Záhrada - čo by ste dnes urobili inak?

Ahojte. Podeľte sa so skúsenosťami, čo vám v záhrade chýba, čo by ste dnes zmenili keby sa dalo? Čo by ste doplnili alebo naopak - čo by ste isto nedali a máte Poteší každá skúsenosť - aj zdanlivé drobnosti. Týka sa aj spevnených plôch, terás, prestrešení, záhradných spŕch, okrasných sa úžitkových záhrad, atď. Verím, že táto diskusia by mohla byť osožná viacerým.
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka a ty mas zahradu?
Odpovedať
@szibiliak no chystáme sa na ňu, prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka len tak som sa pytal, ci ty uz mas nejaku alebo tie rady budu prave pre teba aby si vedela ako spravit zahradu
Odpovedať
@szibiliak nemyslím, že budú len pre mňa, ja svoju predstavu mám, čakám ešte na návrh od záhr. architektky a uvidím čo z toho vyberieme. Určite viem čo chcem a aj čo nechcem. Viem ako to má vyzerať dosť presne. Zaujíma ma však názor ľudí, ktorí už prešli nejakým obdobím a vidia pozitíva a možno aj negatíva svojich riešení. Napr. náš sused dal zozadu betónový plot - taký čo je dnes hodne využívaný a vo chvíli ked ho dokončili, oľutoval, že tam je. Pochádzame s manželom z rodinných domov, a na záhradách sme obaja pracovali kým sme žili s rodičmi, takže nie sme nepopísané knihy. Táto téma je založená pre to, aby sme si poradili navzájom, čo sa v záhrade zíde a čo naopak nie. Určite má na to celé iný názor človek, ktorý chce aj úžitkovú záhradu a iný, kto chce celý pozemok zatrávniť a dať sem tam nejaký krík alebo strom. Inak to vidí človek, čo hluší v robote od nevidím po nevidím a inak taký, čo je o tretej poobede doma a má na to fúru času.
Odpovedať
@stolverka Hlavne nerobit docasne riesenia a radsej si pockat na to "spravne". A velmi, velmi dobre si premysliet, co kde chcem, resp, ci som v stave sa o to starat, alebo to urobit co najviac bezudrzbovo.. Najlepsia vec - voda vonku.. My mame studnu a mame jednak hadicu na nu napojenu, jednak vonkajsie umyvadlo.. To sa vyuziva velmi velmi casto. Chodnicky medzi zahonmi (mame vyvysene). Dat foliu a vysypat strkom.. Branila som sa tomu, lebo som chcela travicku :-D Ale uz som zmenila nazor a vsetko sme takto prerobili.. A este, mozno hovadina, ale - farba na drevene ploty, a ine plochy, na ktore prsi. Tak isto dopadla farba draha, ako farba z baumaxu za 6 ecok 5 litrov :-D Samozrejme, kryte casti, tam vyzera krajsie ta "draha". Ale na plot ja uz zasadne len najlacnejsiu, lebo po 2 rokoch ziaden rozdiel..
Odpovedať
a este mi napadlo, ak je menej priestoru, vyuzit aj v okrasnej casti "jedle" kriky.. Ja mam takto zakomponovane ribezle, teraz som vymenila par okrasnych krikov za drienky, goji a bazu. Proste vyuzit jedle rastliny, vyzeraju tak isto dobre, strihat sa daju tak isto a je z nich uzitok.. V zavesnych crepoch ja uz zasadne len jahody - su druhy, co maju ruzove kvety, vyzera to super a este aj rodia cele leto..
Odpovedať
@akvi super, na mnohé veci máme rovnaký názor. dakujem ti. Studna je v procese, máme navrtanú od minulého leta, len sme neriešili k tomu ten zbytok, ale už máme objednanú šachtu a aj ten cirkus okolo toho. Len som to zredukovala na vodovod ručný, neuvažujem o vonkajšom umývadle, už teraz viem, že asi bude chýbať. Tie jedlé kríky chceme aj my, páči sa mi ked je to nakombinované, starať sa treba o to aj tak, tak nech je to aj na úžitok.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som urobila chybu, ze sme celu zahradu dali okrasnu, ale uz pomaly vymienam okrasne kriky za ovocne
Odpovedať
V prvom rade si treba ujasniť, čo človek od záhrady očakáva, či ju chce na úžitok alebo iba na okrasu a koľko času jej chce venovať. My sme na začiatku nevedeli, čo chceme, preto sme našu záhradu prerábali až do dnešnej podoby niekoľkokrát . Odporúčam urobiť si projekt a postupovať podľa neho.
