Z polievania zavlazovanie

ahojte, kupil som dom kde v zahrade mam polozene rury (klasicke kovove vodovodne) ktore su vyvedene na klasicke kohutiky kde sa pripaja hadica z ktoreho sa polievalo. tento system vyhovoval predchadzajucemu majitelovi dochodcovi, ale ja by som chcel prejst na automaticke zavlazovanie. A tot otazka: je nejaka sanca ze ked vykopem tie "kohutiky" ktore mam v zahrade tak bude sa dat na ne napojit nejaka tryska z ktorej by islo zavlazovanie? Teraz odhliadnem od toho ze tie pripojky mozno nejsu uplne idealne umiestnene aby sa z nich dala zavlazovat cela zahrada dakujem za rady
Odpovedať
Šanca je vždy, ale je potrebné to spočítať (tlak vs spotreba). Dôležité tiež je, ako je robené súčasné vedenie, teda či sú odbočky, aby sa dali urobiť zavlažovacie sekcie (vetvy), ak to nevydá na jednu. Nie veľmi estetické, ale zato praktické, rýchle a lacné riešenie je napojiť na kohútiky elektromagnetické ventily, z nich pokračovať hadicou k postrekovacím preklápačom položených na zemi. Ventily zapojiť do riadiacej jednotky.
Odpovedať
samozrejme ze sa to da napojit, ved na existujuce vedenie sa napojis, rozne prepojky zelezo/plast existuju ak tam mas dostatocny tlak, bude to OK, len si to dobre navrhni, alebo daj niekomu kto sa vyzna navrhnut, aby si mal vsade vodu ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak tam budes mat dostatocny tak sa to isto bude dat napojit ale naco ked sam pises, ze to nie je dobre rozlozene? Zbytocne ti pojde voda tam kde ju netreba alebo na rovnake miesta a trava ti chyti plesen
Odpovedať
no v záhrade je 5 prípojných miest, rátam že by nemal byť problém z niektorého spraviť rozdvojku a potiahnut dalej - je jedna oblasť ktorá momentálne nie je pokrytá, ale potreba pokrytia bude závisieť aj od toho čo kde bude, zatiaľ je to skôr burina.
Odpovedať
@demorez Len si uvedom, že všetky tie prípojky sú stále pod tlakom vody. Takže ak napojíš iba vodnú trysku, tak ti bude stále tiecť voda. Potrebuješ tam inštalovať aj nejaké ovládanie - či už ručné v podobe napr. nejakého guľového ventilu, alebo automatické.
Odpovedať
@chrobak7 preco by bola vodna tryska stale pod tlakom? ved si dam za pumpu elektromagneticky ventil s casovacom ktory mi to bude spinat
Odpovedať
@demorez Tak potom ale budeš ovládať celý rozvod po záhrade naraz. A keď tam dáš 7 zadažďovačov, tak už čerpadlo nebude stíhať dodávať vodu. Ja mám na každej vetve max. 3-5 zadažďovačov (podľa výkonu). Keď zapnem 2 okruhy naraz, tak klesne polievací tlak a tryska má dosah ani nie polovicu - teda nepoleje celú plochu. Všetko sa dá urobiť. Bolo by treba spraviť analýzu východzieho stavu - t.j. zakresliť do plánu záhrady aktuálne rozvody potrubia a vývody, potom zakresliť, ako chceš naprojektovať záhradu (kde trávnik, kde stromy, kde vyššie kríky, kde záhradu a pod.) a podľa toho naplánovať rozloženie sprinklerov - tých zadažďovačov. Tiež by trebalo zadefinovať ovládanie - kde bude riadiaca jednotka - či jedna centrálna, alebo viac lokálnych, kde budú ventily, ktoré bude tá jednotka ovládať a pod. Ja mám napr. centrálnu jednotku v záhradnej búde a ventily na 4 okruhy vedľa búdy v zemi. Treba myslieť na to, že cez vyššie kríky (nad 30 cm) už voda nebude striekať, a teda plocha za kríkom nebude poliata.
Odpovedať
@chrobak7 pekna praca
Odpovedať
@atak77 Díky, však som sa s tým natrápil. Po zakopaní som tesnosť potrubí neodskúšal a po spustení vody som zistil, že niekde zo systému voda uniká. Našťastie sa tie miesta po chvílu ukázali - začala zo zeme vyvierať voda. Tak som to musel znovu vykopať a spoje utesniť - vypadlo z nich gumové tesnenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?