Závlaha trávnika svojpomocne - čo potrebujeme?

Profilova fotka
ahojte. vedel by mi prosim niekto poradit zo zavlahou??? chceme si ju spravit svojpomocne, ale nevieme, co vsetko by sme na to potrebovali... za projekty si vsade pytaju strasne prachy a viem, ze tu si robilo zavlahu svojpomocne vela ludi, tak mi snad niekto poradi... ;-) prikladam foto navhru zahrady... zelenou je vyznaceny travnik, cca 184m2, budeme klast koberec. na travniku je jeden strom, v pravo pri plote. pozemok rovinaty. zavlaha bude napojena na studnu (modry bod na vrchu strany :-D ), cerpadlo nemame, bude sa kupovat, takze kludne poradte aj to. Byvame pri rieke, voda je uz v 3m. hlavny tok.. neviem ake info este k tomu poskytnut.. zrejme bude fajn zavlaha na casovac, dazdovy senzor??? treba ho? ak by bol niekto tej lasky a aspon nas nasmeroval, pomohol, poradil.. budem vdacna za vsetko...
Odpovedať
@j_ank_a Ešte doplň, čo je na stranách toho trávnika - či dom, plot, prázdna plocha. Ide o to, ak sa dá postrekovač s väčším dosahom, čo bude postrekované. Polievanie sa nedá úplne presne vymedziť na určitú plochu. vždy sa bude polievať aj kúsok vedľa, alebo plot. Aby som ti neumiestnil postrekovač, ktorý ti bude striekať vodu do okna.
Odpovedať
Neviem ti sice poradit, ale niekto kto to vediet bude sa ta isto opyta, co si predstavujes pod pojmom zavlaha. Videl som 3 druhy zavlah, jednu pouzivala babka v zahrade na salat, volali sme to žaba :-D druha je nieco podobne, zakopany rozvod vody v zemi, pod tlakom sa vysunu trisky a rozprasuju vodu, a tretia je skryta uplne, rozkopes celu zahradu, natahas okruhy z mikroporeznej hadice, znamy to robil, prv som sa tukal po cele naco mu bude v zahrade podlahovka :-D vysledok zaujimavy ale ja osobne mam rad, ked v lete po zapade slnka nakopnes rozprasovac a ostane pekne chladno. Takze prv skus povedat aka je tvoja predstava a potom ti niekto moze poradit zo svojpomocou
Odpovedať
Bolo by vhodné doplniť, či tam bude trvalo len trávnik, alebo aj iné stromy a kríky.
Odpovedať
Profilova fotka
@j_ank_a Zavlaha je komplikovany projekt ktory treba navrhnut na zaklade danych podmienok.. Treba vediet: 1. Vydatnost studne (l/min) 2. Navrhnut zavlahu a spocitat prietoky na zaklade vydatnosti studne (napr. na150m2 moze byt okolo 40 l/m) 3. Typ cerpadla (vytlacna vyska (max tlak) a pri danej vyske l/min., ci pojdete do tlakovej nadoby (min 100l) alebo do frekvencneho menica, filter vody od piesku, 4.Vodomerna sachta so studnou, cerpadlom, elektrikou, pripadne s tlak. nadobou alebo frekvencnym menicom 5. Samotna realizacia vedenia, tam treba ratat so stratami tlaku vo vedeni na zaklade hrubky rurky a dlzky, pripadne vyskoveho rozdielu (32 mm, 40 mm), rozdelenie na vetvy 6.Zakopanie vedenia, instalacia trisiek (Hunter, Pro Rain..) 7. Instalacia Elektormagnetickeho ventilu na jedntlive vetvy zavlahy (Hunter, Pro Rain..) 8. Programovanie riadiacej jednotky pre zavlahu (cas spinania) Neviem, ci sa tu niekto najde kto by Vam toto zadarmo presne navrhne a zrealizuje. Ja som si robil zavlahu sam ale vyzadovalo to vela casu a chute do prace. Ak samy nepochopite suvislosti medzi jednotlivymi komponentami zavlahy tak ju nebudete vediet ani samy dobre nainstalovat.. Odporucam Vam si navstivit stranku www.zavlazovanie.sk a tam pri zakupeni vacsiny material na zavlahu Vam vedia vypracovat navrh zavlahy zadarmo.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 dole je zvýšená terasa, v pravo je plot susede, v ľavo je dlažba, tam bude voliera a prívesný vozík. Zo zadnej strany bude záhradka (rajcinky, papričky).
Odpovedať
Profilova fotka
@dzamino moja predstava je jednoduchá, chcem aby sa ráno zavlaha zapla, kým vykukne slniečko, tráva vyschne a môžme po nej veselo behať. Ak treba tak aj večer. Momentálne je plocha poorana, takže nieje problém vykopať ,,kanale,, na zakopanie hadice. Neviem presne, aké existujú, takže túto predstavu nemám..
Odpovedať
Profilova fotka
@draik len trávnik. Stromy tam neplánujeme, možno niekedy za 100 rokov bazén..ale ten je hudbou budúcnosti.. :-D taký maly sen. Čiže na to nedržime.
Odpovedať
Profilova fotka
@dart9 ďakujem za radu, možno sa niekto nájde, ak nie, potom uvidíme..
Odpovedať
Profilova fotka
@j_ank_a dakedy mala gardena na stranke taky navrhovy system, kde sa vsetko dalo krasne navrhnut a potom ti to vyplulo zoznam materialu. Ja som to robil s tym. Akurat mam neprijemny dojem, ze to zrusili....
Odpovedať
@majkoj Presne tak, neviem z akého dôvodu už ten plánovač Gardeny nie je k dispozícii. Nedávno som ho hľadal a nebolo ho. Tiež som si v tom dávnejšie plánoval zavlažovanie.
