Zakladanie trávnika začiatkom októbra - vyrastie ešte tráva?

Prosim o skusenost tých čo uz maju svoj pekný trávnik :) My zatial mame plnu zahradu hliny, ale nestihlo sa to pripravit skor. A tak rozmyslam ci je možne vobec zasadit travu este v tomto obdobi aby i vyrastla a nebolo na zahrade blato? Alebo to odložit až na jar? Mame iba tieto 2 moznosti. Sadit formou oziminy kde sa to zasadi hlbsie a na jar vy klici nechceme, kvoli havinovi... ktory by to rozdupkal. Tak bud zasadime az na jar. Alebo teraz (a to by havino byval s nami iba dnu aby po zahrade v čase rastu travy nebehal kym trava nespevnie). Je možne ze by trava ešte vyrastla teraz na jesen aby sme sa uz nebahnili? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Dá sa všeobecne zaužívané mesiace na sadenie sú apríl až jún a potom september-oktober. Trávu sa odporúča sadiť keď je aspoň 5stupnov a viac. Keď zasadite teraz do dvoch troch týždňov máte prvé výsledky ale spevnenie a prehustenie trávnika príde až po prvých koseniach. Síce napíšete odkiaľ ste ale ak budú zimy aké sú posledné roky tj.zima začne až okolo januára ja by som do sedenia smelo šiel :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@neyaa Tak, ako píše @johny27 nado mnou... Ale upozorňujem, že havino je škodná pre trávnik... bohužiaľ...
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom: to s tym havinom nie je vzdy tak uplne pravda :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k Nie vždy... Ale spravidla... ;-)
Odpovedať
Trávnik sa nestihne do zimy zahustiť tak, aby ho nepoškodil pes (ak teda nemáte kabelkový druh). Nebude to ešte odolný koberec. Do jari by ste teda psa museli mať vnútri. Navyše ak ešte len teraz robíte terénne úpravy, tak zemina nebude uľahnutá.
Odpovedať
@draik taktiež sa mi zdá najvhodnejšie to nechať na jar, psík sa nejako udržať nedá, vieme o tom svoje, čo psy dokážu na vyvádzať a udržať si ho celú zimu v dome je nemožné ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna by si to kludne teraz este stihol, kedze hlasia celkom pekne pocasie. Je to v celku na tebe, aj tak z neho uz teraz nejaky uzitok mat nebudes. Alebo si to potom nechaj az na jar - to by som povedal, ze bude mat aj vacsiu silu a lepsie podmienky ako teraz
Odpovedať
no ja by som poopravila zauzivane pravidlo, hlavne tu jarnu cast. V poslednych rokoch na jar neprsi skoro vôbec, horucavy ku 30° byvaju uz v maji a to cerstvo vysiaty travnik dorazi. Vysievat najneskôr v aprili, aj to len v prvej polovici. Kliciacemu travnemu semenu staci, ze zaschne na pol hodiny a uz z neho nic nevyrastie. Kto nema zavlahu, tak vysievat na jesen, aby sa chytili jesenne dazde, potom este zimna a skora jarna vlahy. pripadne hole miesta v travniku vysievat v marci, najneskôr v aprili. @draik havo preorie cerstvo vyrasteny travnik ci je jar, ci jesen. Tu pomoze len hava na travnik nepustat, alebo sa zmierit s tym, ze bude treba dosievat. Ja po skúsenostiach z posledných rokov preferujem jesenny vysev, ten nam vzdy chytil. Jarny nam uz par krat zahorel aj napriek zavlazovaniu, jedine ze je automat nastaveny tak, ze strieka aj niekoklkokrat cez den, hlavne ak je slnecno a horuco. Treba si tiez uvedomit aku zavlahvu davku potrebuje cerstvo vysiaty travnik. To su kubiky vody, ktora tam musi pritekat skoro nepretrzite
Odpovedať
@zita19 Ak zaseje trávnik teraz, ten bude veľmi slabý a pes ho do jari úplne zničí. Ak zaseje na jar, nábeh trávnika bude omnoho lepší a poškodenie nižšie, aj keď nejaký čas bude pes musieť byť vnútri (ale omnoho kratšie, ako v prípade jesenného siatia). Nepredpokladám, že by niekto zakladal trávnik bez závlahy. To by bolo úplne jedno, lebo pes by ho v najneskôr v lete v čase sucha zničil.
