Ako by ste pokracovali s izoláciou pivnice?

Zdravím. V pivnici nám opadávala omietka, tak som ju obil. Na obrázku je vidno, ze cca 40-50 cm sa obilo az po betón, zvysok sa iba zlahka otukal po plafon (230cm). Od okna po podlahu je 160 cm. Z vonkajsej strany som obkopal základ, a drátenou kefou ocistil, aby sa susilo rychlejsie. Na druhom obrázku od okna je hlbka cca 180 cm, cize az pod úroven základovej dosky. Nie je tam ziadna izolácia a teraz uvazujem o nejakom dlhodobsom rieseni. Vo vnútri samozrejme sanacne omietky. Ale co vonku? Penetrák+Ipa? Penetrák+nopová fólia? Dakujem za rady.
Odpovedať
penetrak ,ipa 100mm styrodur alebo 50mm podla financii a tak mopovka
Odpovedať
@t0ny08 Dakujem za tip. Ak to zvonka takto zaizolujem,nebude tá vlhkost zo základov "prúdit" iba smerom dnu?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@nyugti Nejak si sa uponáhľal, najskôr by som rozbil poter vnútri, tam urobil hydroizoláciu potom by som ju napojil na hydroizoláciu stien ktoré bude treba alebo podrezať alebo chemicky impregnovať a až potom ti stačilo riešiť izoláciu stien z vonkajšej strany a samozrejme asfaltovými pásmi alebo PVC, nopová fólia nie je hydroizolácia.
Odpovedať
@martosko Volal som i firme pre cenovu ponuku na podrezanie. Povedali mi, ze pod urovnou terenu sa nepodrezáva, ani neinjektuje. Navrhovali nejaku specialnu omietku za nehoraznu sumu, ktorou sa naomieta základ zvonka i zvnutra a vraj potom uz betonovy základ nebude tahat vodu. Ale tejto metóde moc neverím... Rozbil by si i základovú dosku? Kedze tu nie je poter... :-| Aspon tie asfaltové pásy tam nalepím... v tom sa zhoduje najviac tipov...
Odpovedať
Profilova fotka
@nyugti Podrezanie by nebolo jednoduché ale injektovanie by šlo, darmo urobíš izoláciu z vonku keď vlhkosť ďalej pôjde zospodu. To že v miestnosti nie je poter je ďalší problém ak dáš hydroizoláciu teraz a na ňu poter poruší sa ti výška podlahy a bude problém s dverami alebo schodmi.
Odpovedať
@nyugti Tak ako ti radia hore s tym penetrakom ipou styrodur na penu nopovku a zasyp a ked chceš v nutry robit poter tak aj tam nalep na zem ipu a vytiahni ju trech do vrchu ako keby si robil vanu my sme to tieš ešte viac mali a robili sme to takto a v pohode ked sa nedostaneš pod zaklad tak voda ti tam nema odkial isť a ťahať na zaklady alebo steny samozrejme ak tam nemaš spodnu vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
zaujímavé riešenia, ale fyzika skoro všade kúsok chýba. Omietky dodáva aj Sakret a nemá vysoké ceny
Odpovedať
To je klasicky dom - stvorcovy podorys, kompletne podpivniceny? Rekonstruujes cely dom, ci len pivnicu? K tomu podrezavaniu a injektazi co tu radia, tomu celkom nerozumiem ako sa podrezava pivnica... to je uplny nezmysel, kedze vodorovnu hydroizolaciu v muroch mas niekde nad tym pivnicnym oknom. Pivnica vyzera byt super a je jasne, ze po desatrociach opadavaju tie stare klasicke omietky. Tie by som zhodil a dnes je vela moznosti ako to upravit z vnutornej strany a mozno ani nie je nevyhnutne aby tam nejake omietky vobec boli. Podlahu nerozbijat, ak je to zakladova doska, to je jasne. A ta vonkajsia strana pivnice - nechapem preco si to vobec obkopal cele zaklady, tomu betonu tam bolo dobre, vodu v pivnici si nema a vlhkost v pivnici je normalny jav.
Odpovedať
Spomínali ste ten styrodur. Co by sa stalo, keby som na ipu nalepil 10 cm obycajny biely polystyren? Nemalo by to podobny ucinok ako patka tvrdeny styrodur? Alebo by sa potom vtlacila do nej nopovka po zásype?
