Zakladanie zahrady

Ako ste zacali zakladat zahradu?Napady mam,len financie akosi nie.Mam hotove obrubniky a pripravenu podu na vysadenie.Okrasna zahrada bude delena na cast,kde su ruze,v dalsej casti su tulipany a rozne jarne kvietky,ktore uz odkvitli.A teraz by som chcela dat foliu a na to mulcovaciu koru,lenze neviem ako to spravit.Ked dam foliu prederu sa na jar tulipany cez foliu?Lebo neviem,kde vsade su posadene,iba niektore som stihla oznacit.A odkial ste kupovali kvety do zahrady?Minula som hodne penazi na rastlinky a mam pocit,ze v tej zahrade stale nic nie je.Je velmi prazdna a kvitnu mi tam len jarne kvety potom dlho nic a dalsie az v juli.Poznate nejake pekne nizke kvetinky,ktore by vykryli cas medzi tym alebo najlepsie kvetiny,ktore kvitnu,co najdlhsie a nie su velmi vysoke?
Odpovedať
Profilova fotka
kukni ku mne do bazáru, predávam po 1€ rôzne trvalky
Odpovedať
Profilova fotka
Tazko sa to posudzuje ked to nevidim, ale v podstate by som Vam poradil asi takto: Jarne kvietky budu asi vsetko cibuloviny a prvdepodobne ich nemate nahusto. Pokial chcete davat foliu skuste si cibulky alebo hluzy dat viac do skupin aby tvorili ucelene zahony a potom vyrezat dieru do folie, inak sa cez nu neprederu a bude ich skoda. Ak to nie je velka plocha stacilo by aj vysypat korou na silnejsiu vrstvu bez folie. Pripadna burina sa vyple. Ak sa Vam zda ze v zahrade nic nepribuda tak skuste ist do vacsich rastlin, lebo pri malych sa Vam bude zdat zahrada vzdy prazdna. Skuste si vybrat par kostrovych drevin(krov) tie zasadte ako prve a postupne doplnajte. Bude Vas to aj viac bavit ked budete tvorit postupne nie naraz:)
Odpovedať
@hoblinka13 a čo tak spraviť aj skalku? kuk do môjho fotoblogu :)
Odpovedať
@adkoalauri aj skalku chcem,ale iba na kusku.najvacsiu hlavu mam z tulipanov,lebo su vsade a ked ich zasypem drtou alebo korou,tak uz nevyrastu
Odpovedať
@hoblinka13 cibule môžete povyberať a zasadiť ich na jedno miesto (do trsov)- lepšie ukážu a aj si pomôžete, keď okolie zamulčujete. Mne dobre veľa cibúľ vyjedli hraboši, tak som ich už minulý rok sadila do kýblov a tak som ich sadila do pôdy. Okraje vidím a okolo môžem dávať kôru.
Odpovedať
@adkoalauri snáď nemyslíš vážne dávať cibule tulipánov do trsov. @hoblinka13 tým by si si iba znehodnotila cibule, za rok najneskôr dva by Ti takto už žiadne tulipány nevykvitli, vyrašili by Ti iba holé listy. Cibula tulipánu je prevít, treba ju vždy po odkvinutí nechať aj s listami aby ich naspäť vtiahla do cibule živiny no a potom treba cibulu vybrať a zbaviť brutov dcérskych cibuliek, lebo cibula tulipánu aby hodnotne kvitla musí byť vždy osamotená lebo cibule vedľa seba si berú výživu a oslabujú sa vzájomne. To vie hádam aj každý začiatočník záhradkár.
Odpovedať
@snowy66 stara mama mala roky tulipany v trsoch a dokonca nepresadzala a take nadherne tulipany jej kvitli.nie je pravda,co pisete.jedna vec je teoria a druha vec je prax.nam sa osvedcilo nevyberat cibulky a tak to mame roky a mame prekrasne zahony na jar.skor mam obavy z neustaleho vyberania.minuly rok som cast vybrala podla teoretickych rad na internete a zasadila tak ako sa sadit maju a neboli take pekne ako tie,co su v zemi uz roky
Odpovedať
@hoblinka13 keby ste sa starej mame lepšie prizreli vtedy, čo robievali v záhrade, keď ste boli preč...určite cibulky vyberala a potom na jeseň znova vysadzala, no len holt každý vidí len tú krásu, ale tú prácu čo za tým je to nie.
