Ako dlho musí schnut zakladova doska ?musi stavba zriet?

Profilova fotka
Dobry den.mam niekolko otazok som uplny laik este k tomu zena :-) ideme stavat dom .bude nam ho stavat znamy ktory stavia obcas na kšeft s pomocou robotnikov.moj muz mu dovoruje ja som vsak clovek ktory si vsetko rad nastuduje.Pan stavitel tvrdi ze zakladov doska nemusi tvrdnut ze ona uz po 3 dnoch unesie 30percent vahy ltoru bude niest potom ze kludne sa moze hned stavat .lebo ze kym sa vlasten potiahnu mury na cely dom tak uz bude vyzreta a tu vahu postupne unesie.vsade vidim zriet dosky a preto mi to vrta v hlave.dalej tvrdi ze jluden mozeme stavat v zime a stavba nemusi zriet ze uz su materialy atd............ lenze potom stojim vonku s kamoskou ktori stavali a povie mi ze dom zrel rok :-o budem vdacna za kazdy nazor este kym sa vobec s tym clovekom pustime do niecoho.
Odpovedať
@lucka261177 kazdy ma na to iny nazor ale aj moj je taky, ze je lepsie, ked zakladova doska zrie...my ideme teraz stavat zaklady a mury budeme tahat az buduci rok na jar...no zalezi aj od materialu, aky sa pouziva...
Odpovedať
@lucka261177 nezavisly stavebny dozor. A ano, na doske sa mozu po troch dnoch kludne zacat murovat mury.
Odpovedať
Nábeh pevnosti betónu pri týchto takmer letných teplotách je rýchly. Dôležité však je, nedávať ťažké palety na platňu krátko po betonovaní. Pri stavbe sa už nepoužíva toľko vody ako v minulosti, aby musela dlho "zrieť", zároveň však nie je vhodné v zime robiť jeden mokrý proces za druhým (omietky, potery) bez kúrenia a vetrania a krátko na to sa nasťahovať.
Odpovedať
@lucka261177 ma aj nema pravdu. Opytaj sa ho ci by aj sebe tak rychlo staval. Ja by som sa veru tak rychlo neponahlal.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka261177 Betón má už po pár dňoch celkom slušnú pevnosť, ale aj tak sa odporúča ho ošetrovať aspoň sedem dní či už ho polievať vodou alebo ho nechať zakrytí fóliami aby mal dosť vody na hydratáciu a aby sa predišlo zbytočnému praskaniu a podobným problémom. Tak isto aj hydroizolácia ak budete natavovať na "mokrý betón" nemusí byť v poriadku aj keď tam viac záleží na kvalitnom prevedení spojov ako na prilepení o dosku. Čo sa týka zrenia betónu tak po 28 dňoch je betón vyzretý a čakať viac je zbytočné. Čo sa týka "zretia" pri ostatných procesoch, každý má svoje špecifické technologické postupy čiže tam záleží na konkrétnych konštrukciách ale samozrejme že každý proces kde sa používa voda potrebuje nejaký čas, či už sú to omietky alebo potery.
Odpovedať
@lucka261177 nám stavebný dozor (nezávislí) povedal že minimálne 7/10 dní sa musí čakať kým sa na neho položí tehla na paletách ... keď veľmi ponáhľa môže sa začať murovať za 4 dni ale tak že sa tehla/ytong položí vedľa základovej dosky a začne sa murovať ...
Odpovedať
prvé dva dni polievať, na tretí už môžeš tehli ukladať (aj palety)
Odpovedať
Profilova fotka
áno, môžu sa po troch dňoch už ukladať tehly. dobre ti povedali :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?