ZÁVLAHA ZÁHRADKY

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať skúsenejších na závlahu predzáhradky. Navrhol som si ju sám a realizovať si ju budem svojpomocne. Červenou čiarou je nakreslená hadica, ktorú by som chcel rozvetviť na konci do troch smerov: 1. kvapková závlaha k okrasnému záhonu, 2. zavlažovanie tryskou - trávnik 15 m2, 3. zavlažovanie tryskou - trávnik 10 m2, Je tu však jedna dôležitá vec: nemáme plot pred domom to znamená, tryska na postrekovanie trávnika nesmie presahovať na ULICU a ďalšia tryska na polievanie 10m2 trávnika by mala byť nasmerovaná tak, aby neostrekovala auto na príjazdovej ceste - PARKOVISKO, kam teda trysky umiestniť? Mám to efektívne nakreslené? Alebo navrhujete niečo lepšie? Prosím, vedel by mi niekto poradiť? Pozerám si stránky Gardeny, ktorú mi odporučili, pre laika. Nepotrebujem dažďový senzor, počítač, ani nič finančne náročné. Len nevyhnutné príslušenstvo. Ďakujem každému, kto si nájde čas a poradí mi.
Odpovedať
1
2
ja len taku poznamocku, ze kvapkova zavlaha ti musi ist v rezime aspon 12/7. Lepsie ked bude nadimenzovana na rezim 24/7 mimo odbobia dlhodobych dazdov. Co sa trysiek tyka neporadim, ale v tvojom pripade ba bolo asi treba viac trysiek, lebo toto jednou nedosiahnes
Odpovedať
@zita19 a prosím Vás, čo znamená 12/7 s 24/7? Vôbec sa v tomto nevyznám
Odpovedať
12 hodin denne alebo 24 hodin denne. Kvapkova malokedy funguje tak, ze pustis vodu na hodinu, polopolieas, vypnes. Treba dostudovat na nete, napriklad aj tu http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj...
Odpovedať
@zita19 kvapkovu zavlahu mu v zahone staci pustit na 15-20minut denne,ak je velmi horuco dvakrat denne. keby mi sla 12hodin mam potopu. trysky sa daju nastavovat takze das ich od domu 3ks / su rozne velkosti/ ale travu do predzahradky este zvaz, travnik je otrocina, burina, kosenie, zarevanie.
Odpovedať
@atlaska tak to som nevedala. Co ja poznam kvapkaju cele dni. Asi zavisi od systemu
Odpovedať
@atlaska ja už trávnik mám, ale každé leto nám vyschne (kamenistá pôda) takže to musím riešiť takouto závlahou, lebo to trvá dlho kým polejem celý dvor plus pred domom, ale dakujem za typ. Takze tomu rozumiem správne ak na tryskovú závlahu stačia hadice, rozvetvovače a trysky?Už sa len koniec hadice pripojí na zdroj? Alebo tam musí byť ešte nejaký regulátor a pod.?
Odpovedať
Profilova fotka
Kľudne sa dá kúpiť aj od klaberu, je to lacnejšie ako gardena. Na trávnik treba dať do každého rohu 90st trysky a či bude striekat až na ulicu závisí od tlaku, aký máte. Treba postudovat výkony trysiek vzhľadom na tlak a podla toho zvoliť ich správny počet. Do okrasneho zahonu môže ísť aj kvapkova, to treba prečítať tiež návody, spravidla treba reduktor tlaku či ako sa to presne volá. Pripojené to bude na aky prívod vody? Čerpadlo v studni alebo bežná vodovodná sieť? Zavlahu trávnika treba viesť pod zemou, kvapkovu nad zemou. Podľa zdroja vody treba vybrať rozdelovace vody do vetiev. Je toho veľa, čo treba poznať
Odpovedať
@sissik závlaha bude pripojená zo záhradnej studne, neviem teraz aký je tam tlak, ale je dosť silný, ak pustím na plno, je to domáca vodárnička, okolo 2,5 tuším
Odpovedať
Profilova fotka
@moggie_1 takže tam je čerpadlo. Z toho cerpadla treba premysliet, ako chceš vetvit. Ja som dala z cerpadla hadicu k 4-cestnemu rozdelovacu nad zemou, 2 vetvy mám cez vodnú zásuvku zavedené do zeme a 3/4 colove hadice pod zemou. Z 3/4 colovej mám napojené rozstrekovace, ale mám aj vodnú zásuvku na opačnom konci, kde mám pripojené polcolove hadice s obdlznikovymi rozstrekovacmi alebo prekvapkavacie hadice - z lidlu, majú zabudovaný ten reduktor tlaku a kvapkaju po celej dĺžke, to sa mi páči viac ako otvot každých 30cm. Na najnizsom bode podzemnej vetvy je vypustaci ventil, na jeseň prefukujeme s kompresorom
Odpovedať
Profilova fotka
Určite to nie je nejaké profi riešenie, ale profi zavlahu s casovacmi a vselijakymi ventilmi som neriešila. Ale dá sa aj to, len to stojí trochu viac
Odpovedať
@moggie_1 jedna tryska na travu stacit nebude. Chodnik pred domom byde trocha mokry, ak bude tryska v kazdom rohu.
