Ako spraviť drenáž meter od základov domu?

Ahojte. Potreboval by som poradiť ako správne vybudovať drenáž odsadenú meter od domu. Odporučil mi ju statik po obhliadke domu a skonštatovaní na základe prasklín, že mi zadná strana do dvora sadá a treba pod betónovať rohy domu a vybudovať drenáž. Prípadne kde konkrétne osadiť drenáž, ako ďaleko od domu a v akej hĺbke má byť. Pod tou hojdačkou je len asi 5 cm vrstva zeme a pod nôu je íl ( v minulosti tu po zime stávala voda).na opačnom konci domu je úrodnej zeme viac. Dom je pod kopcom z dvoch strán od susedov vpravo a za domom smerom k ulici. Sused robil ten múr asi 5 rokov do zadu, ale nie len kvôli vyrovnaniu pozemku, ale tiež na odporúčanie geológa, taktiež ten sused nemal na dome dovtedy vôbec odkvapové ríni. Pre lepšie pochopenie prikladám fotky. Budem vďační za každú radu. Ďakujem.
Odpovedať
Treba podbetonovat nielen rohy, ale celú stenu. Na betón hydroizolácie, potom nopovu fóliu a hneď k tomu na dno výkopu drenaznu hadicu.
Odpovedať
@viktor811 Vďaka za reakciu Viktor. Takáto drenáž viem ako sa robí, už som ju robil oproti cez ulicu susedovi. Len neviem prečo mi statik radil ju spraviť meter od domu. V súvislosti s tým pod betónovaním v tom vidím ešte ďalší problém, ktorý som nespomenul, okolo základu hlavnej stavby, čo je klasický štvorec 9x9 je spravený betónový veniec., (to je to čo sa tvári nenápadne ako odkvapový chodník, to vedľa neho je zrejme len járok pre vodu dúfam, vzadu som ešte nerobil sondu) ktorý má šírku okolo 40-50 cm a hĺbku 70 cm. Prikladám foto( sondážny výkop je robený vpredu pred domom, smerom k ulici). V podstate keď nechcem tie kubíky betónu rozbíjať ručne, tak musím bod betónovať aj ten, len neviem ako to podkopať ( na koľko cm hĺbky to treba podkopať a ako dať železo pod to?) , múry sú 40 cm a to je teda skoro 90 cm podkopania plus výkop. Statik mi ,poradil to podkopať z vnútra, ale dom musí byť neustále obývateľný a podlahy sú betónové, plus pod nimi, je vraj naliata smola netuším konkrétne hrúbky.
Odpovedať
Profilova fotka
no Vy ste znôška staviteľov. Statik ak nevie poradiť komplexne tak nech neradí, geológii by mal rozumieť, ten ďaľší má tiež ďaleko k stavarine a vladinom potrebuje serózneho projektanta, ktorý vec posúdi komplexne. Väčšina navrhovanývh zásahov je zbytočná a neúčinná.
Odpovedať
@jan45 Asi my neviete poradiť teda, nejakého konkrétneho projektanta najlepšie z Nitry, alebo okolia. Určite nechcem robiť neúčinné opatrenia, to je pravda.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?