potom dať hydroizoláciu na podlahu prípadne aj tepelnú izoláciu zaliať ju poterom zatepliť strop, toľko čo podchodná výška dovolí, obkopať celú pivnicu z vonkajšej strany vyrovnať steny dať hydroizoláiu a spojiť ju s tou horizontálnou čo sa dala keď sa podrezali steny ( teraz ma napadlo e by sa to najskôr muselo obkopať a potom podrezať ) hydroizoláciu vytiahnuť cca 30 cm nad terén, dať tepelnú izoláciu, nopovú fóliu na steny vytvoriť drenážny systém a všetko zasypať. A to neviete v akom stave sú základy. Alebo sa to dá zaizolovať z vnútra steny budú stále mokré ale nebude to z vnútra vidieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko popisujete dosť komplikovaný systém,asi ako inžinier spred tridsiatich rokov, dnes sú,už technologické aj materiálové možnosti trochu ďalej
Odpovedať
@jan45 Viete nám teda prosím poradiť? Tá firma sa tým zaobera dlhodobo a má dobré výsledky. Preto nám steny neodporúčal izolovať, ak by tam tá drevomorka bola už predtým, aby sa to nerozšírilo vyššie, inak v stene neboli korienky a vlákna boli tenké ako pavučina. Máte s tým prosím nejaké skúsenosti? Pre nás to bol des, nikdy sme o niečom takom nepočuli a nevieme ďalej čo s tým. Tá firma sa inak zaoberá mikrovlnnym žiarením a vraj to nie je až v takom stave, len sa musíme vyhýbať drevu, natrieť bochemitom, spodok zaizolovat a boky a strop pivnice neriešiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?