Odpovedať
Zabudnite na Gardenu. Pozrite si systémy ako Hunter a spol. Ponúkajú rôzne druhy trysiek (nielen kruhové), je teda možné zavlažovať napríklad aj obĺžniky. Na plochu je potrebných toľko trysiek, aby sa lúče vody prekrývali. Keďže ste nenapísali rozmery, tak sa bližšie radiť nedá. Najdôležitejší je nákres, samotná realizácia je hračka. Kvapková závlaha záhonu bude samostatná vetva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja by som to povedal inak, zabudnite na gardenu, hunter aj vsetky profi znacky. Ja som si robil doma z neakej znacky co som v zivote nepocul a mali ju u nas v obchode, kvapka to v pohode a tryska sa otaca rovnako ako Hunter a maju dokonca na to aj nahradne diely. Ak sa mi ta tryska za par centov pokazi tak ju vymenim. Treba ist do najblizsieho obchodu a nechat si poradit a da sa hodne usetrit. Tieto znacky typu Hunter, Toro atd invsetuju hodne do reklamy a niekde sa to prejavit musi a to do ceny :-)
Odpovedať
by ma fakt zaujimala znacka kde tryska stoji par centov. ak tysku nepokosis netreba ju menit aj 10a viac rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirec1 nebol to nahodou extool? tie som videla aj v mosadznom prevedeni @moggie_1 zmeraj si velkost zavlazovanych ploch, tlak vody poznas, tak si vies vypocitat, kolko kusov potrebujes. ked pogooglis, najdes aj vysvetlenia, ako to vypocitat. mozno ti bude stacit na oba travniky jedna vetva. aj claber aj gardena ma obdlznikove postrekovace vysuvacie. ak chces usetrit, tak musis hladat info a pocitat sam, nie je to az take zlozite ;-)
Odpovedať
Plocha trávnika pred domom je cca 15m2 a pred parkoviskom to má asi 8m2. O značku mi nejde, skôr by som vyhľadával tiež tie lacnejšie. Takže na trysky privediem jednu širšiu hadicu, ktorú potom rozvetvím na dve samostatné.Rozmýšľam ale či mám na kvapkovú závlahu priviesť úplne samostatnú hadicu alebo rozvetviť tú z trysky? Neviem či bude rastlinám vyhovovať intenzita zalievania ako pre trávnik? Čo myslíte?
Odpovedať
@moggie_1 Ako som uviedol, kvapková závlaha bude samostatná vetva - pracuje s iným tlakom ako postrekovače. Takisto bolo uvedené, že si to musíte spočítať s ohľadom na tlakové straty a použité postrekovače. Údaj o ploche dostatočný nie je - je rozdiel, či pôjde o rozmer 1x15 m, 6x2,5 atď, podľa toho sa volia správne trysky. Odporúčam naštudovať si základy ohľadom návrhu závlah, aby ste sa zorientovali vo veci. Nie je to nič extra zložité. Samotné trysky, telesá rozprašovača, hadice až také drahé nie sú. Celý systém, najmä pri malej zavlažovanej ploche, predražuje elektronika automatickej závlahy - tlakový spínač do studne, časovač závlahy.
