Zaštepenie čerešne.

Ahojte modrostrecháči :) máme 7 ročnú čerešňu Reginu na pomaly rastúcom podpníku, ktorá stále krásne bohato zakvitne ale potom všetko opadá (máme na nej možno 5ks čerešní - krásne zdravé). Pritom včely, čmeliaci a spol lietajú (2m od čerešne máme hniezdo čmeliakov). Poradili mi že to bude tým že kvety sú neopelené a bolo by dobré na ňu naštepiť inú odrodu (opeľovač). Už som si aj našla odrodu ktorá by tú našu opelila ale nemám nikoho kto by mi ju prišiel zaštepiť. Na koho by ste sa obrátili? Resp. nepoznáte niekoho kto sa v tom vyzná a bol by ochotný prísť a prípadne aj poradiť odkiaľ zabezpečiť štep? Sme z okolia Bratislavy. PS: Alebo by sme to zvládli aj sami?
Odpovedať
ahoj.urcite to zvladnes aj sama.dobre si to nastuduj v literature.teraz je prave to obdobie kedy sa stepi/jun,jul,august/.miazgu zistis ,ci prudi-olupes koru na 1-rocnom konariku.a ked budes stepit,nemala by si sa dotknut reznej rany na ocku.ahoj
Odpovedať
s tep ceresne omotas paskou,dobre dotahujes a zauzlis.ccapo 2tyzdnoch by mali byt ujate.ale to zbadas. paska je igelitova asi 1cm siroka,tu rozstrihnes po dlzke na polovicu.alebo pouzi sacky od mlieka.
Odpovedať
@tykat v auguste sa dá aj zaočkovať, je to asi jednoduchšie. Očko z ročného výhonku sa vyreže, a natlačí sa do T rezu, ktoý bol vyrezaný do ročného výhonku zaočkovaného stromu. Omotať páskou a OK. Skús na viac konárov aj via očkovaní, aby to bolo isté. Dá sa aj zaštepiť do boku. skúste vygoogliť.
Odpovedať
@ivanhrozny112 @martinsz Dakujem za info...povzbudili ste ma :-) Pokazit asi velmi nemam co, prinajhorsom sa neujme. Este musim zohnat step tej spravnej odrody. Dufam ze v nejakom ovocinarstve budu mat. PS: Včera som obrala poslednu urodu...3 krasne, velke, velmi chutne a zdrave čerešne, och keby sa to podarilo bola by som veľmi rada.
Odpovedať
Dokonca som nasla aj vynikajúce názorné video http://www.pluska.sk/izahradkar/uzitk... Som rozhodnuta idem do toho 8-)
Odpovedať
treba zasadit este jednu, najlepsi opelovac je odroda lapin, kmienok gisela
Odpovedať
@peto99 A Lapin je samoopelivá ak dobre čítam. Opeľuje aj iné druhy? Našla som toto, mohlo by to byť ono? http://www.shop.zahradnictvolimbach.s...
Odpovedať
@tykat ano, je to ono, ale teraz ju neobjednaju. Napis mi v jeseni, budem vediet, kde ju maju na predaj
Odpovedať
@peto99 ...maju tam este 4ks, tak som myslela ze objednam hned. Len pozeram ze Lapins je skorá čerešňa. Neviem ci opeli tu nasu Reginu, ta je pisana ze dozrieva az 26.7.-8.8. no ja uz mam "urodu" pozbieranu. Ale co mam vysledovane tak kvitne neskorsie ako vacsina ceresni v dedine.
Odpovedať
@tykat viem od zahradnika, ked som sa pytal na opelovaca k mojim stlpovitym ceresniam. Vsak sa v limbachu este opytaj.
Odpovedať
@tykat opelenie nezávisí od dozrievania, ale od čase kvitnutia. Ináč môžu aj spoločne kvitnúť, ale sú odrody, ktoré sa navzájom neopelia. Prečo kupujete teraz kontajnerové za štvornásobnú cenu, keď môžete aj za pár eur na jeseň voľnokorenené? V jeseni je aj oveľa väčší výber.