Odpovedať
@draik no, neuveris, su taki (napríklad ja a nie som sama), ktori zakladaju travnik len zo závlahou "z hora". Proste niekedy nemas inu moznost. A nie kazdy ma potrebu wimbledonskeho travnika.
Odpovedať
@zita19 Nerád polemizujem, ale vyjadrenia typu "A nie kazdy ma potrebu wimbledonskeho travnika" sú často len výhovorkou či hľadaním ospravedlnenia - ak niekto má aktívneho psa, tak potrebuje športovú zmes, automatickú závlahu a hnojenie, inak bude mať oranisko minimálne na najčastejšie zaťažovanej ploche trávnika. Vidno to na x príkladoch. Hlavne kombinácia pes+neexistencia závlahy bola tento rok pre trávnniky vražedná, zostala tak akurát burina a po dažďoch bahno.
Odpovedať
Profilova fotka
@neyaa treba zasiat, nemas co stratit :) Lebo ak nezasadis, budes sa ovela viac trapit s burinou, ktora tam namiesto travy vyrastie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@draik mozno by stacilo mat havina dnu dokial nenasnezi 5 cm snehu co myslis? Teraz ho nehat dnu na jesen, a potom najar ak sa zacne topit sneh?
Odpovedať
@majkoj to je tiez pravda lebo burina neleni uz teraz, navozili sme zem a uz sa to tlaci... a do jari bude zas...
Odpovedať
Profilova fotka
@neyaa trava teraz potrebuje 1-2 tyzdne kym zacne rast, to by malo klapnut. A odporucam dat viacej osiva ako pise dodavatel. PS: ja som sadil 12. oktobra :)
Odpovedať
@neyaa my tiez ideme dosaďzat tamkde to v lete nezvladla trava a podsadzat. No tiez mame havina bernacku zatial dvojmesacnu tak uvidime ako travnik buduci rok prezije. A ak bol psik zvyknuty len vonku a spinil kedy chcel aby si stym nemala vnutri problem. Nam dokona teras vzrasta semeno co v lete nevyslo ked boli horucavy a to sme dennodenne zalievali
Odpovedať
@neyaa Pes Vám to zničí, pokým nie je ako tak hustý koberec (čo znamená mať za sebou niekoľko kosení). Ak by aj napadol sneh, tak to udupe, čo je ešte horšie. Rozhodnutie je na Vás.
Odpovedať
@draik ahaa hm.. ale udupanie ak je travnik prikryty snehom snad nevadi? alebo moze vadit? korienok bude snad drzat a na jar sa to preberie.Len zvazujeme, uvidime ake bude tieto dni pocasie...co stihneme urobit...keby bolo o mesiac skor bolo by to vyborne
Odpovedať
Profilova fotka
@neyaa ak chces mat pekny travnik, podla spravnosti by si nemala po nom chodit ked je zapadnuty snehom... vznika tam totiz velmi velky nabeh na plesen.... tiez som nevedela, docitala som sa v mudrej literature od prof. Hricovskeho
Odpovedať
@kaktusik007 ahaa iha, tak to som nevedela... ach no teda... a deti urcite budu chcet behat po snehu v zime...co včul :-D
Odpovedať
Ahoj neyaa:) tiež zvažujeme či áno alebo nie.. ale tu naokolo mi radia počkať hlavne z dôvodu aby si zem sadla.. tiež máte čerstvo navezenú hlinu tuším... my sme navážali cca 3 týždne,, teraz stále pršalo a sadlo to teda viditeľne... tak neviem - možno aj toto zvážte, ale ak máte toho psíka ... hm....tak by som asi valcovala a skúsila to.. ozaj a už máme terasu z Lusso Tivoli...dávali sme 90x30.. dlažba je veľmi pekná keď sa už akoby zašpiní, ale rovnosťou bol problém.. špárovali sme originál bledo sivou špárovkou - odporúčam - veľmi to pomohlo zjemniť niektoré nerovnosti...ahoj :)
Odpovedať
@martinamartina2 ďakujem, my sme prvu varku 200 kubikov rozvozili tak pred 2 mesiacmi to uz je az moc sadnute. Len predzahardku teraz rozvazame. Tam je to pidi kusiček. POckame na tento vikend, počasie ma byt pekne, ak stihneme pripravit teren (este daco treba i vysekat krompacom taky malinky uzky pas... a dokonči to) tak mozno by sme to skusili zasiat..a havino bude dnu... Jej mate tivoli uz hotove? U nas bol problem s rozmerom, a tym aby vysli spary, niektore boli inej velkosti aj par milimetrov. My sme kladli ale na zamkovy sposob, teda mame vysypane pieskom...a ten sa uz i zablatil, zanosyl..a dlazba utrpela hodne :-D blatovy šok ako vozime zeminu tesim sa az toto dokončime..a ju i vymyjem :)))
Odpovedať
@neyaa :)tak budem držať palce - keď je pozemok zatrávnený je to úžasné...:) a dlažba je naozaj pekná, ale áno nie je úplne rovná... tiež sa potrápili pri pokládke, ale ako celok sa mi to veľmi páči a hlavne keď sa tie póry vyplnili hlinou:)... tým to nabralo ten traventinový vzhľad:)...ešte budeme dosýpať špárovku časom.. možno aj viackrát:) vždy si pozriem ako pokračujete - tie kamene sú jednoducho parádne:) a vidím ako zapájate celú rodinu, ste zlatí:) Tak hor sa nech sa vám to podarí cez víkend:)
Odpovedať
@martinamartina2 no ma namotivujes ze to fakt zasadime :)) este nemam ale travu kupenu :-D vy aku zvazujete? ja bud Barenburg Gazon alebo som citala recenzie na Rožnovská travní smes, alebo AGRO zahradni zmes?
