Ako riešiť drenáž domu vo svahu?

Profilova fotka
Priatelia, viem, že sa toho o drenážach popísalo na tomto fóre už hodne. No stále som sa nedopracoval k výsledku. Môj problém je nasledovný... Postavil som dom vo snahu, je cca 100m od horizontu kopca. Spád je cca 30 stupňov. Keď sme kopali základy - Jún minulého roku. Pred základom sa objavil maličký prameň vody. Stavbyvedúci rozhodol, že tam dáme drenáž s geotextíliou, obsypeme štrkom a vyvedieme mimo základ do šachty - že neskor môžem vodu využívať na zavlažovanie - splachovanie atď. (obrázok 1-2) Problém nastal keď celú jeseň pršalo. Z drenážnej rúry tečie voda ale fakt prúdom, ako keď pustíte kohútik na umývadle naplno. Sondovaním, skúšaním, rozmýšľaním som došiel na to, že to je voda, ktorá vsakuje cez ornicu do pôdy nad domom, podlažie je ílovité takže vodu ďalej nevsaje, tečie popod základy a existujúca drenáž ju zachytí, no niekedy je tej vody tak veľa že drenáž nestíha a už sa mi stalo, že voda presiakla do pivnice. (zrejme tak veľký tlak.) Preto som navrhol 2 spôsoby drenáže pozemku nad domom, ale ako totálny laik neviem či to je správne. Pri obrázku 3 (ako som sa dočítal na fóre) ma desí to, že voda bude hneď pri základe. Skôr sa mi pozdáva obrázok 4. Ale fakt netuším či to bude mat nejaký význam. Vie mi prosím Vás niekto poradiť ako zastavím / odvediem stekajúcu vodu z pozemkov nad mojim domom aby som ochránil základy / pivnicu ? Vopred ďakujem za akýkoľvek názor a radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Návrhy a pod-otázka... štrkom zasypať úplne po vrch, alebo len do polovice a zvyšok zeminou aby mi povrchová voda nevsakovala do drenáži ?
Odpovedať
Svah je iba v jednom smere? Odporúčam hore na svahu zriadiť otvorenú záchytnú priekopu na prívalovú vodu na celú šírku domu + 2-3 m a po svahu vyústiť ich do vsakovacích jam pod svahom. Na svahu potom nasadiť stromy, aby znížili vlhkosť aj zo snehu sa voda zdrží v priekope. Hĺbkovú drenáž uložiť v hĺbke min. 30 cm pod úrovňou základov vo vzdialenosti odhadom cca 2 m od základov. Účinnosť drenáže a potrebná hĺbka uloženia sa dá vypočítať podľa zloženia vrstiev zemín, ale to asi nebudete skúmať :). Škoda, že exist. drenáž nie je viac pod úrovňou základov. Na vrchu ryhe nad drenážou by som dala štupeľ - ílovú zátku. V jednej ryhe 2 drenážne rúry uložiť vedľa seba nie nad sebou, voda by beztak presiakla do tej spodnej. Pokiaľ by to do budúcna nepomohlo, tak už len navŕtať studne.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Ahoj Janet, svah mam z dvoj strán - modré šípky. Červenou zakreslené su existujúce drenaže. Ta dlhá, je cca 80cm pod úrovňou terénu - no nie pod základom. Vodu mi zachytáva hlavne tá pod pivnicou, no nestíha. Preto by som to rád niejako vyriešil. Ale ako som písal, som laik - skor opravím PC ako navrhnem správnu drenáž. Architekt so nou nekomunikuje, nakolko mi tak zle navrhol dom, že som to chcel riešiť súdnou cestou - vrátil len peniaze za projekt a odvtedy ho niet.
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 keď budete dávať drenážne trubky, nepoužívajte obalené geotextíliou,len zásyp štrkom a na štrk pred zasypaním zeminou geotextíliu
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Pan Jan, z tych mojoch navrhov, ktory je najschodnejsi ? Dat tu druhu drenaz priamo ku zakladu, alebo radsej zaklad zasypat hlinou a drenaz odsunut tak 0,50m - 1 m od zakladov ? Obavam sa aby mi zbytocne nevlhli zaklady ak by som zvolil moznost cislo 1. Dakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mato666222 je úplne ľahostajné, či bude drenáž tesne pri základoch, alebo pol metra. Treba čo najbližšie k základovej spáre. Základy môžu byť vo vode, betónu to len prospeje, oni budú vlhnúý aj keby ste vodu odviedli úplne, na oddelenie vlhkej a suchej časti muriva slúži horizontálna izolácia. Základy sa zaizolovať nedajú, keď občas vidím ako obkopávajú dom a izolujú podzemnú časť len z vonkajšej strany, je mi ich ľúto. vnútorná a spodná nie sú izolované, takže je to nanič. na vyústení drenáže z pivnice by som vykopal 1-2 m ryhu popri základe a obnažil základovú spáru, zvvýšil by sa priesak spod pivnice. Potom doplniť v ryhe potrubie aspoň na 2 x 80 aby stačilo odvádzať prítok. Zaústenie prítoku do žumpy môže viesť k rýchlemu zaneseniu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?