Aké základy, keď je pôda ílovitá a máme spodnú vodu?

Prišli sme na prvý problém... Zem je ílovitá a aj možnosť spodnej vody. Takže základové pásy asi nepripadajú do úvahy a piloty sú asi finančne náročnejšie. Prosííím, dajú sa základy spraviť aj iným spôsobom? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
aj mym mame ilovitu zem a ideme do hlbky 1,1 zakladovymi pasmi a na to potom ide platna.
Odpovedať
vies, ked dnes skusali , v akej hlbke narazia na skaly a bolo to az v hlbke 2,20. Bojim sa, aby dom potom neupadal :-|
Odpovedať
@lenka117 dajte to spočítať statikovi. Mali sme geologický prieskum, kde bolo presne zaznačené, kde aké sú tlakové hodnoty. To sme dali statikovi. Ten nám napočítal na náš rozmer domu základy. Hĺbka práveže ostala , klasicky do nezamrzajúcej hĺbky, dokonca aj vonkajšie základy, ale dnu nosne priečky máme až 90 cm široké. Niekde na fóre som aj o tom čítala, dávali dokonca všetky široké 1 meter. To mali poschodové. Spodnú vodu síce nemáme, ale ten íl keď prší drží všetko vodu. Preto sme pozemok museli celý oddrenážovať .
Odpovedať
@lenka117 1 - urobte prieskum pôdy do akej hĺbky je ílovita pôda 2 - kopte hlbšie základy (musí určiť projektant) prejaví sa to na statike 3 - vykopané pásy vysypte štrkom a ním zasypte aj drenážne rúry (tu sa názory odborníkov líšia, ale ja by som štrk dal) 4 - oddrenážujte celý pozemok ale poriadne (viac vrstiev aj na výšku popri základoch aj po celej ploche popod budúci dom v jednej vrstve, aj popod platňu) 5 - vykopte šachtu kde budú zvedené všetky drenážne rúry (cca 2m hlboko, aby boli dobre vyspádované, pretože v íle sa dávajú základy zväčša do 1,6m) - Ak je dostupná kanalizácia netreba kopať šachtu, s ktorej by sa prípadne čerpala voda, ale šup do nej všetky drenážky 6 - stojí za to zainvestovať trošku viacej koruniek do týchto opatrení, ale drahé to moc nie je 7 - ;-)
Odpovedať
bod 5.5 - kúpte skruže do tej šachty, rozvrtajze ich na cimpr campr aby do nich natekala voda a uložte, hlbka šachty je podľa bodu 1 a 2 :-)
Odpovedať
@achelan Dakujem za odpovede... Boli sme so statitkom a povedal presne nieco podobne. Kanal. sachtu mame par metrov od domu, tak to tak aj urobime. Vravel, ze zaklady stacia do hlbky najmenej 1,20 a sirku pasov mame urobit 0,90. Staci to? Ale ak to povedal statik, co tam priamo bol, hadam ano. Boooooze, dufam, ze to bude dobre... Ale tolko strku na zaciatok, to sme nepredpokladali :-p .
Odpovedať
štrk nieje až tak drahý :) 1T cca 15 EUR sa dá zohnať - držte sa rád statika. Hlavne sa nebojte, je to osvedčená metóda :) pekný deň a veľa chuti do stavania
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@mk7 prosim vas aky mate velky pozemok? Tiez budeme musiet oddrenazovat mame ilovitu podu. Kolko vas vyslo oddrenazovanie a kam tu vodu odviest? Dakujem moc
Odpovedať
@neyaa 850 m2. Robili sme si to sami, tak ani už neviem koľko. Podľa toho, ak je dvojitá kanalizácia tak tam, alebo potom do trativodu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?