Odpovedať
@akvi Hm, tak s tou farbou ... Ja som dával na drevenné časti, ktoré sú nekryté "belinku" ... Je to natreté 3 a pol roka a zatiaľ nebadám, že by bolo treba natierať alebo prebrusovať znova ... Vyzerá to veľmi dobre ... Takže moc sa nestotožňujem s tým, že po 2 rokoch to vyzerá vždy rovnako :)
Odpovedať
@hizanka áno, projekt je určite dôležitý a je teda základ, ale zas na druhej strane si myslím, že záhrada je do istej miery živý organizmus a teda sa vyvíja a asi aj my s ňou. Pred cca 10 rokmi si seba neviem predstaviť starať sa o záhradu a dnes sa na to teším. A prerábať budeme isto, aj keby sme mali projektov desať. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my sme mali projekt :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stolverka my sme práve v procese dokončenia záhrady, už chýba len trávnik a vyvýšené záhony, závlahy sú hotové, rastliny posadené. Ak chcete vidieť postup... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... ale sme skôr za okrasnú ako úžitkovú, i keď niečo málo sa v nej nájde, byliny, paradajky... :-)
Odpovedať
@lubk0 tak my mame skusenost s obycajnym Luxol-om, potom Xyladekorom a Osmom. Osmo v exterieri ma trochu sklamalo, cakala som viac, pretoze v interieri je TOP. Na altanku je uplne ok, ale tam nan neprsi.. Xyladekor mame 3 roky na stitoch - tu drahsiu verziu, ta je ok. Sused ma tu lacnejsiu verziu na podbiti a na juznej strane ju ma totalne zosupinatenu.. Ako som uz pisala vyssie - drevo, na ktore prsi, ako nekryta terasa a ploty, tam ma uz nik neukeca na nic drahe.. Altanky, alebo kryta terasa, stity.. Tam kludne pojdem do drahsich farieb..
Odpovedať
@stolverka takych nas je viac, ono ta chut do zahrady a starat sa o kvetinky pride asi ku kazdemu az casom, s vekom ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka u nas sme po roku rozsirili plochu pre zahradku. sadime viac zeleniny. velka plocha travnika, vela kosenia a ziaden uzitok. takisto sa nam osvedcil stol na zahrade s umyvadlom. neviem ci sa da vsetko na prvykrat vymysliet aby to potom clovek nemenil. az uzivanie ukaze co ako pasuje.
Odpovedať
@laurinusa áno, to s tým vekom je múdrosť svatá. :-)
Odpovedať
@topvideo áno, vašu záhradu som videla, k vášmu domu sedí. A pre mnohých ste s manželkou inšpiráciou.
Odpovedať
@laurinusa http://www.modrastrecha.cz/blog/kirik... :-D :-D
Odpovedať
Tak ako viaceri tu naznacili, do zahrady urcite patri nejaky ihlicnan (strom) ale komponovat skor take veci ktore sa daju zjest. Inak sa len kolo toho narobite. Alebo potom nieco bezudrzbove ak sa Vam nechce robit so zahradou....ale taka asi nie je, resp. taky clovek nech radsej ostane v panelaku.
Odpovedať
Srandujes? neda sa presne povedat co ano co nie.vkuse presadzam vyhadzujem dosadzam........ a kazdy rok si poviem nebudem nic dokupovat :-D dnes odisla objednavka na 6ks anglickych ruzi, miesto mam pre jednu max dve , kam dam dalsie 4 netusim. Urcite by som si ale naplanovala viac miesta pre uzitkovu zahradu. a keby som mala cernocha ktory mi ostriha levandulu kazdy rok dam jej ovela viac
Odpovedať
Co ocenujem je vyvod vody na hadicu ci umytie ruk v kazdom rohu zahrady aj pitna voda v altanku.
Odpovedať
Zivy plot - 97 ks Buxus sempervirens - nikdy viac - sice je nadherny, ale boj proti vijacke kruspanovej je masaker. Pokial by som riesil zivy plot teraz tak kombinacia vavrinovec - hlohyna
Odpovedať
@silviu veru decka vyrastli z loptovych hier, pracujem natom aby travnik zmizol uplne.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ja mam 20 ks a ked ju striham . mam dost, ale ked zakvitne je krasna :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska budu vnucata :-)
Odpovedať
@skorica05 az budu tak v dalsom dome a ani tam nebude travnik. absolutne nechyba/ mame ho mimo hlavnej zahrady/ je s nim kopa roboty. Mame tu kopec ihriska a kopat loptu sa da aj na dreve. Aj ja okolo 20 znizili sme pocet o 10.
Odpovedať
@skorica05 netraš ju, objedná mimoriadne pichľavé ruže :-D
Odpovedať
@stolverka jedna bilelaaje temer bez trnov :-D aspon tak je to v popise. Som zvedava ake pridutie ruze, lebo cena je podozrivo nizka. Kazdopadne muza porazi.
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka ja.. by som si kupila byt v meste bez zahrady.. pretoze k tomu absolutne nemam vztah :-D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?