Zasypanie časti pňa stromu

Ahojte.ideme navazat zem asi tak 50-60 cm.Na to mieste mame aj lipu,ktoru by som si tam chcela nechat.Mozem ju do tej vysky navazky zasypat?Myslite,ze jej to uskodi?Lipa ma cca 15 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
určite, vydrží rok dva a uhynie. Dá sa to zachrániť ponechaním nezasypaného kužeľa okolo kmeňa, ale treba počítať s tým, že sa bude zväčšovať. Asi by som vedľa nej vysadil druhú a po vyrastení prvú odstránil.
Odpovedať
My sme uz raz takto zasypali borovicu ciernu,asi tak 40 cm a nic jej nie je uz sedem rokov.Mozno sa nam to podari aj pri lipke...
Odpovedať
My sme zasypali asi 50 cm stary ker orgovanu. Rastol v pohode dalej dlhe roky,akurat po bokoch /tam kde bo, zasypany/ zacal pustat take slabe,akoby korienky
Odpovedať
Určite jej to neprospeje. Videla som takto zasypané topole na hrádzi. Nevyhynuli ale výrazne chradli. Mladé vysadené stromy ich za pár rokov prerástli. Na prvý pohľad sa do zdá ako škoda ale ja by som ju nahradila novým stromom.
Odpovedať
Profilova fotka
@makii11 Súhlasíme s @jan45. Orgován je úplne iná kategória, ten dokáže vyrásť od koreňa aj keď ho odpílite. Borovice a napríklad aj brezy sú považované za pionierske dreviny, ktoré dokážu rásť v extrémnych podmienkach, svahoch, hĺbke a prispôsobia sa. Lipa to vydrží možno niekoľko rokov. Bola by možnosť v jej okolí ponechať pôvodnú výšku terénu a okolo nej postupne zvyšovať terén. Záleží však aj od veľkosti pozemku. V okolí lipy by ste vytvorili nejaké skryté sedenie, okolo obložili kameňom prípadne suchým múrikom a vysadili rastliny. Vytvorili by ste etážovitú a netradičnú záhradu.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúsila by som toto...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?