Záhrada na kľúč - skúsenosti?

Prosim o rady a skusenosti... Rozmyslame, dat si spravit zahradu na kluc, sme z NR. Mate skusenosti, viete odporucit niektore zahr. centra, popripade s ktorymi ste boli a neboli spokojni? Dakujem vopred za kazdu radu!!! :-)
Odpovedať
1
2
Nam aktualne realizuju zahradu, ale nie sme z okolia Nr, takze konkretne ti neporadim. Ja som postupovala tak, ze som oslovila viacerych, prisli, pozreli, vypracovali mi cenovu ponuku na projekt a realizaciu, pozrela som si ich referencie, od vybraneho som si dala urobit projekt s vizualizaciou (v cene realizacie). Odporucam stretnut sa na mieste s viacerymi zahradnikmi, nech ti vypracuju cenovu ponuku, za to nic nedas.
Odpovedať
@marykate To zaujima aj mna, ja by som rada dala navrhnut a spravit skalku na mensi priestor. Je tam teraz trava, o ktoru sa treba starat a sme na to 3 majitelia. Mozno by to skalka so stromom vyriesila.
Odpovedať
Profilova fotka
@marykate zahradne centrum aby vam robilo zahradu, no konecna... najdite si achitekta, kt. splni vase poziadavky, nie centrum, zahradnictvo kt. urobi to co sa robi v okoli. Juuuj skoda penazi takto, ved si navrhnite svoje, vas styl, co preferujete. Vela firiem vam spravi navrh do 300e, no su take ktore to robia nad 500/600e kde sa suma odpocita z ceny prace. Len si spravne vybrat. Tazko sa Vam poradi, kedze ste nadali ziadne zachytne body. Na co sa maju ludia zamerat. Aky styl, co vsetko chcete, zavlaha, stavba, stavebne prvky, travnik, vysadba... strasne vela faktorov. A tu na MS je mimimum ludi co si najalo architekta, firmu kt. im robila zahradu od zavlahy az po vysadbu. od A po Z.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubinkag. Ak si myslíte, že o skalku sa netreba starať, tak aby ste sa časom nečudovali. :-)
Odpovedať
@andyfoto samozrejme si chceme nechat navrhnut, nas styl..... zaujima ma, ci ma so zahradou na kluc niekto skusenosti,...( ci uz so zahrad. centrom, alebo zahrad. firmou....) potrebovali by sme dat urobit v podstate vsetko,: upravit teren ( mierne nerovny), zavlahovy system, sietky proti krtkom, travnikovy koberec (este nie som uplne rozhodnuta) mozno klasicky travnik, vysadit nejake dreviny, kriky, kvietky,... nechceme ale ziadne osadenie zahradnych prvkov- ako vodne steny a podobne... stylovo skor vidiecko- romanticky styl ( ziadna striktne anglicka alebo orientalna, japonska zahrada )
Odpovedať
...my mame realizovanu zahradu od A po Z, architekt prisiel, premeral si dvor, porozpravali sa o predstave...Keby na to mame cas, tak si to urcite sami spravime...ale zial robili by sme to do nekonecna. Aj tito chlapi nam to robili cez 3 mes..na viac etap, aj pocasie vzdy neprialo...Ako sa vyssie pise, myslela som si, ze s travnym kobercom nie je ziadna robota okrem kosenia..ale mylila som sa, burina sa pretlacila medzi spoje, tak isto do skalky sa dostal krtko a doslova mi podryl viacere kvety, skalnicky, vyhodil ich von...Mne slo hlavne o travnik a terenne upravy ale povedali nam viaceri, ze bez vysadby sme pre nich neni zaujimavi :-) Na to, kolko sma za to zaplatili sa mi to vidi skromne, jednoduche...
Odpovedať
Obehni si zahr.centra, nech ti daju svoje referencie, ukazu fotky a potom sa rozhodni.