Odpovedať
@draik e ako to tvoje vyjadrenie, ze ja nemam potrebu mat wimbledonsky ttavnik? Hadam svoje priority poznam najlepsie. Kto ho chce mat, tak si ho spravi alebo da spravit. Pes a travnik su vacsinou o komptomisoch, ta zavlaha je iste prospesna, ale nie bezpodmienecne nutna. Za moju osobu: radsej sa zvalim pod pergolu ako mam vycipkavat travnik. Kym je to akotak zelene mne to bohate staci
Odpovedať
my sme už viackrát sadili trávu v taktomto období a zakaždým to dopadlo dobre takže v tom nevidím žiadny problém. ešte aj babie leto teraz ide, pôjde vám tá tráva ako nič, len začnite čo najskôr.
Odpovedať
@zita19 Pisal som o kombinácii pes-trávnik, čo vôbec nie je problém, ak sa k tomu pristúpi, ako má. Tento rok bol príkladom toho, že kto má klasický trávnik (nie lúčnu zmes) a nemá závlahu, tak si to mohol hodiť. Tuším v okolí BA za prvých 8 mesiacov padlo oproti normálu o 200l vody na m2 menej. To by upolieval len ten, kto je nonstop doma a má čas hadicou či presuvnými postrekovačmi zalievať. Bol som v tom, že debata o automatickej závlahe na klasický trávnik pri dome a ešte k tomu v kombinácii so psom mohla byť debatou, či áno-nie, tak pred 10 rokmi. Ale zase aj v tomto teplom lete tu bola diskusia, kde tí, ktorí nemali klimatizáciu, presviedčali, ako je to skoro v pohode aj bez nej. Ono všetko je o komforte a nemíňať čas tam, kde to lepšie zastane elektronika.
Odpovedať
@neyaa Robte ako uznáte za vhodné, keď si zrejme nechcete nechať poradiť. Len ako príklad uvediem, že som dosieval cca metrový kruh pred 3 týždňami - tráva už síce má nejakých 6 cm, ale je veľmi riedka. Pustiť na takú pláň psa, ktorý behá hore-dole sa rovná skaze. Ak by ste nemali psa, tak by termín bol v pohode.
Odpovedať
@draik no ved prave to, ak by sme psa nemali, zasadili by sme. Ak mame psa a zasadime teraz musel by byt dnu do jari teda 6 mesiacov. Ak zasadime na jar, bude musiet byt dnu 2 mesiace... toto je to co zvazujeme najviac... alebo ohradit tie casti zahrady...co pri nasom tvare a ploche zahrady asi neni uplne jednoduche.
Odpovedať
Profilova fotka
@neyaa Mne znamy , ktory sa zivy travnikamy, radi, aby som pozemok po navozeni zeminy a zrovnani, nechal najskor zarast burinou do vysky cca 30 cm. Aj ked ju teraz nevidiet, ona je v tej zemine je a keby som zasadil travnik, tak rastie spolu s burinou. Na jar pokosit a postriekat nejakym prostriedkom, aby burina vykapala a az tak do skyprenej hornej vrstvy zahrablickovat semena travy
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?