Odpovedať
@knedlik82 Áno, je to cca 50 rocny dom so stvorcovym podorysom a pivnicou. Potrebujem spravit pivnicnu cast obytnou a zacal som touto izbou. Omietky vhrúbka 5-7cm opadávali, tak som to obil. Nemal som v umysle to odkopávat zvonka, ale chcel som aby sa to susilo rychlejsie. Ostatné strany pravdepodobne nebudem odkopavat.
Odpovedať
@nyugti Chcel som vediet ci rekonstruujes cely dom, lebo ak ano, tak na pivnicu by som sa teraz vykaslal a robil ine prioritne prace...casom by si aj prisiel na to, ako co najlepsie vyuzit pivnicne priestory pre svoje potreby, ci uz ako technicke miestnosti alebo na skladovanie potravin napriklad. Tiez keby si sa chystal zateplovat celu fasadu domu, tak nie je rozumne teraz riesit izolaciu pivnice. Ja mam podobnu pivnicu, stare omietky isli dole a v jednej casti pivnice ostal len beton zvnutra a vyzera to celkom fajn ako pivnica. V dalsej casti pivnice mam zas omietku... ale stale je to vyuzivane ako pivnica. Ak si predstavim namiesto tejto pivnice obytnu miestnost, izbu, kde sa prebyva a spi, tak to podla mna nie je dobry napad. Neporadim ti teda ako odstranit vlhkost a ako to zobytnit, radim ti nerobit z tejto pivnice izbu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
XPS na pivnicu z vonku, lepený na asf. pásy sa prekladá? mám nalepený 60 xps a neviem či poprekldať špáry. Dík za odp.
Odpovedať
@peter552 a ideš lepiť ďalších 60 alebo ako? Ak áno, tak jasne poprekladaj.
Odpovedať
@palo18 no neplánoval som, len teraz čítam nejaké názory, že sa to má prekladať. pôvodne som to nemal v úmysle.
Odpovedať
inak nahodím otázku do pléna: čo v prípade domu, ktorý je odizolovaný proti vlhkosti na úrovni prízemia, teda obytná časť je suchá ale pivničné steny ťahajú vlhkosť ktorá vďaka izolácii ďalej neprejde. Bola by chyba odizolovať pivnicu iba zvnútra ak by sme chceli zabrániť vlhnutiu pivnice?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravim strechari, mám rozostavanú stavbu RD konkrétne problém je v pivnici ktorá je úplne celá pod nekrytou terasou. Momentálne práce nepokračujú a pri dnešnej obhliadke som si všimol mokré DT múry a na 1/3 plochy aj vodu na betónovej platni, pivnica je cca 160cm v zemi pri výkope sa neobjavila spodná voda zaliali sa pásy urobila platna a pred murovanim z DT sme zaizolovali lepenku s presahom von, vonkajšie steny všetky asi 10cm nad úroveň terénu sú zaizolovane IPOu ktorá sa spájala s pásmi pod DT múrmi, po celej vonkajšej stene je na IPU penou lepeny styrodur 10cm nopovka nad terén a zasypané hlinou. Strop je neizolovany z nosníkov a betónových vložiek + betónová zálievka asi 5cm. Otázka je možné že voda vsiakne cez betónovy strop po DT až ku podlahe alebo čo počas prác nebolo ukázala sa spodná voda a vyrieši to doteraz nezaizolovana podlaha? Ďakujem za váš názor
Odpovedať
zvonka odkop zeminy az pod uroven zakladu, mopovka drenaz na spodok, zasyp strk 8-16, drenaz 0,5m pod urovnou terenu. stena zateplenie 0,8m pod uroven terenu chranene mopovkou drenaz a strk. podlaha: typ: IGLU - zabezpeci odvetranie aj odvod radonu + poter na kari, okolo stien diletacia pre beton. hydroizolacia. moznost podlahoveho vykurovania ulozeneho v poterovej podlahe. steny - sanacna omietka do vysky 1,00m nad podlahou. potom staci aj obycajna omietka + stierka. kostrukciu podlahy podlahy pocitat s vrstvamy. a malo by byt obyvatelne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?