Aké máte skúsenosti s betónovaním v tomto počasí?

Chcela by som sa Vas spytat, ze ake mate skusenosti s betonovanim v tomto pocasi... Nam vcera zalievali zakladove tvarnice, neprsalo, ale fukal vietor a podla aktualnej predpovede SHMU bolo vonku nejakych 5 - 6 °C...Som z juhozapadneho Slovenska... Nebola to uz velmi nizka teplota na betonovanie???? Do akej minimalnej teploty sa moze betonovat?
Odpovedať
1
2
Tak toto by zaujimalo aj mna..., kedze tiez mame naplanovane betonovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
Betonovanie je povolene do -7 stupnov. ale tam sa uz odporucaju pridavne aditiva.ale kedze vy ste mali 5-6 stupnov tak uplna pohodicka.ziaden strach.ja som minulu zimu betonoval v -5 a ziaden problem.samozrejme daval som lieh.
Odpovedať
madyyy: dakujem za vliatie optimizmu ;-) ci davali nejaku zmes to netusim, ale tak stavbyveduci sa javi, ze je opatrny a rozumie tomu...tak hadam vedia, co robia :-)
Odpovedať
my chceme tiez betooonovat tak nech sa certi nezenia. potrebujeme aspon aby neprsalo a nemrzlo. :-N
Odpovedať
betonovať sa môže do -10, pod -10 len za dozoru technologa v oboch prípadoch s prímesami do betonu - to je uloha betonarky, stavbyveduci a stavebneho dozora musia dať na to pozor že čo v betonarke navarili a samozrejme odporučam certifikovany beton ono sa pri tých nízkych teplotách dávajú prímesi, teplá voda a niekedy sa zohrieva aj štrk to všetko ale potom beton predražuje kým je do nuly tak je všetko OK, stale lepšie betónovať pri 5-6 ako pri 35
Odpovedať
no ono ten beton potrebuje nejaky cas kym ma svoju pevnost aby mu mraz neposkodil a 24 hod od betonovania to urcite nie je
Odpovedať
Boba 100 máte to v poriadku, betón vyvíja pri reakciou z vodou určitú teplotu a môže sa betónovať do -5 stupňov C, ale ja som pri O stupňov davala plastifikátor je to zmes do betónu do -10 stupňov C. Omietky sa môžu realizovať do + stupňov C ale betónu to neškodí.
Odpovedať
Nízke teploty však výrazne ovplyvňujú nielen technológiu výroby a spracovania betónu, ale aj vlastnosti čerstvého a zatvrdnutého betónu. Je všeobecne známe, že so znižovaním teploty dochádza k spomaľovaniu procesov hydratácie cementu. K podstatnému spomaleniu hydratácie cementu dochádza už pri teplote +5 °C. V dôsledku toho sa spomaľuje aj vývin pevnosti betónu a predlžuje sa čas na dosiahnutie potrebných pevností. Pokles teploty pod 0 °C môže mať navyše veľmi nepriaznivý vplyv na štruktúru betónu a teda aj na jeho vlastnosti. Pri záporných teplotách dochádza postupne k zamŕzaniu pórovej kvapaliny čerstvého betónu. Premena vody na ľad je sprevádzaná zväčšením jej objemu o približne 9 %. Takéto zväčšenie objemu môže spôsobovať vnútorné napätie v betóne. Z hľadiska poškodenia čerstvého betónu je veľmi dôležité, kedy dôjde k jeho zamrznutiu. V prípade, že sa tak stane bezprostredne po jeho uložení do debnenia, keď ešte nezačali prebiehať procesy hydratácie a betón je ešte v plastickom stave, zamrznutie čerstvého betónu sa nemusí prejaviť výraznejším poškodením štruktúry. Po zvýšení teploty môže hydratácia pokračovať a betón môže dosiahnuť predpokladané parametre. Iná situácia nastane, ak k zamrznutiu dôjde po určitom čase, keď už začala prebiehať hydratácia a začala sa tvoriť pevná štruktúra, ale betón nemá ešte dostatočnú pevnosť, aby bol schopný prenášať expanzné napätia. Často sa stáva, že počas ukladania betónu do debnenia sa teplota pohybuje nad nulou, ale v priebehu niekoľkých hodín klesne hlboko pod nulu. V takýchto prípadoch dochádza k nevratnému poškodeniu rodiacej sa štruktúry betónu, čo má za následok zníženie pevností betónu, zhoršenie jeho ďalších vlastností a v krajnom prípade úplný rozpad betónu. Veľmi nepriaznivé je hlavne opakované zamŕzanie čerstvého betónu. nie je to z mojej hlavy ale odborny cast odborneho clanku
Odpovedať
Profilova fotka
pekny prispevok
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dnes betonujeme vence na stitovych muroch, mame teplotu -2 stupnov celzia.... prikryvame to hned po betonazi, dufam, ze to bude dostatocne ..... ake mate skusenosti s takymto betonovanim? Tym by sme skoncili velke mokre procesy na nasej hrubej stavbe....
Odpovedať
S betonarky do - 10 lebo vam daju primesi.Domaci beton do nuly inak popraska od mrazu.Preco?Lebo je tam voda.Primesi tuto vodu zenu hore.Preto zamrzne len navrchu.Sak uvidis ci na jar bude roztruseny.Ak hej tak repete.Sused minulu zimu betonoval.Na jar robil nanovo a ja s nim..
Odpovedať
@aresasus a ked davame primesi aky je to rozdiel oproti betonarke? je to veniec manzel to prikryva tak dufam ze to bude ok
Odpovedať
Článok sa načítava...
