Zelená a mastná voda v jazierku

Otázka pre ľudí, ktorí sa vyznajú v jazierkach... keď sme tento rok napúšťali (po zväčšení jazierka) novú vodu, napúšťali sme ju zo štátnej (čiže čistú a chlórovanú). nevieme prečo zozelenela, hore sa vytvoril povlak a v okolí jazierka i na vode pláva a poletuje neskutočné množstvo včiel, dokonca aj ovady. Tak sme vodu vymenili. Vyprázdnené jazierko umyli. Bol to nehorázny smrad, akoby sme vytiahli žumpovku. Dopúšťali sme tak novú vodu, ale teraz sme ju vytiahli zo studne. Za pár dní opäť toto isté. Zelená voda, mastný povlak na vrchu, kopec včiel a páchnuca voda. Lekno nekvitne a ryby sa ani neukážu. Bojím sa, že keď k jazierku pôjde viac ako ročné dieťa, že ho poštípu. A pritom pred rokom sme nemali absolútne žiaden problém s týmto, dokonca aj lekno kvitlo. Najprv sme si mysleli, že je to tým chlórom, keď sme však dali studňovú vodu, efekt je ten istý. Viacero ľudí si myslí, že nám do vody niečo hodili závistliví susedia. Čo si myslíte vy? Ak by tam aj niečo hodili, tak čo by to mohlo byť, že to tak privoláva včely? Skúšali sme aj tabletky a tekutinu na prečistenie jazierka, ktoré rozpúšťajú riasy a výkaly rýb. Moji rodičia dali z tejto "zázračnej" vodičky aj do svojho jazierka (a majú vodu zo studne) a je úplne čistučká, že vidno až na dno....už sme zúfalí a manžel chce vodu vytiahnuť aj tretíkrát, ale neviem, či sa to oplatí....budem vďačná za každý názor :)
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika9797 zväčšovali ste jazierko, akú fóliu ste použili?Aká je hľbka, čím je osadené, koľko rýb, veľkosť, ako kŕmite, čím.Aké je okysličovanie, pohyb vody, filtrácia.
Odpovedať
@jan45 dali sme obyčajnú čiernu fóliu, ktorú dostať v záhradkárskych potrebách, pod ňou je ešte jedna fólia a vystlali sme to novinami. Hlboké je okolo 1, 60m, 12 rýb. Čítala som, že ak sú takéto horúčavy, ryby by mali jesť až 5x denne, dávame im tak 3-4x na deň (frebné granuly pre ryby). Ale len v malom množstve. Ide približne o 600l vody. Filtrácia žiadna, pohyb vody jedine ak len z odkvapovej rúry. O okysličovaní nemám ani páru. Za rovnakých podmienok sme mali jazierko pred rokom a pár rokov takto fungujú aj rodičia so svojim jazierkom a je úplne v poriadku. Tiež nemajú filtráciu ani nič.
Odpovedať
Horucavy, stojaca voda, nefiltrovana, maly objem, prekrmovane = sinice.
Odpovedať
@pemix este som o tom nepocula, nie som v tom taky odbornik.....a ako sa ich da zbavit? Mozu sa tvorit v chlorovanej aj studnovej vode?
Odpovedať
Profilova fotka
krmi sa raz denne, až keď všetko zmizne, ďaľšie krmivo. Treba doliať min 500l vody, chýba tam 10cm. Vody je tam max pre 4-5 rybičiek, väčších aj menej. Chlór sa z vodovodnej vody odparí hneď po natečení do jazierka. Je tam veľa svetla, časť dňa má byť zatienené, a ako píše pemix. Stačilo by aj malé čerpadlo 20W (ako na vodotrysk)na jeden koniec, hadicu vyviesť na druhý, vodu nechať padať z výšky aspoň 30 cm, aby sa pohla a okysličila. V minulosti neboli takéto teploty.
Odpovedať
@jan45 a keď to všetko urobíme, pomôže to, alebo ešte predtým máme opäť vymeniť vodu a tak napojiť čerpadlo? určite ho tam dáme, ak to pomôže...inak, malo by ísť to čerpadlo 24 hodín, alebo stačí aj menej....
Odpovedať
@veronika9797 sinice su problemom, vacsinou vznikaju v stojatych vodach a letne horucavy im nahravaju, nebrat ich na lahku vahu...sprav ako pise jan 45...do buducnosti urcite cerpadlo
Odpovedať
Profilova fotka
zbavit sa sinic je problem je aj v domacom akvarku, takze vycerpat, vycistit, zmensit pocet rybiciek, vymyslet nejake zatienenie (z kamenov, stromcek?) a urcite urobit nejaku filtraciu vody. Bud akvaristicke cerpadlo s filtrom, alebo by som si vyrobil nejaky soliter z kamenov a solarnym cerpadielkom by som cez neho prehanal vodu tak, aby sa vymenila minimalne 2-3x za hodinu. Filtracne kaskady by som naplnil strkom tak, aby sa dal raz za 1mesiac vymenit.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika9797 teraz sú problémy aj na Štrbskom plese, čerpadlo mám zapojené cez časovač len cez deň.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame jazierko hlboke 1,40 m,asi 30 ryb dost huste a velke lekna ,ktore pokryvaju dost velku cast hladiny takže tienia,mame aj filtraciu ale moc nezapiname a mame aj napojenu rynu zo strechy takže ked prši doteka dost dazdovej vody.Voda je čistá ,žiadne riasy .Zaklad je aby bola voda zatienená nemože byt priame slnko.
Odpovedať
@illly @jan45 dakujem velmi pekne za rady, velmis te mi pomohli.....dnes rano nas cakali 2 rybky hore pupkom :( takze uz sme sa pustili do vyppustenia vody, dali sme novu a hrubsiu foliu a ideme kupit cerpadlo a mozno dame aj UV filtre....uvidim, ci nieco zozenieme v meste, ak nie, tak cez internet nieco objedname......ale naozaj ste mi velmi pomohli, dakujem :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
dobry den, potrebovala by som poradit ako sa mozem zbavit vciel pri jazierku s vodopadom chodia tam pit vodu je ich tam strasne vela a nechcu odist. dakujem za radu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
škoda, že ku mne nechodia, včiel sa nezbavíte, včelári nedávajú vodu a vy máte dobrý zdroj. Malá nádej by bola v smere príletu včiel dať napájadlo, na niečo vyššie dať širokú nádobu(pekáč) s pohárom (5l) vody obrátenej hore dnom. pod hranu pohára podsunúť zápalku, to určí kladinu vody v nádobe. Zopár kamienkov umožní pristáť a napiť sa.Ľahšie dostupná voda ich odláka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@jan45 mozem sa opytat viete mi poradit niake cerpadlo do amleho jazeirka kde by som mohla nainstalovat aby voda padala aspon tych 30cm? mam jazierko ale zatial len kyslik z byvaleho akvarka...ake cerpadlo usporne a s padajucou cirkulujucou vodou? dakujem za rady..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?