Odpovedať
Profilova fotka
@marykate Dobrý deň, Kľudne sa obráťte na nás. Súhlasím s názorom "andyfoto" S pozdravom, Ing. Marek Doležal
Odpovedať
@jamk1 Ved toto. Nemam ani ponatia, ako sa to osetruje,ale sme na tom tak, ze mame pri dome cca 8.5 x 2 m travnika, ktory treba polievat. Sme na to traja a voda nie je spolocna, vzdy to musi niekto z nas aj robit, aj platit. Ja by som tam rada nasadila este aj nejaky strom, ktory by nam tienil na terasu. Tak som si povedala, ze skusim susedom navrhnut, ci by sme nesli na nizkonakladove riesenie - v mojom ponati ;-) Teda, ze dame urobit skalku (ani neviem, ci sa dobre vyjadrujem a ci to, co mam v predstave, naozaj aj skalka je), dohodneme sa na vhodnom strome a uz nam bude sveta zit, skoro bez roboty :-D
Odpovedať
www.zahradnictvogreen.eu/
Odpovedať
@lubinkag. V každom prípade Vám to problém len tak nevyrieši ... Aj o tú skalku, aj o ten strom sa treba starať, treba ho polievať, treba ho sem tam ostrihať prípadne ošetriť, zrezať haluze a stále bude okolo nejaký ten trávnik ... V prvom rade by ste si mali vyriešiť susedské vzťahy ... 17m2 trávnika je preboha na smiech (čo sa týka údržby či polievania)
Odpovedať
@lubk0 My mame vynikajuce susedske vztahy, sme ako jedna rodina, bez spodneho suseda by sme boli vsetci strateni. V podstate sa o ten travnik stara on, len ja nechcem, aby bol na vsetko sam, aj ked mu samozrejme na vodu prispejeme. Strom by som rada kvoli tienu na nasej terase (1. poschodie), ale ako pises - aj o ten sa treba starat. To bol len taky moj prvy nastrel s tou skalkou, mozno to naozaj necham tak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubinkag. ja mat takuto plochu spolocnu, urobim tam drevenu terasu s vyrezmi na dva -tri stromy koly tienu, dam sedeni na spolocne debaty. na jar a ajesen spolocna brigada s gulasom -zhrabete listie, postrihate co treba. S travnikom je len a len neustala robota.
Odpovedať
@atlaska Spolocne sedenie hned vedla uz mame - to prave spravil ten super sused a stretavame sa tam kazdy den. Skoda, ze sa sem nedaju vlozit aj ine ako jpg fotky, aby si videla, ako to vyzera.
Odpovedať
Mozno to vidno: vlavo od domu za brankou je pas travy, kde by som rada nejaky strom, aby mi casom tienil na terasu. Poradite?
Odpovedať
@lubinkag. ak chceš nejaký rýchlo rastúci, tak v predzáhradke nám vyrástol "octový strom", od jari doteraz vyrástol 1,5m. Zasadíš jeden a za tri roky máš na tom páse džunglu, a odpadnú ti starosti s trávnikom. ;-)
Odpovedať
@stastnyjim Co je to octovy strom? Mas SK nazov a foto? Ale nechcem kriky, chcem jeden pekny strom, ktory mi za par rokov bude vrhat tien na terasu, pretoze je orientovana juhozapadne a poobede sa tam ideme upiect. Jasne, ze sa bude on treba starat, zrezavat ho a tvarovat mu korunu, ale ved to je normalne.
Odpovedať
@lubinkag. sumach pálkový (Rhus typhina) sa to odborne volá. Je mrazuvzdorný, rýchlo rastie, rýchlo odnožuje, dá sa tvarovať. To ma napadlo len tak, lebo z príspevku vyplynulo že máte problém s tak malým pásom. A tento strom/krík by ten pás pokryl raz-dva a máte po starosti. Podlaha terasy predpokladám že začína 3m nad úrovňou terénu, takže potrebujete asi tieniť hlavne poobede a teraz v lete. Takže to budete potrebovať strom ktorý vie minimálne vyrásť do 5-6 metrovej výšky a čím ďalej bude zasadený od toho zábradlia, tým vyššiu korunu musí mať. Ďalšie veci budú že ten strom musí mať na takú výšku aj obvod koruny, a zhruba platí že to čo má strom nad zemou sa rovná tomu čo je pod zemou, čiže koreňovému systému. Ale záleží na konkrétnej drevine, niektoré stromy majú obvod koreňového systému väčší ako obvod koruny ale ich koreňový systém ide plytšie, iné zasa sa koreňový systém rovná obvodu koruny ale korene idú hlbšie. Takže bacha na plot, alebo na základy domu. Možno by bolo jednoduchšie by bolo spraviť presah na tú terasu a celú plochu povysádzať nejakými kríkmi a zlepšíte si aj mikroklímu z tej strany domu, prípadne ak sa dá vysadiť niečo aj na tú plochu kde sú hodiny, ak môžete.
Odpovedať
@stastnyjim má červené plody a na jeseň sa listy sfarbujú do červena.
