Záhradne jazierko

dobrý den ...kamoška chce záhradne jazierko... emoticon ja som si to už na nete naštudovala a myslím si, že sa to dá zvládnut aj svojpomocne... viem mi niekto poradit kto to už sám robil či je to možné?? chcem sa vyhnut tomu, že rozkopeme pol záhrady , a potom nebudeme vediet čo s tým.... dakujem za každu radu...
Odpovedať
1
2
@vahy333 podla mna to clovek vobec nevyuzije, male jazierko je podla mna trapne a taky dalsi gycik, velke jazierko, povedzme uz rovno i kupacie, zase vyzera OK, ale treba mu velky priestor obetovat, profesionalne urobit, cerpadla, filtre a vsetky tie veci, stoji peniaze jak prevadzka, tak celorocna udrzba, a clovek sa tam okupe aj tak len 3x za rok, lebo ani nema cas.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 no nesúhlasím, mám takú kalúžku 10rokov, najskôr z fólie na jahody, potom som to prehľbil na jeden meter, stav prikladám. Tá gýčovitá pumpa vzadu je rozvodňa elektrina a kompresorovňa. pre minimálnu starostlivosť musí mať jazierko hľbku 1m, plochu aspoň 5m2 a nie je to vhodné zariadenie tam, kde sú malé deti. Viac na požiadanie v internej pošte.
Odpovedať
pekné...také prírodne.... uvidím ako sa kamoška rozhodne a či sa do toho pustíme.... :-) je to jej záhrada tak ona rozhodne...
Odpovedať
@jan45 ano, ano snimam klobuk a beriem spät, toto je vynimka, ktora potvrdzuje pravidlo :-) Ano, a dobre si pripomenul, ze nic pre volne pobehujuce male deti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 parádne. :) dufam ze niečo podobne natrepem aj do našej budúcej záhrady. (akvaria mi už nestačia :D)
Odpovedať
vie mi niekto poradit či by v tom prežili korytnačky?? naše námm už nejako vyrástli...
Odpovedať
@vahy333 to Ti nikto kto to nema naozaj overene v nasich podmienkach nepovie. Takze snad sa niekto najde kto ma vodne korytnacky celorocne vonku. V literature sa pise, ze korytnacky dokazu prezimovat ak je jazierko hlbsie nez povrch obvykle zamrzne, t.j. malo by to istit dno hlbsie ako 1 m. Lenze - ci korytnacky (trachemys) ktore xx rokov ziju v zajati v bytovych podmienkach - akvarium dokazu zrazu vysadene do prirody (im neprirodzenej lebo povod maju uplne ine klimaticke podmienky, rieky juznej Ameriky) zrazu hibernovat, t.j. prejst na zimny spanok za to by som ruku do ohna ja nedal. Ale odbornici tvrdia ze ano, ze preziju, vcas pred zimou by mali prestat same prijmat potravu ak su uz vonku (ak su v akvariu, prestat davat zrat min 14 dni) a ked nastane zima metabolizmus sa im takmer zastavi a preziju pod ladom vdaka kysliku z vody. Ale na druhej strane aj odbornici povedia, ze "zazimovat" korytnacky odporucaju len tie, ktore su vo vybornom zdravotnom stave. Ja by som sa skor obaval nejakych predatorov, co ja viem zvedave lietajuce dravce, pripadne macky a podobne aby to neublizilo tym zvieratam, tak by som riesil snad nejaku siet + samozrejme vyvysene okraje aby korytnacky "nezabludili" mimo jazierka a trochu brehu, ci nejakych kamenov kam mozu pohodlne vyliezt a vyhrievat sa. Neopomenutelnym problemom ale vidim cistenie takeho jazierka a udrzba, ak sa to nema zmenit na zapachajucu kalnu stoku ako casto vidime v ZOO :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@vahy333 určite
Odpovedať
@snowy66 Podľa mňa ani veľké jazierko nemá význam a iba zaberá miesto na drahých malých pozemkoch. @jan45 Aké je praktické využitie tvojho piďijazierka?
Odpovedať
@polystyren a ake je prakt. vyuzitie skalky, zahonu trvaliek,ktore ludia maju na drahych pozemkoch? Za mna je zbytocnost velky travnik, len sa treba o neho vkuse starat a je stale len a len zeleny. Jazierko si predstav moze aj niekoho bavit, neustale sa meni pocas roka, su v nom ryby...... No mozno zahon kukurice by bol vyuzitelnejsi.
Odpovedať
neviem tu na MS má korytnačky v jazierku a na zimu dáva tuším do pivnice...čiže dá sa to:-)
Odpovedať
@polystyren ak si nepochopil, janovo jazierko ma esteticko-relaxacny vyznam ;-) co je v podstate hobby a rozumiem tomu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@polystyren Aj take minijazierko dokaze s okolitou florou v horucich letnych dnoch vytvorit inu klimu, tvoja otazka praktickeho vyuzitia spada do samostatnej kategorie, medzi otazky typu, ze naco sa predavaju auta s max rychlostou nad 130kmh..
Odpovedať
@snowy66 @stowasser Aha, tak oddych a zvlhčovanie vzduchu má význam. Ďakujem. @atlaska Odpovedať otázkou na otázkou je na nič.
Odpovedať
@polystyren prepanajana polystyren mas vrtaci den, radsej utekam :-D
Odpovedať
Profilova fotka
zaujímavé, polystyrén mal dobrú otázku, na čo je to dobré? Keď propagujem koreňovú čov, ktorá je pre užívateľa aj ekonomickým prínosom, tam taká odozva nie je. A vyzerá to rovnako.
