Zrúbanie stromu na dvore

Dobrý deň,kúpili sme si starší domček v Dunajskej strede a na dvore máme hneď pri terase vysokú brezu, ktorú by sme chceli zrúbať. Viete mi poradiť ako postupovať? Treba si vybaviť nejaké povolenie alebo stačí zohnať odborníka na zrezanie. Viete mi poradiť koho by sme mali osloviť? Za všetky rady vopred ďakujem.
Odpovedať
Nechajte ju zit, toto nechapem jedni cakaju 30 rokov aby mali pekny velky strom, druhi pridu k tomu jak slepa kura k zrnu a hned to musia kynozit...breza je krasny strom, nechapem...
Odpovedať
@ivsija http://www.zmos.sk/katalog-opatreni-r...
Odpovedať
Treba ist na obecny urad, tam dat ziadost o vypilenie. Ale musi to byt v obdobi vegetacneho pokoja. Ale, zrubat strom mate vzdy cas, ja by som to na vasom mieste nerobila. Uvidis,aky bude ten strom vzacny, pocas letnych horucav... Aj nasi novi susedia ako prve, co urobili, tak postinali vsetky stromy na dvore a v zahrade. Potom prisli na to, ze sa im v lete nemaju ani deti ,kde hrat,lebo slnecnik horucemu slnku nezabrani =-) Nemali ani len sietku, ci hojdacku kde zavesit... Breza sice robi trochu bordel,ale to kratke obdobie sa da vydrzat a castejsie pozametat dvor tiez nezaberie vela casu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je strom ako strom. Brezu vyrezat a zasadte nieco ine...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivsija Na výrub potrebujete povolenie z mestského úradu alebo obecného úradu. Do žiadosti uveďte jej výšku a priemer kmeňa v prsnej výške a dôvod, prečo ju chcete odstrániť ( príliš vysoká, nebezpečne blízko domu, stará, suché konáre). Brezy plytko korenia a počas víchrice môžu byť nebezpečné. Z miestneho úradu prídu, pozrú a schvália alebo zamietnu. Nakoľko je to už hotový strom, z obrovskou masou drevnej hmoty. Ak žiadosť schvália, vyrúbať ju budete môcť len v čase vegetačného pokoja, jar, jeseň. Nie teraz. Ako náhradu budete musieť v záhrade vysadiť nejaké dreviny, solitér alebo ovocné stromy, ktoré nahradia vypílený strom. Pokiaľ to nie je nutné, určite ju zachovajte. Brezy sú nádherné najmä v romantických záhradách. Hodia sa do vidieckej i modernej. Stačí doplniť vhodné dreviny ako podrast a vytvorí dokonalú kulisu a dominantu záhrady. Záleží však od umiestnenia a zdravotného stavu, ktorý by mal byť taký, aby nikto nebol ohrozený.
Odpovedať
No pokiaľ si pamätám,tatko keď mi sľúbil že ma zrúbe tak si veru žiadne povolenie nepýtal! A mama takisto. Keď som mal sľúbené tak som prišiel až za tmy a nenápadne zaliezol pod paplón,tatko nakukol a povedal ,,zasran,šak ráno uvidíš´´ a do rána ho to prešlo! Ále to už je 35rokov a vtedy boli iné zákony. Ani na priemere v prsnej výške nezáležalo... :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?