Záhradní architekti

Mám len ja také skúsenosti, alebo je to štandardný prístup záhradných architektov, že ignorujú zadania a požiadavky investora a navrhnú záhradu v rozpore s predstavami zadávateľa? Tak mi to vŕta v hlave po dvoch skúsenostiach, ktoré viedli k rozčarovaniu a sklamaniu nad zaplatenými štúdiami záhrady. Dva ateliéry a po dva razy total ignor našich predstáv, hoci ich dostali po lopate spísané a dosť jasne. Dilema je, či platiť niekoho tretieho a dočkať sa rovnakého sklamania alebo sa na to vydlabnúť a záhradu si navrhnúť sama. Predstavy jasné, realizovateľné, veci naštudované, zreteľne odkomunikované a výsledky.... čo vy na to, záhradní architekti? To je ako keby ste si v obchode vybrali zelený svetrík a pokladníčka vám nablokuje modrý lebo jej sa páči viac modrý a basta! Odídete s modrým za vaše peniaze! ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Môj názor ako záhradného architekta. Najviac by pomôhlo aby sme vedeli viac o tom, v čom Vám nevyšli v ústrety a či pri osobných stretnutiach brali do úvahy Vaše argumenty. Osobne si veľmi neviem predstaviť, prečo by som nemal rešpektovať požiadavky klienta. Pokiaľ sú mimo realitu, tak sa im to samozrejme snažím vyhovoriť ale ak sa nedá, tak buď odstúpim alebo to urobím tak ako žiadajú. Ako dôvod ma napadá, že musia rozpredať rastlinný materiál ktorý majú skladom (pokiaľ aj predávajú), presadzujú veci partnerov s ktorými majú dohody alebo to tak skrátka nevedia. V týchto prípadoch je lepšie osloviť samostatného záhradného architekta.
Odpovedať
@jabadaba A to ste za to aj zaplatili? Najlepsie by ste asi urobili, ak by ste to zadali rovno niekomu, kto by Vam zahradu aj realne zrealizoval. Mne napriklad navrh robili zadarmo, pretoze sme mali aj realizacnu dohodu a zohladnovali moje poziadavky, ked som ale bola mimo tak ma upozornili, ze to nebude dobre a dala som sa presvedcit.
Odpovedať
@jabadaba ja si zasa neviem predstavit, ze sa mi navrh nepaci, nie som s nim spokojny a necham to tak...
Odpovedať
@jabadaba ak to boli taki experti ako byvaju v Novej zahrade, tak sa ani necudujem. Tie ich realizacie mi niekedy (dost casto) pridu scestne ale zas nevieme co z toho je na ziadost investora, co je ich vlastny napad, co je napriek ziadosti a preferenciam investora, lebo tesne pred titulkami sa vsetci vyskieraju spokojnostou... Popravde, ak by nieco take spachali v mojej zahrade, tak ich zeniem svonskym krokom hned potom ako si dódvezu tie 4 tatrovky makadamu, na ktorom celu minulu sezonu doslova ficali :-S Joj a tu ich "kreativnu" pipisku co tam vyraba akoze dekoracie, tu by som dnu ani nepustila :-p
Odpovedať
No neviem s akými ateliérmi a záhradnými architektmi ste mali skúsenosť. Určite by tvorba návrhu záhrady mala byť procesom, počas ktorého by s Vami architekt konzultoval návrhy nielen pred začiatkom tvorby návrhu, ale aj počas jeho tvorby. Už aj prvý pôdorys, resp. pôdorysy by s Vami mal konzultovať, a keby sa aj stalo že by ste sa v nejakom bode návrhu nepochopili mali by Vám návrh upraviť. Ak by ste napriek negatívnej skúsenosti mali záujem v budúcnosti riešiť návrh záhrady so záhradným architektom určite si už na začiatku zistite aký má postup práce. Tiež je dôležité či je súčasťou návrhu len napr. jeden pôdorys a pre neho vypracovaná výkresová dokumentácia. Vyberajte si takú ponuky, ktorá bude obsahovať aj prípadné úpravy návrhu a konzultácie počas procesu navrhovania. Pre jednoduchšiu predstavu odporúčam projekt, ktorý bude obsahovať aj vizualizácie. A určite odporúčam si dohladať aj referencie na vybranú firmu/architekta. Prípadné vybrať podľa odporúčaní.
