Zahradkarska oblast - rady a skusenosti

Ahojte. Manzel zdedil 2 pozemky v zahradkarskej oblasti. Jeden ma 360m2 a druhy 600m2 a nie je na nich nic postavene ani nasadene. Rozmyslame ze pozemky zveladime. Ti co mate skusenosti je lepsi zahradny domcek alebo chatka (murovana alebo staci drevena). Vyuzivate chatku aj v zime alebo staci len domcek na ulozenie naradia uvarenie kavicky a kratke posedenie? Rozmyslali sme aj nad altankom prip.chatka s teraskou. Chceme dat navrtat studnu (okolite chatky studne maju) a zaviezt elektrinu. Nasadit stromceky a kriky a preto potrebujeme vediet ako kde co rozlozit aby sa tam vsetko zmestilo. A zase aby sme neinvestovat peniaze do niecoho co je zbytocne. Viem ze niektori mavate aj pivnice. Vyuzivate ich? dakujeme za tipy
Odpovedať
my mame zahradu 4 zastavky MHD od bytu. Ja ked je chatka vhodna na spanie, je tam elektrina, uzitkova voda este sme tam nikdy nespali aj ked by sa dalo. Ked je zahrada daleko od bytu tak sa hlavne cez vikendy neoplati furikovat hore dole. Podla toho sa treba rozhodnut co tam postavite. V zime tam chodievame iba skontrolovat.
Odpovedať
Zdedili ste robotu. Chatka 5x4, terasa, úprava okolia - iba materiál vyjde na viac ako 30tis. Mali sme, som rád že sme sa toho zbavili. Boli to bývalé lúky a pasienky. Starí ľudia veľmi dobre vedeli prečo to tak má zostať. Výnosy malé, chodil som tam každý deň polievať, hnoj sme v kýbloch vynášali, burinu trhali medzi kameňmi, čistili chodníky, od domu to bolo ďaleko, tak keď si niečo potrebovala do poliekvy, radšej si si to kúpila v Bille za rohom. Nikdy sme tam nespali, na posedenie nebol čas, iba sme tam dreli. Ak bývate v byte, tak ok, nasadiť trávu, strom, krík a mať to len na oddych. Mne sa to ztam nepáčilo, malé 400m pozemky, suseda vrčal s kosačkou rovno pod oknom. Chata pri lese s veľkým pozemkom je iné kafe. Záhradka bude vždy iba záhradka.
Odpovedať
je pravda ze v zime tam asi nebude co robit. Na jar, v lete, jesen si viem ale predstavit tam prist trosku sa pohrabkat v zemine, pokukat ako rastu ovocne stromceky, pripadne uvarit nejaky ten gulas, pogrilovat, porealxovat.....
Odpovedať
@wewe666 tak za posledne roky co sa nespravi od marca do maja alebo v ojtobri, novembri sa nespravi vobec. Ked dojdeme v lete na zahradu cez vikend, tak uz je na robotu teplo, zvycajne sa len poobsmrdame, daco pogrilujeme, pockame do vecera, polejeme a ideme domov. Cez tyzden po robote je clovek rad, ze poleje zeleninu ak nejaku pestuje a pelasi domov. My sme pestovanie zredukovali na veci samoobsluzne, (tekvice), take co nam v obchode nepredaju (napriklad mangold) a take co nam ponuka v obchode nestaci (specialne odrody paradajok), drobne ovocie stihame pozrat operativne, stromov mame len par a uroda je podla ich vlastneho uvazenia, pre nedostatok casu im do toho moc nrzasahujeme a mame este hrozno, kopu hrizna ale to je tiez viac menej ponechsne na seba a hlavne nam robi tien pod pergolou. Okrem toho pupavovo-skorocelovi-datelinovy travnik, ktory sa akurat kosi. Urcite nemame zahradu na otrocinu, uz vonkoncom nie na to aby nas uzivila. Priste je to miesto, kde sa da vypadnut z panelaku, natiahnut kosti na lehatko a beztrestne lenosit. Nejaka ta uroda je mily bonus ale nejak sa za nou nezenieme.
Odpovedať
@zita19 tak nejako si to predstavujeme. Ziadne narocne pestovanie :) Prist oddychnut si co to pooberat pokosit travicku. Mate aj nejaky altanok alebo chatku?
Odpovedať
Profilova fotka
@wewe666 ja v mojom Domceku teda zijem poriadne, aj ked ano, tento rok pomenej ako roky minule (az tak casovo nevydalo). Zahradku mam 635 m2 - mam tam Domcek, altanok, pristresky pre drevo.... V lete tam dovolenkujeme, aj tento vikend sme tam spali :) Osobne to tam milujem :). Ked som ho kupovala, hladala som nieco do 10km od bytu - to je totiz vzdialenost, ktoru prejdes v pohode aj na bicykli, autom to das za par minut a vies vybehnut aj v tyzdni... Viac si vies pozriet u mna v albumoch :)
Odpovedať
@wewe666 mame drevenu 30 rocnu chatku 3x4 metre, ktora sa pred dvoma rokmi rekonstruovala, pred nou pergola s hroznom 4 x 4 metre a budu na naradie so suchym WC 1,5 x 4 metre. V chatke mala linka, nejake skrine na oblecenie a rozkladacia valenda na nudzove prespanie. Naradie naskladane v budke. Zeleninu pestujeme na 3 hriadkach asi 5 x 4 metre, zvysok 4 arovej zahrady je bud travnik alebo travnik pod stromami, pomedzi drobne ovocie a mam tam 5 ruzi a nejake levandule :-D zastiepkovane v pase meter na styri. Kedze je to rodicovska zahrada je tam jedna stara visna, jedna mladsia jablon (obidev urcite vekom medzi 40 a 30 rokov, 3 asi 30 rocne jablone a dve mlade klasicke asi 3 rocne a 3 stlpova asi 10 rocne, nejake cucoriedky, maliny, cernice, par ribezli a 5 korenov tokajskeho absolutne samoobsluzneho hrozna (teda aby sa nepovedalo, strihame ho kazdu zimu, ale kedze rodi aj po nasom strihani, tak je to velmi statocne a trpezlive hrozno :-D )
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi cisto na vas, aky ste typ ludi. Ak vas bavi hrabat sa v zemi a starat o par rastlin a niekdecste si vyskusali prespat v divocine, preco nie? Ak ste ludia typu mestskeho a pestovanie vas nenaplna a nemate cas ani chut ma party, tak predajte. Co by cas bavilo musite vediet vy. Ked chcete chatku s elektrinou a bude studna, da sa prenocovat. To su zakladne veci ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?