Zničenie " trávnika" , burín a nasadenie nového.

Zdravim, potrebovala by som poradiť. Mame novostavbu s pozemkom skoro 7a na ktorom rastie burina a rôzna zelen. Kedysi tam bolo bole. Potrebujem vsetku tuto zelen zničiť, a nasadiť novy travnik. Prosim, ako postupovať?
Odpovedať
pardon - kedysi tam bolo Pole
Odpovedať
Profilova fotka
presne takato tema tu uz je.. nedavno ju niekto zakladal. skusala si aj hladať vo fore?? ci len sup založiť temu... dreviny vysekat, korene povyberat, burinu postriekať.. ked uschne vytrhať, vyplieť zvyšky.... ( 3t) ... potom povrch zrotavatorovať, aby sa rozbili hrudy, uhrablickovať a možes siat travnik... alebo klásť koberec.. mozes dat este siet proti krtom pod travnik.... ak chces.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 Niekto je znaly :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak :-D :-D ty nezbednik este som zabudla napisať, ze osivo sa ma prehrabličkovať a uvalcovať, aby bolo jemne zakryte hlinou. :-D
Odpovedať
@katkakika ešte predtým nasadeným trávy je dobré poriešiť aj závlahu do zeme ak je želaná. Lebo ak bude krásny trávnik a potom si to zmyslieť, že to chcem, neni nič moc zasa rozkopávať trávnik.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Aj dotatocne to nieje v dnesnej dobe taky problem,ale kazdopadne pri velkych plochach a hlavne clenenych na niekolko sektorov okolo celeho domu je zavlaha priam nutnostou.Kedysi som sa jej branil,teraz je pre mna na nezaplatenie.
Odpovedať
@zirafak problém neproblém neznášam robiť dva krát tu istú prácu mať peknú trávu a potom ju rozryť ...
Odpovedať
@katrin21 Ten postup treba zopakovat aspon 3x ak bude siat vlastnorucne. Inak z toho pekny travnik nebude. Mozno pre koberec to staci len 1x. Ale z vlastnej skusenosti viem, ze ked sa burina postrieka, tak sice uschne, ale ked sa to zase prekope a poriadne poleje, tak zase zacne rast dalsia varka buriny, ktoru zase musi postriekat, inak sa jej nezbavi a bude ju mat v travniku ...
Odpovedať
@zirafak koľko taká závlaha vychádza?
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec tak ano, jasne... idealne moze sa aj viackrat, ale ak sa inak neda, tak burinu postriekaš aj ked je travnik siaty len raz, alebo potom.... uz ked rastie... aj my sme tak robili... sice sme uz nemali tolko buriny ( lebo sme striekali a priebežne trhali rok predtym,ale tak ona vzdy nejaka je ) , ale my sme nestihali striekať na jar tesne predtym napr. vobec :) a travnik pekne zichadzal, jasne, ze aj nejaka burinka, ale dalo sa to a potom o 3-4t sme ju postriekali a pekne sme sa jej zbavili ... susedia tento rok dorabali jednu cast travnika a detto... zasiali , a burinku striekali potom.... lebo ono, nam sem tej buriny aj tak dost naveje z okolia.... z volnych pozemkov.. my napr. zavlahy nemame a v pohode zvladame polievať... mame spravene len po obvode zahrady točky, viacero, a tam sa napoji hadica s bubnom a rozprašovačom a polieva sa krasne same... uplne nam to staci . nejake stromky dopolievame raz za cas rucne. Moj chlap sa vyživa v polievani, mne to tiez nevadi, takze neni problem s tymto. A zavlahy, ked si ich nerobis svojpomocne, su veru dost drahe....
Odpovedať
@katkakika Hrubšie dreviny vyrezať motorovou pílou, kriaky a 2-metrové buriny posekať krovinorezom. Ak je pozemok nerovný, tak ho radšej zarovnať bágrom. Nestriekať žiadnu chémiu!!! Tá už ostane v pôde navždy a bude vám pomaly ničiť zdravie. Na udržanie trávnika ho stačí kosiť motorovou kosačkou na kolečkách 3-krát do roka. Trávik sa vyseje sám. Zloženie trávnika sa reguluje výškou kosenia a ako často kosíte. Tiché, lacné a spoľahlivé sú elektrické kosačky.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si dali spravit zavlahu, aj ked rucne polievanie alebo s bubnom a rozprasovacom by tiez nebol problem. Jediny problem by nastal, keby sme isli na dovolenku. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@polystyren striekame len tam, kde vieme, ze nikdy nebude nejaka zelenina.... casti kde mala byt uzitkova sme samozrejme nikdy nestriekali. okrem toho nepouzivame nejaky Roundup, to je najhorsie co moze byt.. totalny herbicid, nikdy nezmizne... ale jemnejsie postreky su menej agresivne, aj ked samozrejme, aj to je chemia, ale odburatelna..
Odpovedať
Tip na domaci eko-postrek na burinu http://higherperspective.com/2014/07/...
Odpovedať
Profilova fotka
@bambulka26 6 okruhov na cca 300m2 1200eur,zavlaha Hunter,ale vsetko robila firma.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Ved 1x by si nic nerobil :-)Kazdopadne po par tyzdnoch by si ani nevedel,ze si v trave nieco ryl.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren Trávnik sa vyseje sám....? Ty brďo, tak táto zvesť je smrteľnou ranou pre všetkých predajcov trávnatých semien a s tými, čo produkujú trávnaté koberce, je už amen.... 8-)
Odpovedať
@leonardom Tráva sa seje sama od počiatku sveta. Stačí pár semien zaviatych vetrom. Polnohospodári majú z toho ťažkú hlavu a chcú aby si kosil trávnik a nešíril buriny.
Odpovedať
@katrin21 Nepoznám odbúrateľný a neškodný jed na postreky. Keď ho raz použiješ jed, vypustíš džina z fľaše. Každý dážď, opadané lístie, pokozené rastliny, presuny zeminy... ho bude rozširovať. Kedysi mali ľudia iný vzťah k pôde, a vďaka tomu ešte nie je otrávená celá Zem.
Odpovedať
..zalezi co chces....aky travnik...my mame koberec pokladany aj siaty....oba ok...nicim sme nestriekali pred siatim ani pred pokladanim,normalne sa to prekyprilo,zrovnalo,rozdrobilo a sadilo...davala som dvojnasobne mnozstvo osiva ako pisali na vrecku...trava rastla rychlo a husto hned..samozrejme cca po 5 tyzdnoch vysli zelinky,tie som rucne vyrezala...ziadne postreky neboli nutne a travnik sluzi:-) ani ziadne trojnasobne neviemako dokladne vytrhavanie a vynicovanie burin nebolo potrebne..a to tam bol iny Bejrut predtym...koberec zalievame casto,tam mame zavlahu automatiku..na ten siaty nie,kedze tam pojde este vselico sadit,nejake lavicky a tak,mozno bazen...ta trava nie je tak narocvna ako koberec,staci fakt raz za cas zaliat....pripojim hadicu na rozstrekovac,co sa toci a poleje mi pekne vsetko:-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?