Odpovedať
@draik Ďakujem, pozerám videá z realizácií a tiež si hľadám články, už to mám viac menej premyslené, ešte porovnať výrobcov
Odpovedať
Myslíte, že takto nejako by to mohlo byť? Neviem či tam mám dať viac trysiek, jediné čo nieje pokryté úplne sú tie rohy, ale tam neskôr bude okrasná časť s kvapkovou závlahou, záhrada má skôr tvar lichobežníka, tak neviem či sa to dá ešte nejako lepšie navrhnúť.. ??? Trysky sú pod 180°uhlom. Rozmery záhradky lichobežníka: od suseda 2m, od domu 8m, od ulice 8,5m, pri chodníku 3m. Rozmery trávnika pri parkovisku: 3,5x 1,5m. Ďakujem Vám všetkým za rady
Odpovedať
@moggie_1 nie takto sa to nerobi. Ak chces polievat presne, treba dat trysky este hore do rohov, a moznk jednu 180 do stredu oproti dvom dolnym. Ten 1,5 metrovy pred domom by som zmenil na zahon s korou, a roztiahol kvapkovu zavlahu. Tahat tam kvoli pluvancu kosacku 2 krat za tyzden je ujovina ;-)
Odpovedať
@moggie_1 urcite sa to da navrhnut lepsie, ak pouzijete viac trysiek, budete to moct lepsie umiestnit a davkovat a nebude vam to striekat krizom krazom. Do rohov treba dat 90° trysky. Neviem, kde byvate, ale su predajne, kde vam takyto jednoduchy postrek navrhnu v cene materialu.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez by som na ten vacsi travnik dala zavlazovace do rohov, dosah zavlazovacov sa musi prekryvat, tie polkruhove sa prekryvaju malo. ak sa tam da viac zavlazovacov, tak sa zmensi aj dosah a nebude to striekat kade-tade ten maly travnik by som zusila, aby vzniklo dlhsie miesto pre auto a na zostatok by som dala zahon s kvapkovou zavlahou, ako pisu. na obrazku vidim aj dalsi travnik, tam sa planuje tiez nieco? treba to premysliet na zaciatku, aby sa nastavili vetvy optimalne
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska u nás teraz ide kvapková raz za 5 dní, ked bolo príliš horúco tak raz za tri dni. Nejak často to máš denne...nie? Postrekovače trávy idú raz za dva dni.
Odpovedať
@topvideo kazdy den 10-15minut, azalky potrebuju vodu v lete stale, zelenina ovocie tiez. Take cucoriedky musia mat stale vlhky substrat. ked je malo vlahy je male a nie chutne ovocie. teraz je uz celkovo tri tyzdne ale zavlaha komplet vypnuta,stale prsalo v noci. minuly rok sla aj dvakrat denne bolo horuco.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska aha
Odpovedať
Je to takto lepšie? Potiahol som kvapkovú závlahu do oboch strán a upravil rohy. Áno, vo dvore bude niekedy tiež závlaha, ale to je veľmi ďaleko, tam by som potom asi potiahol samostatnú vetvu od zdroja. Ďakujem Vám, ste super (y)
Odpovedať
@moggie_1 na kvapkovu treba mat samostatnu vetvu, nemoze byt na jednom ventile s tryskami
Odpovedať
@peto99 Okrem tej kvapkovej je zvyšok OK?
Odpovedať
@moggie_1 viacmenej ok, vodarnicka musi mat tlakovu nadobu. 2,5 baru nz trysky staci, ale nic ine uz nepripajat, treba moznk tegulator prietoku. Kvapka moze byt cela na druhej vetve. Budes ich prepinat rucne? Vnutorna jednotka Hunter stoji 70 E, urobi vsetko za teba.
Odpovedať
ked u nas vidim tie ceny riadiacich jednotiek na závlahu ide na picnut! realna hodnota 15€ a tu si pribiju od 70€+
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?