Aka hrúbka platne?

Aka hrúbka platne sa zvykne davat? V projekte mam 150mm ja len ci by nestacilo aj 100mm - ide o jednopodlazny bungalov....
Odpovedať
co znamena platna?
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter Vinilová LP, alebo aj SP. :-)
Odpovedať
@marekrv Bežne sa dáva 150 mm. Ak ti statik a projektant odsúhlasia tenšiu, tak môžeš dať. Ale myslím, že to neodsúhlasia, nezoberú si to na triko. Jednoducho betón, aby udržal steny, musí mať určitú hrúbku a nosnosť. A to je tých 15 cm.
Odpovedať
@marekrv ja mam 10 cm, statika bolo potrebne troska prinutit to prepocitat 😉
Odpovedať
my máme niekde len 5cm ale je to drevodom
Odpovedať
@honey262 urcite 5cm? neviem aky tam mate rozpon, ale zasyp sadne a taka platnicka neunesie ani samu seba.
Odpovedať
my pod domom máme skalu, základy boli ťažké kopať aj pre stroj a tie majú niekde aj meter šírku a navrtané roxory do skaly jáááj ale počkať ja myslím 5 cm nad tvarnicou čiže od zásypu to môže byť 10 cm
Odpovedať
Zahoď projekt a stavaj podľa seba !. Niekedy starí otcova udupali zem a bývali. Nechápem načo si si dal robiť projekt a platil za neho. Veď podobnú čmáranicu by si hravo zvládol aj sám. Keď ti chalupa potom privalí deti nečuduj sa. Hlavne že si ušetril 120 EUR na základovej doske.
Odpovedať
Profilova fotka
pri pocitani podlahovej dosky zalezi kolko si clovek povie, ze zoberie doska a kolko zaklady. a potom moze vyjst 150 mm moze vyjst aj 200 mm. Zalezi na zhutneni podkladu atd., atd. Ale 100 mm nie je podlahova doska.. Je to len 10 cm betonu utlapkaneho na zhutnenom zasype. Ak ma byt urobena podlahova doska spravne, mala by mat vystuz pri oboch povrchoch. Ak sa da 100mm krytie dole 40mm hore 20 alebo 30 mm a osmickove siete tak zistite, ze mate vystuz v strede. Ziadne rameno vnutornych sil, doska uz nefunguje ako zb vystuzena doska. 150 mm a viac treba. pripad001: dufam, ze ironia :-) ... Ked sa rekonstuuju baraky zo 70 az 90r... tam tam pekne vidno "Zahoď projekt a stavaj podľa seba". A potomkovia potom placu ked zistia, ze spodna stavba je takmer nepouzitelna..
Odpovedať
@sidewinder ...samozrejme, že irónia. Čo už sa tu dalo poradiť ?!
Odpovedať
@pripad001 120€ ? To si ako zazracne vypocital? Mne 5cm robi rozdiel 12 kubikov betonu...tak 120€ asi tazko....
Odpovedať
@marekrv Veru, to bude aj 800 EUR ušetrených z 12 kubíkov. A ak dáš na obvodové múry miesto 30 cm tehly iba 15, tak ušetríš ešte viac. To si vážne kvôli úspore na cene rozmýšľal o tenšej doske?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marekrv ... to bola 100% irónia, prepočtami som sa nezaoberal. 800 aj 1000 EUR ušetrených zlým spôsobom pri stavbe je nezmysel. Šetri tam, kde to má ozaj opodstatnenie. Čo dokážeš si urob svojpomocne, tendruj si možných dodávateľov. No šetriť na oslabovaní nosných častí domu je hovadina. Ale urob si ako uznáš za vhodne, sú to tvoje peniaze, bude to tvoj dom, tvoje starosti. Prajem hodne zdaru a zdravý rozum do hrsti.
Odpovedať
@chrobak7 @ pripad001 boze....len ma neukamenujte....som sa len informoval....niekto vravi tak iny tak....tak som sa chcel poradit.....ved o tom MS je....ak vas to obtazuje tak nepiste....
Odpovedať
naozaj sa neoplati podcenovat projektanta a statika, treba sa drzat projektu. samozrwjme ak nesetrite hned od zaciatku katalogovym projektom, tam je to navrhnute predimenzovane, bezne volaju zakaznici s tym, ze chcu beton do zakladov c25/30, co je niekedy naozaj prehanka. na strane druhej aj pri projekte na mieru sa projektanti istia, moze dojst ku komplikacii na stavbe a napriklad betonaz bude trvat dlho, beton nebude ulozeny v predpisanom case a klesne jeho pevnost.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?