Aké železo dať do základov a koľko?

Zdravím strecháči, mám jednu dilemu a to sa týka železa do základov. Navážka 70 cm, bungalow 13x16 m, terén rovina, projektant odporučil /nenapísal do projektu do základových pasov 12-14roxor, 6 prutov, strmienka 6ka roxor 30 cm na široko od seba,/ a napísal do PD kari sieť hrúbka 8 15x15cm. Stav. dozor odporučil len kari sieť 10ka 15x15 cm, bez železa v základových pasoch. Výkres železa sme k PD nedostali. Čo by ste odporučili vy ? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
na bungalov ti staci siet 10 ka 15x15 do platne , daj si zalezat ale na podlozeni siete aby bola spravne umiestnena a na jej prelozeni . Oplati sa kupit original podkladove pasy pod siet. napriklad tie v linku http://www.tebau.sk/produkty/spotrebn...
Odpovedať
Profilova fotka
Kontaktovat projektanta. ..myslím, že železo v zakladoch je dost dolezite na to aby bolo odhadom
Odpovedať
@gabes To projektant vedel, že idete stavať na navážke?
Odpovedať
@gabes stavebný dozor sa zrejme správne drží PD, lebo keď to tam projektant nenakreslil, tak to tam nemá byť (nesie za to zodpovednosť). A keď odporučil, tak to tam mal uviesť, alebo aspoň zapísať v stavebnom denníku. Ja by som ti odporučil požiadať dozora (ktorý by ale po správnosti požiadal projektanta - statika) aby k tomu dal stanovidko a zapísal ho do stavebného denníka. Momentálne si na tom tak, že ak tam to železo skutočne treba a ty ho na základe vyjadrenia dozora nedáš tak sa v prípade poruchy ani nemáš na koho obrátiť o náhradu škody, lebo projektant vytiahne v ,pre teba, najnevhonejší čas papier kde to napísané bude. Ak by to bolo bežné zakladanie tak tam železo poväčšine ani nieje treba, ale ty by si dokonca mala zmerať aj únosnosť základovej špáry po zhutnení navážky. BTW: na nerovnomerne zhutnenom podloží sa zvyčajne siaha po inom spôsobe zakladania, ale to je parketa statika.
Odpovedať
no veď to mi povedal projektant len do telefónu ohľadom roxoru 12-14mm 6x , nerobil sa prieskum podlažia, 60 cm základové pasy (1/3 v pôvodnej zemine) 2 rady tvárnic a doska so sieťou 8 15x15 je v projekte. Projektant o tom vedel že ideme stavať na navážke, aj to uviedol do projektu. Základové pasy ešte nemáme vykopané tak neviem podľa koho sa riadiť. Veľa ľudí nedávalo roxor do pasov vôbec na tejto novej ulici.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je tam 70 cm navazok a pod tym rastla zemina, mozno by nebolo na skodu to v mieste zakladovycha pasov vykopat az na tu rastlu zeminu ,a odkopanu vysku po spodnu hranu zakladovych pasov vyplnit hutnenym strkovym zasypom. Ta vystuz do zakladovych pasov... na skodu tam urcite nebude. Je to uvazovane ze to vlastne bude fungovat ako vystuzeny rost, armokose ako do zakladovych tramov. 6xfi12 to by mal byt akurat minimalny stupen vystuzenia, akurat tie strmene by som ja navrhol fi10 v rastri 250 mm. Ak tam idu este salovacky, bolo by vhodne to mat prepojene vystuzou az do tej podlahovej dosky.. Ja zvyknem kreslit fi8/250 pri oboch povrchoch, nechat trcat aspon 200 mm a zahnut k hornemu povrchu podlahovej dosky. Ci uz sa rozhodnete pre vystuz pasov alebo nie to je na vas a diskusii s vasim statikom (ked ho poprosite za rozumnou cenu by mohol armovak urobit). Je to vec vecnej diskusie a hadok na stavbe. Ale co urcite urcite, by som siel na poriadny podklad a snazil sa obist tie nestastne navazky.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím ideme stavať dvoj podlažný RD (celí podpivničený) žiadne výklenky ani nič podobné je to obdlžnik 11x9,5m v projekte nemáme základy bez výstuže .Čo si myslíte treba dať železo do základov alebo nie . Dom je podla statika na pevnom podloží žiadna navážka .Alebo bude stačiť pre istotu dat roxor do rohov domu.
Odpovedať
Vo vacsine pripadov zelezo do zakladovych pasov nie je nutne. Navazka, pripadne piescite zeminy nie su standardnym pripadom. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@sidewinder strmene fi10mm? To akoze naco? Uloha strmena je drzat pruty v spravnej pozicii... ci vies este o inej funkcii strmenov? Hadam nie staticka, ci?
Odpovedať
@7domka77 no, ja som do dvojpodlaziaku zelezo dal... a tiez som ho v projekte nemal... A idemmstavat dalsi a to bungalov 14x14 a aj tam dam.... kvoli 500E neidem riskovat....
Odpovedať
@ivantausk prosim ta neriskuj a daj ho tam aspon za 1000E 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk reagujes na prastaru temu a nemas o te.e ani paru. Si statik? STRMENE NEPLNIA IBA FUNKCIU DRZAT PRUTY V SPRAVNEJ POZICII!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@rkorba ak by sa mi chcelo tolko viazat, tak dam :0)
Odpovedať
@kaspy tak napis aku... lebo to potom treba vysvetlit vsetkym tym statikom, ktori predpisuju tie plastove... dakujem vopred.
