Zavlaha zo studne (kohutika)

Dobry den, mame spolocnu studnu 4byty + 4 byty so zahradou. Chcela by som zavlahu ale tym ze studna je spolocna mozem vyuzit iba vodu z kohutika ktory mam na zahrade. Je mozne takto spojazdnit zavlahu? Zahrada je mensia ale ak sa niekto sprchuje a ja rucne polievam citim pokles tlaku v hadici. Vopred dakujem za rady
Odpovedať
@bosorka3113 áno je. Kvapková závlaha.
Odpovedať
@megdesign chcem to prioritne na travnik
Odpovedať
@bosorka3113 pokial nam nepovies velkost zavlazovanej plochy, prietok a tlak v potrubi, neda sa na to rozumne odpovedat.
Odpovedať
@gashtaan tlak a prietok merat ako dlho minutu? Zahrada je do 150m2
Odpovedať
@bosorka3113 Tak si urob automatickú závlahu a naprogramuj to tak, aby ten trávnik polievalo v noci. Prípadne ešte môžeš urobiť toto - zober si vedro (napr. 5 alebo 10 litrov). Postav ho pod kohútik a ten pusti naplno. Na mobile si spusti stopky a odmeraj, za aký čas sa napustí to 5 / 10 litrové vedro. Tak zistíš, aký je prietok. Tlak asi nemusíš merať, lebo to záleží od nastavenia tlakového spínača na čerpadle. Ak čerpadlo nestíha dodávať vodu, tak treba dať výkonnejšie čerpadlo.
Odpovedať
@bosorka3113 prietok zistis tak ako pisal @chrobak7, potrebujes vediet aj tlak, aby si vedela ake a kolko trysiek mozes pouzit na zavlahu. V tvojom pripade budu zrejme vhodnejsie rotacne trysky, tie vo vseobecnosti potrebuju nizsi prietok vody.
Odpovedať
@gashtaan @chrobak7 ok tlak asi nezistim lebo naozaj neviem ake mame cerpadlo a do tej sachty je umenie vliezt a konecne ide voda vsetkym tak ako ma ist nerada by som tam nieco pokazila lebo toto mohol iba idiot vymysliet... Vodar ked mi menil filter len hlavou krutil 🙈 dnes vyskusam prietok a napisem vam.
Odpovedať
Ale este pridam foto ako vyzera kohutik. Nie je to nebezpecne mat stale pusteny kohutik v lete? Vela krat ak sme zabudli zavriet kohutik tak nam v spojke hadica nafucala a praskla
Odpovedať
Nafucala a praskla preto, lebo je tam tlak vacsi ako zvlada hadica. Pouzi inu hadicu alebo zreguluj tlak.
Odpovedať
@bosorka3113 Ten kohútik je len tvoj, alebo je spoločný? Lebo ak je spoločný, tak neviem, ako chceš dať závlahu. Veď automatická závlaha musí byť stále pripojená na zdroj vody. A ako by potom polievali ostatní? Ak je len tvoj, tak stačí pripojiť na ten vývod časovač s jedným: https://www.lidl.sk/p/parkside-zavlaz... alebo dvomi: https://www.stavbaeu.sk/gardena-zavla... či viacerými okruhmi: https://www.hornbach.sk/p/zavlazovaci... a na tieto okruhy napojiť zadažďovače. Potom to stačí len naprogramovať na noc a môžeš polievať. Keby to aj bol spoločný, tak sa to dá vyriešiť výmenou toho ventilu za dvojkohútik: https://www.grosche.sk/gulove-ventily... pričom na jeden vývod bude stále napojený ten časovať, a druhý ventil sa dá používať na manuálne polievanie. Ale stále nechápem, v čom je vlastne problém. Alebo bližšie definuj, čo si ty predstavuješ pod pojmom "závlaha".
Odpovedať
@chrobak7 ano je len moj. No citala som vela clankov a vsade pisu len o napojeni cerpadla priamo na zavlahu, nikde som nenasla takuto situaciu ze repadlo taha vodu do domu a z domu je trubka na dvor tak som nevedela ci sa da zavlaha. Chcem normalnu tryskovu zavlahu. Len ak je zavlaha napojena priamo na cerpadlo tak spinac zapina cerpadlo ale ja kedze nebudem mat zavlahu na cerpadlo ale na kohutik tak sa bojim aj toho aby to pod vplyvom slnka neprasklo od tlaku kedze to bude stale pod tlakom vody. Snad som to zrozumitelne napisala 🙈
Odpovedať
@bosorka3113 Pod tlakom to bude len po ten časový spínač, ktorý má v sebe elektromagnetické ventily. Keď sú bez napätia, tak sú uzatvorené. V hadici nebudeš mať tlak, len vtedy, keď sa otvorí ELM ventil v časovom spínači.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?