Odpovedať
Profilova fotka
po odkvitnuti treba odrezať stonku,aby sa cibuľa nevysilovala tvorenim semien,nechajú sa len listy kým neuschnu.cibule sa vyberajú po troch štyroch rokoch,lebo v zemi sadajú hlbšie a rastlina prestáva kvitnúť ma len listy,ale asi to neplatí pre všetky druhy,poznám opustenu záhradu 10 rokov aj viac a na jar tam kvitne plno tulipánov narcisov každoročne..aj pomedzi burinu..ja mám tulipany tretí rok a kvitli teraz najväčšími kvetmi...toľko z praxe ;-)
Odpovedať
@snowy66 nafotím vám budúci rok naše tulipány. Sú 20 rokov na jednom mieste, sú v trsoch, nikto sa o nich "nestará" a budete sa čudovať aké majú kvety ;-) sánka vám padne, to garantujem.
Odpovedať
@snowy66 nevyberala,ved som sa s nou starala o zahradu donedavna,kym neumrela.hadam ma nejdete presviedcat.aj ja mam roky cibulky tulipanov v zemi a su nadherne a ak neverite,buduci rok vam poslem fotky a uverite :-D
Odpovedať
@adkoalauri to iste u nas
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hoblinka13 sú to staré, dobré, biologické cibule, nie tie dnešné šľachtené ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pravdu máte čiastočne všetci ohľadom tulipánov. Pravda je taká, že tulipány potrebujú vybrať z pôdy aspoň každých 5 rokov. Rokmi cibuľa zostupuje stále hlbšie a hlbšie a neskôr už nemá silu vykvitnúť, tvorí len listy. Dá sa tomu zabrániť, ak ich vysadíte do plastových košov určených pre cibuľoviny. Tiež ich treba zbavovať dcérskych cibuliek, ktoré tiež obmedzujú materskú cibuľu. Môžete ich vysadiť samostatne. Po odkvitnutí je nutné zrezať kvetné stonky. Listy nechajte, aby cibuľa nabrala dostatok živín pre budúcoročné kvitnutie. Staré druhy tulipánov sú schopné na jednom stanovišti kvitnúť viac rokov ale tiež to záleží od pôdnych vlastností. Ak je pôda priepustná a ľahká, zostúpia tiež hlbšie a kvitnutie je rokmi nižšie a nižšie. U niektorých druhov cibuľovín je to aj naopak. Napríklad korunovka – fritilaria má veľkú cibuľu, ktorá rokmi rastie a vytláča sa na povrch. Pokiaľ je tesne pod povrchom, nebude kvitnúť, lebo by mala byť práve vysadená aspoň do dvojnásobku hĺbky svojej veľkosti cibule. V starých opustených záhradách kvitnú cibule preto, že postupne vykvitajú aj dorastené dcérske cibule a staré prestanú kvitnúť, čo sa nedá samozrejme určiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Záhrada by mala byť navrhnutá tak, aby bola počas celého roka zaujímavá. Nesmú chýbať ihličnany s celoročným efektom, rôzne sfarbené ihličím. Pozor však na veľkosť v dospelosti, treba si všímať aj šírku, prípadne intenzitu rastu. K tomu vyberte nejaké na jar a v lete kvitnúce kry alebo inak zaujímavé – ako vajgélia, budleja, bršlen, tavoľník, kalina. Prípadne drevina nízka na kmienku alebo menší strom – magnólia. Treba brať ohľad aj na svetlo alebo tieň, orientáciu voči svetovým stranám a aj pôdne podmienky, prípadne pH je dôležité pre množstvo rastlín. Najatraktívnejšie sú azda trvalky. Dlho kvitnú, sú nesmierne voňavé, farebné, lákajú hmyz a nič sa ich kráse, tvaru nevyrovná. Pekné sú aj heuchery, hosty, srdcovka – tie sú však určené pre polotieň a tieň. Ak máte záujem dostávať pravidelné informácie o rastlinách a pestovaní, prípadne ako vyriešiť daný priestor, vyberte si z našich tipov pre vás a prihláste sa na odber. Link nájdete v mojom profile.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?