Odpovedať
@bruncakdakujem za názor človeka od fachu - boli osobné stretnutia, aj na pozemku, kde sme vyjadrili naše predstavy, pozemok si obhliadli a následne sme pre uľahčenie ich práce spísali podrobne ešte raz čo sme ústne prebrali. Predstavy reálne a plne realizovateľné. Poviem príklad - neznášam strohé línie a futbalové trávniky a hádajte čo bolo v návrhu štúdie! Futbalový trávnik a všade ostré hranaté prechody! Ja skutočne už nerozumiem . navyše sme naše spísané predstavy a požiadavky doplnili o fotodokumentáciu záhrad, pre lepšie pochopenie písaného. A nič.
Odpovedať
@zita19 mám na nich rovnaký názor...nuž, tí naši boli pomerne solídne zabehnutí, s referenciami, ktoré sme si prelúskali a vidíš, nasrali nás totálne.
Odpovedať
@landsdizajn vďaka, samozrejme sme si referencie prelúskali, firmy to neboli amatérske...no a výsledkom bolo naše totálne sklamanie z ignorácie zadania. Pochopili sme, že ďalšia spolupráca by bola únavným bojom o naplnenie našich predstáv o záhrade. Zostali sme teda len pri návrhoch, dostali sme niekoľko vizualizácií a pokračovať budeme s niekym iným.
Odpovedať
@minonkysk to vieš, že sme namietali v rámci konzultácií no ani po úprave a doplnení to nezodpovedalo nášmu zadaniu. :-p
Odpovedať
@klara321 žial, zaplatili... nikto nebude robiť zadara návrhy. Dali sme si vypracovať štúdiu s niekoľkými vizualizáciami a následne by bol dalším krokom realizačný projekt. No k tomu nedôjde ani v jednom prípade práve pre popísanú nespokojnosť s prístupom.
Odpovedať
@jabadaba Ved ide iba o zahradu, nekomplikujte to az moc? Odporucam Vam popytat sa na zahradnikov v nejakych velkych zahradnictvach v okoli, urcite poznaju mnohych, kedze k nim chodia na rastlinny material. Pripadne hodte do googla upravy zahrad a hladajte tak. Hovorim, ze nam robili projekt zadarmo, ale videla som pred tym ich pracu a zahrady od nich sa mi pacili, takze hned od zaciatku nebol s doverou problem.
Odpovedať
@klara321 ale nie :-) , nemyslím, žeby sme to komplikovali - práveže my chceme jednoduchú záhradu, žiadne extra prvky, čo som pogúglila to som aj dala k dispo tým arcihektom. Proste zastávam heslo v jednoduchosti je krása a tak to malo aj byť. Hm...ale mám jedného záhradného architekta ešte v talóne, nejako sme stratili na seba kontakt ale asi ho vyhľadám osobne. S ním sme mali komunikáciu veľmi uspokojivú a konzultovalo sa doslova všetko, krok za krokom. Tak skúsim jeho opáčiť, či sa vôbec ešte tomuto venuje. Alebo opáčim tie záhradníctva ako Ty píšeš. Jo a aj nám sa páčila napr. práca tých dvoch ateliérov, preto sme si ich vybrali a vidíš...už pri návrhu sme sa nenašli na jednej vlnovej dĺžke. No nič, svet sa nezborí, len ma mrzia tie vyhodené peniaze, mohla som mať za ne zo dva tri vzrastlé stromy. :-p Plus, zas začíname od začiatku. 8-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jabadaba Prečo ste platili za niečo,ćo sa vám nepáčilo?Ako som tu už na fórach niekoľkokrát spomenul,ja mam inú,kladnú skúsenosť..A platili sme síce 50 % zálohu,ale zvyšok až po splnení našich požiadaviek,ktoré donútili architekta opravovať návrh 2x..Prístup tieź ok,či mailom,osobne,či telefonicky.. ;-)A cena skvelá x-)
Odpovedať
@zuma21 no čo Ti poviem.....ale tiež opravovali zopár krát, a furt výsledok nie ako sme chceli, tak sme zaplatili a ukončili spoluprácu. Hádaj sa s niekym, že si to chcel inak... :-p Pri tom, do každého mailu som na záver uviedla, že ak je niečo nejasné, nech nás kontaktujú. A nič, celé týždne ako pracovali na návrhu ani ťuk. Takže vyslali jasný signál, že všetko bolo jasné a výsledok....škoda reči. Podaktorí akoby nevedeli prekročiť vlastný tieň.
