Zúrodnenie pôdy v záhrade

Záhradu sme vytvorili ako rozprestretie výkopovej zeminy + skrývky ornice vo výške cca 30cm nad okolitým terénom, ostatnú zeminu si odviezol bagrista. Ukazuje sa ale, že si odviezol tú lepšiu časť a nám zostala prevažne ílovitohlinitá zem so zhlukmi ílu, dosť kamenia a ešte aj trochu materiálu zo stavby... Padlo rozhodnutie, že záhrada sa kompletne prekope do hĺbky cca 50cm, mám zabezpečený kompost aj vyzretý maštalný hnoj. Ale ako na to? Robil už niekto niečo také? Bager stiahne vrchných cca 30cm a dá to na extra kopu. Potom príde na rad ďalších cca 20cm, čo bola vlastne pôvodná vrchná vrstva (ornica). Agronóm mi radil, že túto vrstvu má bager len rozryť, ale nevyberať ju von, nechať ju na mieste a prehodiť organickým materiálom (drevo, slama). Ale zem je v tejto vrstve síce čierna, ale tak zhutnená, že rýľom sa len odkrajujú šúplaty, ktoré sú po vyschnutí tvrdé ako kameň. Myslel som, že po nahádzaní do miešačky sa to podá, ale z miešačky som to vysypal prakticky v takom istom stave. Ako sa bude správať ten organický materiál v takomto type zeminy? Vrchných 30 cm by potom tvorila zmes kompostu, hnoja a novej zeminy, samozrejme kompost a hnoj budú zakryté vrchnou vrstvou, čiže nebudú "na vzduchu". Hnoj bude v dávke 400kg / 1 ár, kompost cca 1 000kg / 1 ár. Toho kompostu by mohlo byť ešte viac, ale bude sa dopĺňať každú sezónu, ale to už len do hĺbky rýľovania, čiže cca 30cm. Nejaké návrhy, pripomienky, skúsenosti s niečim podobným, prípadne odkaz, kde sa to dá naštudovať. Ďakujem.
Odpovedať
Len poznámka, nebol by lepší kultivator ako miesacka??? Je na to stavaný.
Odpovedať
skus si nastudovat zurodnovanie pody rygolovanim, pre tvoj pripad idealne, lebo sa premiesaju vrstvy aj sa poda obohati. lenze to je robota pre ryl, lopatu a furik a par mocnych ruk, A teda skusila by som radsej hlboku orbu ako bager ked uz na ryl, lopatu a furik nie su sily
Odpovedať
Ten zaciatok bol aj u nas rovnaky ... ornica a na nej nie bohvie aka zem.. tiez som rozmyslal, ako to spravit a nakoniec som neurobil nic ... v zahrade mam len ovocne stromy, ovocne kriky a vyvysene zahony pre zeleninu, jahody. Pri sadeni stromov som vykopal kazdemu kubikovu jamu a strom zasadil do lepsieho substratu. Na vrchu po dvoch rokoch funguje vsetko tak ako ma a uz aj luka sa pekne chytila :).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?