Odpovedať
Profilova fotka
@vahy333 Toto je tak široký záber a množstvo informácii, že na to naozaj 1 otázka nestačí. Poradím v skratke. Jazierko vyžaduje vhodné miesto, optimálnu veľkosť a hĺbku. Ak chcete ryby a rastliny minimálna hĺbka musí byť 80 cm, aby nedochádzalo k premŕzaniu v zimnom období. Na jazierko by nemalo páliť celý deň slnko, ale nemôže byť ani v tieni. Umiestnite ho v dostatočnej vzdialenosti od opadavých drevín. Zvoľte vhodný, prirodzený tvar. Zabezpečte okysličenie, pohyb vody čerpadlom. Vyberte vhodné rastliny do jazierka a vhodný druh rýb. Vytvorte niekoľko zón :plytčinu, mokraď, hĺbku. Hrubý postup :Vykopte otvor, položte textíliu, potom fóliu, okolo zaťažte kameňmi, štrk, vysaďte rastliny, postupne dopĺňajte vodu. Rastliny môžete sadiť do nádob a ukotviť na dne jazierka, nebudú sa tak rozrastať. Lekná vyžadujú hĺbku minimálne 80 cm. Je toho ešte oveľa viac, čo by ste mala vedieť, toto sú len základy. Čím väčšie jazierko tým lepšie pre mikroflóru a menej starostlivosti. S menším jazierkom je viac starostí. Hrozí zelená voda častejšie než u veľkého jazierka. Treba si tiež uvedomiť, že sa oň treba starať a na to treba čas. Neodborne vytvorené jazierko sa časom stane problémom a zrušíte ho.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za rady.... pekný den :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Množstvo našich zákazníkov si buduje záhradné jazierko svojpomocne. Nie je v tom žiadny problém ani pre jednu stranu. Zákazník tak môže ušetriť za prácu, ktorá tvorí významnú položku pri dodaní jazierka na kľúč. Dôležité je, aby sa poradil vopred pred výstavbou jazierka s odborníkmi a rovnako sa poradil pred kúpou jednotlivých komponentov - či už sa jedná o jazierkovú fóliu, filter do jazierka alebo výber vhodných rýb.
Odpovedať
Profilova fotka
@numa_sk ďakujem za zásielky, všetky splnili účel.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@numa_sk dobrý deň...chceli by sme si spraviť jazierko pri dome...v prvom rade by malo slúžiť ako zásobáreň dažďovej vody, nechceme kupovať podzemné nádrže,ale chceli by sme to spojiť do takejto formy.......chcela by som vedieť čo všetko budeme potrebovať a aké je zloženie jednotlivých vrstiev...pozemok máme veľký,nie sme obmedzený plochou..ďakujem
Odpovedať
@rastlinky_sk dobrý deň...chceli by sme si spraviť jazierko pri dome...v prvom rade by malo slúžiť ako zásobáreň dažďovej vody, nechceme kupovať podzemné nádrže,ale chceli by sme to spojiť do takejto formy.......chcela by som vedieť čo všetko budeme potrebovať a aké je zloženie jednotlivých vrstiev...pozemok máme veľký,nie sme obmedzený plochou..ďakujem
Odpovedať
Dobry den.mate niekto korytnacku v jazierku? Mate neaky plot?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkajurkova to, žiaľ, nie je na krátku reakciu na diskusnom fóre, ale skôr na zadanie správnych kľúčových slov pre Google. Ďakujem za pochopenie.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem z radu :-)
Odpovedať
@vahy333 jazierko je pekne a urcite to zvladnete aj sami. Moja starka uz na stare kolena si robila male jazierko a zvladla to:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkajurkova to nebude fungovať, ak chcete vodné rastliny, voda nemôže kolísať vo veľkom rozsahu a na polievanie miniete vodu z 5m3 jazierka za dva týždne. Tam práve podzemná nádrž slúži na dopľňanie jazierka. Denný odpar je cca 10-15mm to je za 10 dní 15cm, ani nemusí svietiť slnko
Odpovedať
@fugas20 plot? plot zabrani jedine uniku korytnacky prec, ale myslim ze nezabrani vtakom alebo mackam aby ju uchmatli
Odpovedať
@sebastian9 korytnacka je dost velka tak nemyslim si...tak poradte...nema nikto skusenost
Odpovedať
Profilova fotka
@vahy333 Tiež som robil svojpomocne, mám cca 9 x 4m, hl. cca 1,3m, fólia 1mm, pod ňou geotextília. Vyložené je kameňmi a štrkom - nevidno fóliu. Má prírodný ráz - žiadne filtrácie. Pri prvom zozelenaní vody som mal paniku, ale voda sa sama vyčistila - pomocou rastlín čo som nasadil (lekno, nezábudka, žabník) ale aj čo som nenasadil (pálka, a iné). Sú tam nasadené prvotne (10 ks) karasy zlaté - teraz som ich napočítal cca 90 ks (po 6 rokoch - ale s rozdávaním niekoľkých kusov každoročne). Objavil sa tam mlok (už po druhom roku) - sa množí každoročne. Stály hosť je užovka. A spústu iných zaujímavých živiočíchov (vážky, šidlá, slimáky vodné, žabky -rosnička, kuňka, skokan) - ktorým by som už teraz neodobral ani liter vody z jazierka pre polievanie trávnika ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?