Odpovedať
Ked viete ako chcete mat zabradu,naco voate architekta?
Odpovedať
@jabadaba Hmm,je to o zodpovednosti a hlavne si budujú svoju buducnosť takým prístupom. =-) Mrzí ma to,ž e to u vás tak dopadlo.Ja som mal asi viac šťastia.
Odpovedať
@jabadaba ja rozumiem, spoza stola sa lahko mudruje. Tiez som bol nespocetne krat v situaciach, ked som zaplatil a potom somral...
Odpovedať
@atlaska chcela som svoje predstavy mať zvizualizované a potom aj kvôli následnému splanírovaniu pozemku, plus samozrejme výber drevín - nie všetko čo sa mi páči sa môže hodiť do záhrady a pod. Čiže, pomoc s kombináciou drevín, kvetov a mať už plán kde pobytový trávnik, kde záhony, kde sad a úžitková záhrada. Niekto to musí spraviť...to máš ako s domom, tiež je na mieste architekt. A samozrejme, keď sa plánuje záhrada súčasne s výstavbou domu, je to aj ekonomickejšie než následne plátať záhradu s iks ďalšími ľuďmi. Kus práce môžu odviesť robotníci a ostatní už podielajúci sa na dome. ;-)
Odpovedať
@minonkysk v poho :-)
Odpovedať
@zuma21 čo narobíme, neva, život ide ďalej, len som si tu potrebovala asi trošku pošomrať...To je fajn, že ste boli spokojní, to je základ. ;-)
Odpovedať
@zita19 tiez som pozerala par vydani tej relacie a co ti dokazali vytvorit. Dokonca uz aj pekne zahrady uplne zhovadili a vsade natrepali kopec kamena a chudak tych par rastliniek co tam nasadili urcite cez leto aj vykapali pri tych horucavach. Momentalne na BBC2 chodi super relacia s Montym Don a myslim ze sa vola Big Dreams Small Places a je neuveritelne ake uzasne zahrady pomoze ludom navrhnut. @jabadaba popravde ma neprekvapuje ze ti navrhnu uplne blbosti lebo to je to co robia vzdy a hotovo. Mne uplne stacil projekt kuchyna a vo vela studiach sme prisli a rovno zacali kreslit navrhy bez toho aby nas vobec pocuvali co chceme. Ak mate presne predstavy co chcete tak ich realizujte postupne a nezabudaj ze zahrada sa stale vyvija a meni preto je jedno ci bude perfektna na zaciatku alebo nie. Dolezite je aby vam robila radost a ver tomu ze casom si naucis ktore rastlinky sa kde maju dobre.
Odpovedať
@jabadaba inak skus tento program https://www.gardena.com/ca-en/garden-...
Odpovedať
@ajana1 monty dana pozeravam na tv deko. Tomu poviem zahradnik. A este ich je na bbc, co pred nimi skladam klobuk. A ked to pozries, tak do jednej daju tolko rastlin ako tito patlosi do 10 a makadam z jednej zahrady od patlosov by vystacil na tri sezony vsetkym z bbc
Odpovedať
@zita19 hahaha to mas pravdu. ja hladam inspiraciu v anglickych a francuzskych zahradach. mne sa uplne nozik vo vrecku otvara ked vidim tie nalajnovane travniky obkolesene tujami. Absolutne bez stipky fantazie. A kebyze mam niekomu zaplatit za taky navrh tak by som ho vidlami hnala a nie aby som este aj zaplatila.