Odpovedať
@stastnyjim @lubinkag. prave Rhus by som tam nedavala, ma rozsiahle korene, ak ho zrezes z tych korenov ti vyratsu dalsie stromy. Mate tam nejake sachty, vetracku-tie korene to mozu poskodit.
Odpovedať
@atlaska @stastnyjim Vdaka za vase postrehy a rady. S tymi korenmi je to tak: kazdy mi povie nieco ine. Okrem toho v starom byte mame stromy na garazi, kde je 60 cm zeminy a folia ci co ako izolacia. Su tam tuje (jedna ma dobre cez 5 m), suseda ma ceresnu, ci co zasadenu, my mame 2-3 m drien, dalej javor, ktory ma hadam aj 12 m, takze fakt neviem,ako je to s tymi korenmi. Kazdopadne bude teraz terasa prekryta s presahom, ale ten travnik este prekonzultujem so susedmi. Ta mikroklima ma totiz oslovila...
Odpovedať
@lubinkag. možno ti každý povie dobre, lebo každá drevina má iný koreňový systém. No skúste nad tým porozmýšlať, dokonca vidím že tam je aj rýna, takže o závlahu máte postarané.Lebo tá fotka pôsobí na mňa smutne, a stav vegetácie odpovedá niečo medzi savanou a púšťou. Takto napríklad vyzerá obytná štvrť v Nemecku:
Odpovedať

Odpovedať
@stastnyjim Pekne prepekne v tom Nemecku... Ta moja fotka posobi velmi prazdno, pretoze to tam este prazdne je :-) Developer postavil par blokov, dva domy s bytmi ako je ten nas a zvysok rozpredava len ako parcely. Jedineho stromu tam niet... Ta Tvoja druha fotka odvrchu - tak nejako som si to predstavila, kamienky, v tom buxusy a strom. Ale ved ono sa to obyva do krasy :-)
Odpovedať
@lubinkag. krušpán / buxus na Slovensku už nie, úraduje víjačka krušpánová. Buď budeš musieť tvrdo proti nej bojovať, alebo ti ostanú oči pre plač. Na rôznych fórach nájdeš plno diskusií okolo krušpánu a víjačky.
Odpovedať
@stastnyjim Ano, zaregistrovala som to, vraj to cez Nemecko k nam prislo nejako z Azie. Len som netusila, ze je to az take tragicke. A co by si radil namiesto kruspanu?
Odpovedať
@lubinkag. záleží od štýlu aký prefereruješ, čo tam chceš vlastne mať, aké je tam prostredie, teplo-zima, oslnenie, vietor, pôda, ako veľmi sa chceš o to starať, tých drevín-rastlín je strašne veľa. ;-) Ale určite nejako vzrastlejšiu vegetáciu, lebo nakrátko ostrihaný trávnik nie je to pravé orechové, napr. aj ten čo máte pred vstupom, na obecnom pozemku, nevypadá že by tie horúčavy zvládal, keď z troch strán sú zastavané plochy. Čo sa týka stromov a kríkov tak by som volil listnáče, ktoré v lete budú tieniť, ale v zime dovolia slnečným lúčom ohrievať fasádu. Tu máš príklad ako dokáže zeleň ochladzovať, hlavne tá vyššia oproti nízkej tráve. http://www.krajskelisty.cz/kralovehra... A tu pár snímkov zo Senice, tiež keď boli horúčavy: http://ozkozel.sk/index.php?zob=6&tar... A to ochladzovanie je len jedna funkcia z mnohých ako produkcia O2, zachytávanie prachu, znižovanie výkyvov teplôt aj vlhkosti, zvyšovanie vlhkosti, znižovanie hluku, absorcia znečistujúcich látok ako CO2, SOx, NOx a tak ďalej...
Odpovedať
@stastnyjim Ano, ak sa mi podari dohodnut so susedom na strome, tak urcite listnac. Vdaka za termofotky, je to zaujimave. S tym stylom neviem, ako vravim, musim to prebrat so susedmi.
Odpovedať
@lubinkag. co keby ste si na terasu dali stromy v kvetinacoch, najma z juznej strany, kde vam pecie. tot nejaka inspiracia http://www.google.co.uk/imgres?imgurl... http://www.google.co.uk/imgres?imgurl... http://www.google.co.uk/imgres?imgurl... http://www.google.co.uk/imgres?imgurl... http://www.google.co.uk/imgres?imgurl... https://www.google.co.uk/search?q=pat...
Odpovedať
@marisha1982 Vdaka za inspi, urcite pojdeme aj tymto smerom.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?