Ako opraviť základy starej drevenice

Profilova fotka
Ahojte. Prisli sme k 100 rocnej drevenici na Kysuciach. po technickej stranke vyzera byt vporiadku akurat zo spodnej strany ma krivý základ. Dostal som informáciu že bol vždy krivý a nemám sa znepokojovať. Chcel by som ale opraviť aspoň jeho vzhľad nakoľko je tam odlupená omietka a vypadá to blbo. Chcem sa opytat ci ma niekto skusenosti s niečim takým alebo rady ako sa to dá opraviť. Prípadne akého odborníka sa na toto prizvať? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
www.obnova.sk. s tymito starymi domami opatrne, potrebuju stare techniky, ziadne flexilepidla, ale pekne vapno atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx jasne, skusim aj na obnove. By bolo fajn keby som zohnal nejakeho machra na stare drevenice co by sa pozrel na celkovy stav a poradil postup.
Odpovedať
@ducho777 chod sa do Vychylovky spytat do skanzemu, tam ti poradia najlepsie. Mozno aj majstra, nielen postup
Odpovedať
Profilova fotka
@ducho777 drevenica sa musí pravidelne používať, v zime kúriť (čiastočne) aj keď tam nie ste. Táto je v dobrom stave, ale už je neobývaná, preto pracujú základy. to v čele sa dá vyspraviť nastavenou maltou alebo tiahlom, na hornej strane treba opraviť odvodnenie, stačí povrchové. Sokle sa pravidelne bielili, vždy vzlínala voda a sokle sa opravovali. Treba pozrieť spodné trámy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 dobry napad. dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Dakujem za odpoved. Musim ešte zistit co je to to Tiahlo.:-) . Ja som sa len bal ci sa ten zaklad nejako nedeformuje a ci mozem verit predoslemu majitelovi ze to bolo krive vzdy. Ak je to len v tej estetickej uprave 6e vyspravit nastavenou maltou tak je to pre mna dobra sprava.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Z Kysúc to má bližšie do Čičmian. :-)
Odpovedať
@jamk1 no teda v Cicmanoch som nebola, ale vo Vychylovke ano, a ta je v okrese Cadca, co su Kysuce. A ked uz bude v skanzene, deti povozi na zeleznicke a drahu povodi po tamojsich exponátoch aby videla ako to ma vyzerat. A ked budu mat stastie, tak aj fazulovice si daju v miestnej krcme
Odpovedať
Profilova fotka
@ducho777 dom je vo svahu a zvádza vodu, dolu to namŕza a rozťahuje steny, keby sa tam kúrilo aj podložie by bolo suchšie. Tiahlo je kus železa vložený do spáry a ukotvený na konci, robievali ho kováči a sťahovalo sa klinmi, teraz sa to skrutkuje, ale už to nie je také pekné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte. Tak sokel je hotovy a opraveny. Je na ňom hydraulicke vapno. Uvidime dokedy to vydrží. Ešte raz vďaka za Vaše rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?