Odpovedať
@ajana1 vďaka za povzbudenie aj link. Mrknem sa na to.
Odpovedať
@zita19 ja som takto s údivom pozerala Ferdinandovi záhrady, teda okrem anglických rôznych programov - to sú machri bez debaty. Ale tento Ferdinand to tiež válel...dôraz na prirodzenosť hral u neho prím. Tomu zrejme niektorí "záhradníci" nerozumejú. Povieš "chcem záhradu prírodnú, s prirodzenými líniami" a výsledkom je návrh plný lineárnych čiar, betónových múrov a hranatých plôch a na tvoj údiv padne odpoveď, že však aj dom máte predsa hranatý.....čo dodať... :-D :-D Na námietky, že to nutno opraviť bola odpoveď v podobe návrhu totál zarastenej divočiny ako keď vymre osadenstvo domu a okolie nekosil nikto dobrých 10 rokov. Vtedy mi svitlo, že tu je cesta zarúbaná. :-N Z extrému do extrému proste.
Odpovedať
@jabadaba lenže Ferdinand je asi jeden z mála architektov, ktorý pristupuje k návrhu záhrad s rešpektom k okolitej prírode. Mňa tiež jeho návrhy neskutočne fascinujú a keď budem mať niekedy záhradu, tak od neho :-D , zatiaľ som nenašla nikoho v okolí, kto by ho prekonal, presne, ako píšete baby, čistá katastrofa, keď sa prechádzam po našej dedine a všímam si tie úžasne záhrady plné makadamu, mulču, tují a úžasnych anglických trávnikov, žiadna fantázia, sterilné, nudné, čudujem sa, že sú vôbec ľudia ochotní niekomu za takú záhradu zaplatiť...Ale, asi sa im to páči, no na taký návrh ani architekta netreba :D, to zvládne človek aj sám navrhnúť, kukne k susedovi :-D
Odpovedať
@blacklady to si vystihla, presne tak Ferdinand pristupuje k tvorbe záhrad - s rešpektom k okoliu a to sa aj mne na ňom veľmi páči.
Odpovedať
@bruncak my mame problem s tym,ze chceme "klasicku" zahradu,nic extra moderne,len proste poradit a usmernit,kde co umiestnit,aby dvor a zahrada vyzerali trosku kulturne. Jednala som s jednym architektom a ten silou mocou pretlacal strk a kamene a celkovo ma tlacil do modernej takmer bezudrzbovej zahrady. Ale ja nesnivam o modernej zahrade,kde nebudem mat co robit a len sa kochat. Ja milujem zelen ai chcem sama vybudovat zahradu. Pred domom chcem mat dvor,lemovany zahonom,niekde chcem umiestnit dobuducna altanok s posedenim,chcem mat kutik na vesanie pradla,kurin pre sliepky,moj chce zajace chovat a chcem mat policko na pestovanie,z terasy chcem vhupnut k bylinkovemu zahonu a chcem mat niekde uprostred lavicku na sedenie. Zahradu mame velku a predstavujem si ju plnu zelene a kvetov.
Odpovedať
@hoblinka13 tak to mame asi dost podobne predstavy...ale zohnat niekoho, kto ti to vie narhnut...tiez som z toho znechutena, ani nemam chut nikoho oslovit, ked vidim tie ich "vytvory". Ja proste nechapem, ako moze niekto postavit barak, obohnat sa 2m betonovym murom, okolo domu vysypat 4tatrovky strku, polozit anglicky travnik, zasadit 5tuji a tvarit sa, ze aku mam uzasnu zahradu...Ja sa potrebujem posadit pod strom a kochat sa zelenou okolo...nestahujem sa do baraku, aby som cumela na beton/strk a moje deti nevedeli, ako vyzera mrkva, ze hranolky sa robia zo zemiakov,, ktore rastu na zahrade :D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?