Ake urobit zaklady

Zdravim vsetkych, co uz tuto dilemu mali, alebo este len budu mat. Chcel by som, aby tato tema dopadla ako odrazovy mostik pre vsetkych, co sa rozhoduju si nieco svojpomocne pristavat k domu. V tomto pripade bude ten mostik nasa situacia. Chceli by sme si postavit zahradny domcek a chceli by sme ho murovany so sikmou strechou s klasickou betonovou skridlou ( kedze nam zostala zo stavby ) a rozmermi 3x4 metre. A potom by sme chceli neskor urobit garaz. Taktiez murovanu s rozmerom 6x4 m so sikmou strechou. A teraz nasa dilema. Nevieme sa nejako rozhodnut respektive dohodnut , ake zaklady spravit na ten domcek. Ja som povodne myslel, ze vykopem jamu 3x4 metre 20 cm hlboku, tam by sa naviezol makadam, uzaboval by sa, naukladal by som tam rohoze , spravil salung a spravil 15cm dosku z betonu. Druha strana je za variantu pasovych zakladov ako pri dome , aby to nahodou nesadlo alebo nepopraskalo. Tam by bol postup nasledovny. Vykopali by sa pasy po obvode 60 cm hlboke. Do nich aspon 5 cm strku uzabovat a zaliat betonom a samozrejme pouzit aj roxory. Potom poukladat jednu radu DT a opat zaliat a pouzit zase nejaky ten roxor aby trcal aspon 5 cm. Potom spravit salung zo styroduru a urobit 15 cm dosku z betonu. Tuto druhu variantu som chcel aj ja pouzit pri stavbe tej garaze ale myslim si ze na ten zahradny domcek je to zbytocne. Alebo sa mylim? Ako ste to robili vy a preco? A ak sa niekto docital az sem a vravi si, ze tu je uz X tem o zakladoch tak nech si precita druhy odstavec este raz :-) Dakujem pekne za vase postrehy a rady ak sa nejake vyskytnu :-)
Odpovedať
@borgesko ja som mal na záhradný domček projekt. Projekt mi robil kamarát statik, takže zadarmo. Ja by som volil pásy, ale hlbšie ako 60cm, aspoň 80. V mojom prípade to bolo až 100cm kvôli únosnosti podložia. Šírka výkopu 40, jeden rad DT 20 a 10cm podkladny betón s kari sieťami. Ale bez projektu by som si to netrúfol odhadnúť. Hlavne množstvo železa do garáže, kde budú parkovať 2 autá..
Odpovedať
Profilova fotka
@borgesko no, tiež práve staviam záhradný domček, 3x6m. A robím to variantou dva, čiže základové pásy, 1 rad DT, 15cm deka. bude murovaný z ytongu. šírka pásov 50cm, hĺbka cca 60-80cm. Keď som nad tým rozmýšľal ako to spraviť, pýtal som sa kamaráta architekta, aké má skúsenosti a variantu 1 mi ani on vtedy neodporučil. Pásy sú síce trochu prácnejšie, možno trochu viac betónu, ale máš istotu, že sa ti to nezosunie a tak.. :)
Odpovedať
@borgesko Aj na záhradný domček aj na garáž budeš potrebovať ohlásenie stavby alebo stavebné povolenie (ak to bude ako prístavba). A k žiadosti o stavebné povolenie alebo k ohláseniu treba predložiť projekt. Prečo si myslíš, že amatéri na modrej streche budú vedieť takto na diaľku povedať, čo je najlepšie - aké základy, keď ani nevieme, aký veľký bude ten domček či garáž. Nechaj to na projektanta. Ja som tiež staval záhradný domček, ale s pivnicou. Je to v mojom fotoblogu.
Odpovedať
Urcite zakladove pasy a do nezamrzajucej hlbky. Tu si zistis podla toho v akej lokalite byvas. Pod Tatrami je to 120cm. Ak budes setrit na zakladoch tak na to v buducnosti doplatis. Prvu variantu by som volil tak akurat pod altanok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?