Odpovedať
@ivantausk vážne ideš poucať statika o tom co a ako ma robiť? Už ťa tu dlho nikto nezotrel?
Odpovedať
@topfield coze tak agresivne? Ved staci napisat dovody, nie? Ved som to pisal, tak nech sa nejaky statik prejavi. Videl som uz par projektov, kde statik navrhol plastove strmienka, tak preco asi? A je ich dost aj na stavbach dialnic... tak fakt nevidim dovod, aby neboli dobre do zakladov domu, kde casto ani byt nemusia... a ked je to iba ako zvysenie stupna bezpecnosti, tak napr. fi6 ocelove strmienko je, podla mna, vhodne. Ale ako pisem, nech sa tu prejavi nejaky argument a ja sa necham rad poucit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk len z praktickeho hladiska,take velke stremene z fi8 su makke, kruti sa to,vseliako ohyba ked po tom chodia chlapi. Toto je hlavne prakticka skusenost zo stavieb. Resp.hlavne poziadavka realizatorov. proste ak ma byt tet strmen velky, tak radsej vacsi priemer a redsie ukladanie.
Odpovedať
@sidewinder tak ano, pokial po tom ma clovek chodit tak ano, to ma zmysel. Ale ak to len chytim a ulozim na podpery a zalejem, tak to asi velky problem nieje.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk strmienka v pripade prievlakov, prekladov ale aj vo vencoch ktore vedu ponad preklad. tramce sluzia ako smykova vystuz. To, ze to nevies, nie je problem. Problem je, ked vyhlasis hluposti o veciach, o ktorých nic nevies...
Odpovedať
@kaspy rad sa nieco naucim od kohokolvek. Takze spravne tomu rozumiem, ze brania rozlomeniu betonu "stredom napoli"?? To akoze fakt? Cize ked niekto neda kovove strmienko fi10 do zakladu, tak ma znacne vacsie riziko prelomenia (strihnutia) zakladoveho pasu "stredom"??? Netvrdim, ze som statik, ale ty netvrd, ze o tom nic neviem... netusis, co o tom viem, tak je velmi nestastne tvrdit, ze o tom nic neviem... a ked sme pri strmienkach, co su v podstate pruty, tak pruty su v mechanikach povazovane za konstrukcne prvy hlavne na tah a tlak... nie na strih...
Odpovedať
Profilova fotka
Priebeh max. smykovych sil nie je kolmo na prierez ;-)
Odpovedať
@kaspy a co si tym chcel povedat? Pri namahani nosnika smykovymi silami sa namaha momentom danej sily a teda ho ide "roztrhnut"... preto su tam strmienka, lebo tie su namahane na tah a tlak. Vrchne teda na tah a spodne na tlak. Ak mi tu chces tvrdit, ze riziko, ze sa roztrhne 14m dlhy a 60 cm siroky nosnik je nieje nezanedbatelne v porovnani so silami, ktore namahaju nosnik na prelomenie priecne... tak bud klames, alebo tomu nerozumies... lebo to tak jednoducho nieje... ved ten prierezovy stav je brutalny... a ty ako statik urcite vies, ze tvar prierezu je daleko podstatnejsi ako jeho rozmer.... Kludne mi tu nakopiruj nieco z coho vyplyva to, ze namahanie nosnika smykom (nie priecne, ale po dlzke) je nezanedbatelne... ked ho teda chces vystuzovat strmienkami kvoli zvyseniu jeho pevnosti...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som statik??? :-x
Odpovedať
@kaspy no niekto tu napisal nieco v tom zmysle... mozno som to zle pochopil.... Kazdopadne mozes dat svoje argumenty aj ak statik niesi... ja tiez niesom, i ked mam i statiku aj pruznosti a pevnosti za sebou.... takze som pocital aj pruty aj nosniky a vyznam sa v priebehoch napati a sil....
Odpovedať
@ivantausk strmene maju v ohybanych zb prierezoch predovsetkym nosnu funkciu. @kaspy ma jednoznacne pravdu
Odpovedať
@minonkysk hmm, mas na to aj nejaky vypoctovy podklad? Ci na zaklade coho si si spravil tento nazor? Ja to vidim nejak takto... betonovy zaklad 600x600 unesie 6 poschodovu budovu... zelezobetonovy so 6mm strmienkami unesie 10 poschodovy... s 8mm strmienkami 10.1 poschodovy...... s plastovymi strmienkami 9.9 poschodovy... to je taky obrazny priklad na to, akomja vnimam vplyv strmienok... No a uz to vidim tie komenty, ze ako som to pocital... no nijak, je to len na opisanie vyznamu strmienok a ich prinoss k celkovej tuhosti....
Odpovedať
@minonkysk a co tieto plastove? https://youtu.be/sekVOFDONqs
Odpovedať
@ivantausk na zaklade toho, ze som to studoval 4 roky na strednej a 5 rokov na vysokej skole. A teraz sa tym 22 rokov zivim.
Odpovedať
@minonkysk vyborne, tak by si mi tu mohol napisat ten vyznam. Vies ho nejak vysvetlit?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?