Ahojte chcem sa opytat ci musim davat do zakladu zelezo ked dam len skaly a beton ?

Dakujem
Odpovedať
Idete stavat dom za niekolko desiatok ak nie stoviek tisic € a chcete radu na anonymnom fore ohladom zakladov? Jeden povie ano, druhy povie nie a co si vyberiete? Urcite sa drzte projektu, tam by ste to mali mat vsetko napisane. My sme tam napriklad zelezo nemali, tak sme ho ani nedali. Ale vy budete mat na 100% ine podlozie, ine podmienky a inu stavbu ako my. PS: Skaly sa do zakladov nedavali kvoli spevneniu ale kvoli usetreniu betonu. :-)
Odpovedať
hmmm, tak sledovať tvoju výstavbu bude veľká zábava. Ale aby som sa len neposmieval, tak železo a kameň spolu nesúvisia. Ak tam železo navrhnuté je tak ho treba dať, ak nie tak ho nedávaj. Ak železo nie je navrhnuté tak kamene dať môžeš, ale to má tiež svoje pravidlá a položím otázku koľko tým ušetríš? Monolitický betón je vhodnejší ako s kameňmi.
Odpovedať
Profilova fotka
Neoficialne: Nemusite ;-) oficialne: postupovat v zmysle projektu a realizacnej statiky :-) P.S. fotit, keby nastal pruser.
Odpovedať
Ale zase ho az tak nestraste:-D co sa tyka zeleza jasne-dat ako je v projekte,ak v projekte nie je kamenov by som sa nebal,niekedy domy stali na 30cm "zakladoch" kamena,trocha strku a cementu a stoja dodnes...ono to mozno ani nie je o setreni ale ak je kamena vela treba sa ho zbavit:-D V poslednej dobe sa z toho robi jadrova fyzika...;-)
Odpovedať
Tiez som bol na zaciatku stavby tak trosku "hlupy", lebo mi do hlavy tlacili kaleraby dedinsky majstri sveta. Ked zacnes veci poriadne studovat, sam zistis co je najlepsie. Do monolitu kamene urcite nepatria, ak chces usetrit par susnov tak radsej na farbe okien alebo strechy ako na mnozstve betonu v zakladoch, ktore ti budu drzat cely dom...
Odpovedať
Profilova fotka
JA to skusim povedat takto... Ak ak sa teda bavime o zakladovych pasoch... Ak aj v projekte nemas navrhnute armovanie zakladov neznamena to , ze nemoze vyvstat realna poreba ich tam dat. To sa zisti az pri kopani zakladovych pasov,ake je podlozie. U nas napriklad pri kopani zavolal stavebny dozor geologa kedze sa mu nezdala kvalita podlozia a po dohode sme dali armovacie kose do zakladov. Zhotovitel bol sice toho nazoru ze je to zbytocne,ale ja som rozhodol ze sa pouziju. Co sa tyka kamenov neda sa to zamienat s armovanim.. teda neplati dam kamene nemusim dat zelezo.... osobne som dal do zakladov len dva kamene pre stastie... inak som radsej veril betonu z betonarky... :) vela stastia pri stavani
Odpovedať
Pánko už odpovedal :D http://www.modrastrecha.sk/blog/dduko...
Odpovedať
Katalogovy dom? Tam sa projektant vzdy poisti, lebo nevie na akom podlozi sa bude stavat,,,,, Ak individualny projekt s preskumanim podlozia tak ako ti navrhli,,,, Osobne,,,90% netreba....
Odpovedať
Kto ma na stavbu domu ma aj na jednoliaty zaklad bez setriacich primesi,zaklad je zaklad domu a ignorujte rady,ze sa robili niekedy 30cm hlboke zaklady s tatrovkou kamena.Setrit sa da inak pri stavbe hoci je pravda,ze projektant robi od stola a trochu predimenziu konstrukcie pre pripad kludneho spanku.Vybav domiesavac bez dph,mas usetrene.
Odpovedať
Profilova fotka
@dduko, do buducna ak budes potrebovat radu, co predpokladm kedze iba zaklady teraz riesis, zaloz si diskusiu. Pri otazke moze reagovat kazdy iba raz.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?