Prímesi do betono nie sú ako fridex.V židnom prípade neposúvajú bod zamrznutia betonu.Slúžia ako urýchlovač tuhnutia a podmienkou je udržať beton nad bodom mrazu 24 až 48 hod.Beton na stavbe pri zabudovavaní musí mať 10C.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto64 a tie primesy co davaju v betonarke maju aku funkciu?
Odpovedať
Primesy ktore sa davaju na betonarke su plastifikacne prisady, ktore znizuju zamesovu davku vody a urychlovaciu prisadu, ktora urychli tuhnutie betonu napr. Stachement F11, alebo Dynamont SX18.Pouzitim prisady sa v betone znizi mnozstvo zamesovej vody a urychli sa nabeh pevnosti betonu.Doporucena davka sa pohybuje okolo 0,8-2% z mnozstva cementu v betone.V betone je stale voda, preto sa odporuca beton udrzat 24 az 48 hoh. nad bodom mrazu, kym nedosiahne pevnost kedy ho mraz uz neposkodi.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som s betonovanim ešte trocha počkal :-D
Odpovedať
@havaj 8-) máš recht. A zimní betonári prečítajte si príspevok autora @ziakvl a zamyslite sa či má cenu experimentovať na vlastnom dome. ten nerobíte na 10 - 15 rokov ako obchodné centrá, ktoré po pár rokoch celé dopraskajú a podobne ako to často vidieť. firme, ktorá ich robí je to jedno, peniaze má v kapse.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin1212 jj suhlasim ...dufam že to 1212 nemaš rok narodenia :-D žartujem
Odpovedať
@havaj ako si vedel? :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@rasto64 alebo mozes pridat urychlovac, napr. betodur, s ktorym mozes pokojne betonovat do -15°C a po 24 hod. odformovat. *Osetrovanie, napr. zvysenou teplotou sa v tomto pripade odporuca hlavne pre povrchove trhliny, ktore mozu vzniknut... Ale s betodurom sme co to odbetonovali, a odsalovali sme vzdy bez problemov do 24 hod, nakolko najomne za debnenie bolo neunosne....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Obnovujem temu. Ja som betonoval zakladovu dosku (platnu) 7.11. bolo nejakych 10 C. Nasledujucich 10 dni boli teploty min. 5 C, cez den 15-20 C. Po desiatich dnoch od zaliatia dosky 17.11. som natrel dosku asfaltovym penetrakom, nakolko SHMU hlasilo prudke ochladenie a nejake zrazky a stavebny dozor mi radil aby som takto minimalizoval vsakovanie vody do betonu a pripadne skody z jej mrznutia. Doska az po zakladovu skaru je po obvode olepena dvoma vrstvami XPS (12 cm) a sluzila aj ako debnenie pri betonovani. Dnes som po 3 tyzdnoch iba tak so sekacikom v ruke skusal ako tvrdy je beton a zda sa mi volajaky drolivy - bez problemov urobim niekolko cm dieru, nie je to take ako ked v lete vytuhli zaklady a na druhy-treti den som s krompacom urobil akurat taky nevinny sram na povrchu. Idem skusit Schmidtove kladivko lebo sa mi ten beton vobec nepaci. Je mozne aby beton mal v tomto pocasi dlhsiu dobu nabehovej pevnosti? Prvych 10-12 dni teplota u nas neklesla pod 5 C, takze vylucujem zamrznutie a poskodenie betonu. Pripadne moze byt na vine beton z betonarky? (objednany bol B20 tak to stoji aj v dodacich listoch). Vdaka za rady.
Odpovedať
NIkto nic?
Odpovedať
@niless Neviem, ak je betonz betonarky dobry asi je to normalne, schne to proste pomaly.
Odpovedať
@niless ked uz silou mocou betonovat aspon dajte c25-30 beton
Odpovedať
@sysell Tak chapem je chladnejsie ale teraz budem tvrdnut namiesto 1 mesiaca az do jari? Ja len aby sa to vytvrdzovanie nezastavilo ked pridu vacsie mrazy.
Odpovedať
ja som zalieval pred dvoma dnami zakladove pasy a dnes po cca 60h od zaliatia pri merani roznych bodov som nemal problem zaborit cokolvek ostrejsie do betonu. beton bol B25 z betonarne, takze to bude zrejme normalne. Netreba cakat v takomto pocasi nam neskorym dobrodruhom, ze to budeme mat za tri dni ako skala :)
Odpovedať
@larker Z akeho dovodu? Ked je v projekte B20 mam davat C25 ? Ked som betonoval teploty neklesali u nas okolo NR pod 5 C v noci a cez den bolo 10-12 dni nad 15 C. @autoholik Ale ja som zalial platnu pred troma tyzdnami to mi nejde do hlavy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den skusim aj ja obnovit temu. 15.12.som zalial 6 stlpov s pouzitim stlpovych tvarnic 30x30. Cez den bolo 6-8 stupnov. Vnoci samozrejme klesla teplota az do -6 odhadujem a na stpoch vyliatich na poschodi popraskali tvarnice. Co si myslite mam ich zvalit a postavit nanovo? Stlpy na prizemi nepopraskali ale jeden stlp som po 2 dnoch povalil koli tomu ze murar nedal poden hydroizolaciu a beton po 2 dnoch nebol eate uplne tuhy ..
Odpovedať
@dimec116 urvala to voda, ktorá ostala nasiaknutá v tvárnici. Tá zmrzla a urvala to.
Odpovedať
Profilova fotka
@dimec116 podľa toho čo tie stĺpy držia....toto racej ries zo stavebním dozorom
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?