Odpovedať
@chrobak7 zrusili ho. Este v lete tam bol odkaz asi v tom zneni, ze kontaktujete nasich odbornikov, oni naplanuju pre vas... :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@j_ank_a: tak isto som si robil sam....mozem poradit ked bude treba ale @dart9 to zhrnul velmi pekne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj nejde to už..skúšala som.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 samozrejme nie zadarmo.. :-D asi to ľudia veľmi často využívali..a ich už potom nepotrebovali
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nuz ja som sa pytal priamo v Gardene a odpoved bola GDPR. Pokusam sa neanalyzovat to :)
Odpovedať
@j_ank_a Spočítanie a návrh nie je úplne zložitý, ale treba si osvojiť niektoré základy. Zoberiete milimetrový papier, kružidlo, kalkulačku a idete na to. Základ je, aby vetvy s približne rovnakými tlakovými stratami mali približne rovnakú spotrebu vody, dostrek trysiek sa musí prekrývať. Máte tam dosť odskoky, čo komplikuje a predražuje realizáciu (na slíž je potrebných viac postrekovačov, ak nie je možné nasadiť obdĺžnikové trysky.). Pochybujem, že len tak z plezíru Vám to bude niekto počítať, keďže ručne je to celkovo práca na pár hodín. Do jari ešte pomerne ďaleko, môžte si to skúsiť nakresliť a spočítať tlakové straty. Potrebná je tiež znalosť výdatnosti studne a hĺbky umiestnenia čerpadla. Podľa toho sa volí čerpadlo alebo na základe výberu čerpadla sa kreslia vetvy.
Odpovedať
Nech to neni brané ako reklama, u nás v Galante je firma, ktorá má aj na FB stránku niečo v duchu spravte si závlahu svojpomocne, tuším p. zuberecová sa volá, môžem posunúť kontakt, milá ochotná ústretová pani. Tiež to určite budem riešiť cez nich. Čo mi hovorila tak pošleš výkres, ona to navrhne a nacení. Zatial čo som tam bral veci boli za normálne ceny (trubky, kolená atď som kupoval u nich)
Odpovedať
@j_ank_a Pripravujem ti taký jednoduchý návrh zavlažovania, ale veľmi zle sú vidno tie rozmery, najmä na ľavej strane a dole vpravo. Skús to prekresliť tak, aby rozmery sedeli aj pomerovo a naskenovať to, nech je to lepšie čitateľné, nie odfotiť. Ak sa to nedá, aspoň napíš, či to číslo naľavo je 1260 alebo 1860 a potom aký je to rozmer toho výbežku, čo je číslo naľavo.
Odpovedať
@j_ank_a strasne peniaze? tu napr 30 euro,to je vazne vela pri zavlahe ???? nemyslim http://www.zavlazovanie.sk/--13-3-zav...
Odpovedať
@majkoj totok fungiruje: https://my-garden.gardena.com/sk
Odpovedať
@karol333 dik!
Odpovedať
Profilova fotka
@karol333 SUPER, otazka je preco gardene nejde ich vlastny link :D
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 keď mala zaspí, pôjdem to pozrieť .moc ďakujem za ochotu.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 pre niekoho áno, pre niekoho nie. Tak ako zo všetkým..niekto si kúpi auto za 15000€ s tým, že aké lacné a niekto je rád, keď našetri na auto aspoň 4000€ :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 skener nemám, len som skúsila lepšiu foto..
Odpovedať
@j_ank_a JE to lepšie. Daj mi pár dní, do konca týždňa s tým niečo porobím. Ešte pre info - tá studňa je predpokladám vŕtaná. Máš tam aj nejaký prístrešok? Alebo má tá studňa nejakú šachtu? Lebo budeš potrebovať nejaké miesto na čerpadlo a ostatné zariadenia - napr. riadenie závlahy. Budem rátať, že studňa je dostatočne výdatná (nemáš náhodou jej výdatnosť?)
Odpovedať
@j_ank_a prepac ... ale ked mas peniaze na automaticku zavlahu, tak 30eur na naozaj dobry a profi navrh od ludi co sa tym zivia a maju skusenosti NEMOZE byt pre Teba problem ... to su chujoviny, naozaj. Ked na to nemas, tak to neries a polievat budes hadicou a rucne. jedno dobre cerpadlo ta vyjde X nasobne viac ... naozaj 30eur riesit, no koment ... to neni len tak, ze si daco spravit ... tam treba x veci skontrolovat a nie ze potom prides o rok a zistis, ze v okruhu c.2 mas slaby tlak vody ... to ti potom @chrobak7 nepride domov opravit, to nie ... P.S. idem nieco podobne riesit a ten navrh si dam spravit a od neho sa presne viem odrazit, lebo v nom bude cele rozmiestnenie, vetvy a vsetko + aj rozpocet, kebyze si to vsetko chcem kupit u nich, ale to este neviem. To je ako pri stavbe domu, dolezity je projekt - ked v nom spravis chybu, potom mas problem, rovnako ako pri zavlahe ...
Odpovedať
na takú plochu 185 m2 zober krhličku, resp. záhradnú hadicu a popolievaj ručne, budeš to mať v rámci rannej rozcvičky
Odpovedať
@martin85 Netvrdím, že 185 m2 je obrovská plocha, ale trávnik treba polievať každý druhý deň a poliať takú plochu trvá asi 1-2 hodiny. Rád by som ťa videl, ako pendluješ s krhličkou od kohútika po celom trávniku... :-D
Odpovedať
@martin85 ze krhlicku :) srandista... v lete si travnik pyta aspon 6 litrov vody na m2/den, na takejto ploche to je cez kubik vody.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?