Odpovedať
@martinsz gisela sa tazko zhana, a v jeseni bude lacnejsia o par eur. Urcite nie pod 10. v kontajneri je istota, se sa ujme
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 no tiez si myslim...v kontajneri je vacsia istota ze sa ujme, chcela som ju teraz zasadit a v auguste z nej zobrat stepy. O rok by sa ukazalo ci sa stepy ujali. Potom by sme sa rozhodli ktoru a dokedy nechame. Mozno nejaky cas dve, ale na stalo urcite nie.
Odpovedať
@tykat keď si ju zasadíte na svojom pozemku, tak už načo potrebujete štepy? Opelia sa zo zasadeného stromu. Ináč v auguste potrebujete len očká (očkujete, nie vrúbľujete).
Odpovedať
@martinsz jemine :-D ...ved to pisem od zaciatku, ze dva stromy sa mi na pozemok nezmestia...ostane bud uz narastena 7 rocna regina so stepmi (ak sa uchytia a zacne rodit) alebo pojde dolu a ostane ten novy. Keby som mohla mat dva stromy tak ani diskusiu nezakladam. :-)
Odpovedať
@tykat lapin na gisele sa zmesti skoro vsade, aj do predzahradky
Odpovedať
@tykat 7 ročný strom by som určite nevyrúbal kvôli opeleniu. V auguste polievajte strom, aby prúdila miazga a ľahko sa lúpala kôra, a očkovanie bude 99,99%-né. Kým z očiek nevyrastú konáre, ktoré by už kvitli, v čase kvitnutia Reginy dajte do vedra s vodou pod kvitnúci strom kvitnúce konáre inej odrody. Aj takto je možné opeliť čerešňu.
Odpovedať
@peto99 ano...a preto mame tu 7 rocnu reginu, lebo sa nam zmestila, dalsia ceresna sa nezmesti :-)
Odpovedať
@martinsz ...super, dakujem za radu, konare z inych ceresni by sme zebezpecit mohli, cmeliakov mame cele stado, toto by mohlo fungovat :-) ...v to očkovanie veľmi dufam.
Odpovedať
@tykat Ty nemusis mat na pozemku dve ceresne. Staci,ak aj susedovci naokolo maju ceresne v zahrade . Vcielky si najdu co potrebuju
Odpovedať
@majki555 jo, to viem...susedovci mali ale uz nemaju, vsade kde oko dovidi tak su tuje ako cinsky mur :-|
Odpovedať
@tykat smutna slovenska realita poslednch rokov. A potom vsetci vyplakavaju, ze musia kupovat podradne ovocie v hypermarketoch :-|
Odpovedať
@tykat my sme na tom rovnako. Ja mám Merchant na Gisele, už šiesty rok, tento rok bola prvá normálna úroda asi 10kg .inak každý rok doteraz tak dve čerešne. Tiez si myslím že vďaka tomu že sú u nas tuje kam oko dovidi :-( Ja už by som ju mala aj pre strihať ale neviem ako na to . Na štiepenie nemám odvahu ani náhodou. Ani neviem s čím ju skombinovať ked rodí prvý júnový týždeň.
Odpovedať
@ada32 mne by stačilo aj 10kg, chceme sa len najesť čerstvých... :-) Tu je rozpis ktorá čerešňa kedy dozrieva a ktorá ktorú opeľuje. http://www.plantex.sk/plantex-zahrada... My máme Reginu na malom podpníku a ja by som k nej potrebovala Lapins (tá dobre opeľuje iné plus je samoopelivá). A teraz mi vyvstala otázka KDE ZOHNAŤ ŠTEP/OČKÁ presne tejto odrody? Zo záhradníctva mi odpísali že nič také nedržia. :-| Nemáte niekto tip???
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?